Πολιτική|30.11.2020 22:02

Eurogroup: Ενα βήμα πιο κοντά στην εμβάθυνση της Ευρωζώνης

Μαρία Ψαρά

Ένα σημαντικό βήμα για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης έκανε σήμερα, Δευτέρα, 30 Ιανούριου, το Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν στην αναμόρφωση της Συνθήκης του ΕSM και στην υπογραφή νέας Συνθήκης τον Ιανουάριο για την καθιέρωση της πιστωτικής γραμμής τελευταίας καταφυγής (backstop) για τον μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών (SRM) στην ΕΕ.

Ο Ιρλανδός Πρόεδρος ανακοίνωσε τη συμφωνία των 27 Υπουργών να φέρουν την εφαρμογή του λεγόμενου backstop του ESM προς τον SRM, δύο έτη νωρίτερα δηλαδή από το 2022. Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνοχου, δήλωσε πως η συμφωνία αποδεικνύει την ενότητα της Ευρωζώνης για την ισχυροποίηση της τραπεζικής ένωσης και ανακοίνωσε πως θα ενημερώσει για τις αποφάσεις τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων την επόμενη εβδομάδα.

Στη συζήτηση για τα ευρήματα της έκθεσης του άρθρου 4 συμμετείχε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Ο Ιρλανδός τόνισε την ταύτιση των απόψεων της ΕΕ με το ΔΝΤ ως προς την ανάγκη διατήρησης των υποστηρικτικών προς την οικονομία δημοσιονομικών μέτρων.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα θετικά συμπεράσματα των μετα-προγραμματικών εκθέσεων της Κύπρου, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, αλλά και την θετική 8η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας που οδήγησε στην απόφαση για την ενεργοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ύψους 767 εκ.ευρώ. Ο Πρόεδρος συνεχάρη τις ελληνικές αρχές για την επίδοση παρά την πανδημία.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος, Τζεντιλόνι, σημείωσε τη σύμπτωση απόψεων με το ΔΝΤ για την ανάγκη για τη γρήγορη υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, τη διαπίστωση πως η πανδημία έφερε αύξηση των ανισοτήτων και την ανάγκη να μην υπάρξει πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Ο Επίτροπος Τζεντιλόνι επεσήμανε ότι η Κύπρος και τα άλλα τρία κράτη διατηρούν την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους τους προς τον ESM, επεσήμανε τα θετικά ευρήματα της ελληνικής έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας παρά τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία, όπως είπε.

Τέλος σε σχέση με τα προσχέδια προϋπολογισμών των Κρατών Μελών για το 2021, επεσήμανε ότι η υποστηρικτική στάση θα πρέπει να συνεχιστεί με το βήμα που προτείνει η Κομισιόν.

ευρωζώνηEurogroupΕυρωπαϊκή Ένωση