Πολιτική|04.12.2020 21:56

Σύνοδος Κορυφής: Συμβιβαστική πρόταση Μέρκελ - Μακρόν για Τουρκία

Newsroom

Πλούσιο είναι το παρασκήνιο ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, η οποία θα συζητήσει το ενδεχόμενο των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Όπως σημείωσε στο Open, η Αλεξία Τασούλη, πολλά είναι τα τηλέφωνα που γίνονται τις τελευταίες ώρες και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια προς του Ευρωπαίους εταίρους καθώς δεν είναι ακόμα βέβαιο τι θα αναγράφεται στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων.

Από τη μία πλευρά βρίσκεται η Γερμανία και η Ισπανία οι οποίες δεν επιθυμούν το ενδεχόμενο κυρώσεων στηνΤουρκία για την προκλητική της στάση στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ από την άλλη οι Γάλλοι συμφωνούν με την Αθήνα και την Λευκωσία και αναζητούν τη μέση λύση. Όπως αποκάλυψε το Open Tv, οι Γάλλοι φαίνεται να προτείνουν στους Γερμανούς να καταθέσουν μια κοινή συμβιβαστική πρόταση στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. τη Δευτέρα.

Αν συμφωνήσουν μεταξύ τους οι δύο χώρες στο περιεχόμενο της πρότασης, θα την καταθέσουν στον πρόεδρο του Συμβουλιου Σαρλ Μισέλ, ώστε να την προωθήσει στην Σύνοδο Κορυφής της επόμενης Παρασκευής. Μάλιστα, πάνω σε αυτό το ενδεχόμενο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του το απόγευμα της Παρασκευής σημείωσε ότι «έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλητικές της ενέργειες». 

Ξέφυγε  πάλι ο Ερντογάν: Είναι βάρος για τη Γαλλία ο Μακρόν

Σήμερα πάντως, κατέρρευσε με κρότο και το άλλοθι που έδινε στο Βερολίνο ο Ερντογάν με αυτή τη δήθεν φιλοευρωπαϊκή του στροφή. Από τη μία προχώρησε σε NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο, από την άλλη εξαπέλυσε νέα δριμύτατη επίθεση στον Μακρόν και μάλιστα, με φόντο το τζαμί, πια, της Αγίας Σοφίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, λίγα μόλις 24ωρα μετά το φιλοευρωπαϊκό προσωπείο που είχε φορέσει για να δείξει τον υποτιθέμενο ευρωπαϊκό του προσανατολισμό. Βγαίνοντας από την Αγία Σοφία, όπου είχε πάει για να προσευχηθεί, ο Ερντογάν επιτέθηκε για μια ακόμη φορά στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.  «Ο Μακρόν ασφαλώς είναι ένας μπελάς για τη Γαλλία. Η Γαλλία στην πραγματικότητα περνά μια πολύ δύσκολη περίοδο με τον Μακρόν. Ευχή μου είναι να απαλλαγεί η Γαλλία το συντομότερο δυνατόν από τον Μακρόν. Διαφορετικά δεν θα απαλλαγεί από τα κίτρινα γιλέκα. τα κίτρινα γιλέκα μπορεί να μετατραπούν μετά σε κόκκινα γιλέκα», ήταν οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.    

Παράλληλα, η Τουρκία συνέχισε την προκλητική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς για την ημέρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητούν το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Άγκυρα, εκείνη εξέδωσε νέα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Απάντηση Μακρόν σε Ερντογάν

Ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε λίγες ώρες αργότερα την απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο, σημειωνοντας πως «δεν απαντάω κατά περίπτωση αλλά πιστεύω στον σεβασμό. Το να κατηγορεί ο ένας πολιτικός ηγέτης  τον άλλον δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος». Στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι η πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή είναι είναι εχθρική και ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα θα υποδεχτεί στο Παρίσι τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

Τουρκίακρίση στη ΜεσόγειοΓαλλίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣύνοδος Κορυφής