Πολιτική|19.11.2020 15:11

Δώρο Χριστουγέννων: Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για καταβολή δώρου στον ιδιωτικό τομέα

Σοφία Σπίγγου

Δυο τροπολογίες που αφορούν στην καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα από το κράτος, αλλά και την καταβολή εισοδήματος έκτακτης ανάγκης κατέθεσε νωρίτερα την Πέμπτη στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Την περίοδο της πανδημίας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν υποστεί δραστική μείωση των εισοδημάτων τους. Τα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση (αναστολές συμβάσεων εργασίας και πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ) οδηγούν σε φτωχοποίηση τις οικογένειες των εργαζομένων και είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη καταγράφεται μείωση του μέσου μισθού τουλάχιστον κατά 10%. Μόνο στο Β’ Τρίμηνο του έτους τα νοικοκυριά έχασαν εισόδημα 4 δισεκατομμυρίων ευρώ» αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει για το δώρο Χριστουγέννων:

« 1. Για το έτος 2020, το κράτος αναλαμβάνει την πλήρη κάλυψη του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι έχουν απασχοληθεί σε επιχειρήσεις - εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και σε επιχειρήσεις - εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

2. Το κράτος αναλαμβάνει την πλήρη κάλυψη του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων των εργαζομένων που έχουν ενταχθεί στο ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, σύμφωνα με το άρθρο 31 του ν.4690/2020, όπως ισχύει, στο ύψος του μισθού που προβλέπεται στη σύμβαση εργασίας τους.

3. To επίδομα εορτών Χριστουγέννων από το κράτος καταβάλλεται μέχρι την 21η Δεκεμβρίου 2020.»

Με δεύτερη τροπολογία, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει σχετικά με την καταβολή επιδόματος έκτακτης ανάγκης:

« 1. Εντός του Δεκεμβρίου 2020 και πάντως όχι πέραν της 21ης/12/2020, το κράτος καταβάλλει ενίσχυση υπό τη μορφή Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης σε νοικοκυριά τα οποία περιλαμβάνουν έστω και ένα μέλος από τις παρακάτω κατηγορίες: άνεργος, επιδοτούμενος ή μη, επισφαλώς εργαζόμενος (με μπλοκάκι, εργόσημο, εποχικός), αγρότης, ΑμεΑ, εργαζόμενος στον πολιτισμό, ελεύθερος επαγγελματίας και αυτοαπασχολούμενος, τα εισοδήματα του οποίου επλήγησαν από την πανδημία.

2. Για την καταβολή του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης δεν λαμβάνονται υπόψη τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα του νοικοκυριού του προηγουμένου της πανδημίας έτους.

3. Το ποσό της ενίσχυσης είναι 400 € για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 € για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και 100 € για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.

4. Από την ενίσχυση εξαιρούνται τα μέλη του νοικοκυριού των οποίων το εισόδημα δεν επλήγη από την πανδημία.

5. Τα πάσης φύσεως επιδόματα που δεν αποτελούν εισόδημα και είναι αφορολόγητα, δεν συνιστούν λόγο αποκλεισμού του μέλους του νοικοκυριού από το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης».

ΣΥΡΙΖΑδώρο Χριστουγέννωντροπολογία