Πολιτική|07.12.2020 17:49

Μπορέλ: Όλοι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι δεν έχει γίνει καμία θετική αλλαγή από την Τουρκία

Μαρία Ψαρά

Καμία θετική αλλαγή στην στάση της Τουρκίας σε σχέση με την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο δεν καταγράφηκε από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Αυτό παραδέχθηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών στο Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με τη φυσική παρουσία των υπουργών. Όλοι οι υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους και σημείωσαν ότι όχι μόνο δεν έγιναν θετικά βήματα, αλλά επήλθε επιδείνωση σε συγκεκριμένους τομείς.

Όπως είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορρέλ, «μιλήσαμε εκτεταμένα για την Τουρκία, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» και σημείωσε ότι «οι Υπουργοί κατέληξαν ότι δεν είδαμε θεμελιώδη αλλαγή στάσης από την Τουρκία» και υπογράμμισε ότι «αντίθετα υπήρξε επιδείνωση σε συγκεκριμένους τομείς».

«Οι σεισμικές έρευνες συνεχίζονται», πρόσθεσε και η εκτίμηση των Υπουργών είναι ότι η κατάσταση «δεν είναι θετική». Οι Υπουργοί θα ενημερώσουν για αυτή την εκτίμηση τις κυβερνήσεις τους ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνει ακριβώς αυτό που είπε ότι θα κάνει, δηλαδή θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα λάβει την απόφαση που θεωρεί δέουσα. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος, όλα τα Κράτη Μέλη επιθυμούν προσεκτική αξιολόγηση», τόνισε.

ΤουρκίαΕυρωπαϊκή Ένωσηκρίση στη ΜεσόγειοΑνατολική Μεσόγειος