Πολιτική|23.12.2020 13:26

«Πέρασαν» οι συστάσεις της Κομισιόν για το μη αποκλεισμό του Ηνωμένου Βασιλείου

Μαρία Ψαρά

Ευρεία συμφωνία επετεύχθη μεταξύ των 27 σχετικά με την αποκατάσταση των μεταφορών με το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο αρμόδιο συμβούλιο (COREPER), οι πρέσβεις συμφώνησαν με τη σύσταση της Κομισιόν για την άρση των περιορισμών μετακινήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, με έμφαση στην αναλογικότητα και την αποκατάσταση των ροών φορτίων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Βάσει αυτής της συμφωνίας η Γαλλία ήδη από τα μεσάνυχτα άνοιξε τα σύνορά της σε εμπορευματικές μεταφορές από και προς τη Βρετανία.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η Κομισιόν παρουσίασε στους πρέσβεις τη σύστασή της σχετικά με μια συντονισμένη προσέγγιση στα ταξίδια και τις μεταφορές ως απάντηση στην μετάλλαξη του κορονοϊού που καταγράφηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι πρεσβευτές χαιρέτισαν ευρέως τη σύσταση, επισημαίνοντας τα διάφορα στοιχεία των εθνικών μέτρων που πάντως είναι συμβατά με τις ευρωπαϊκές συστάσεις.

Όλα τα κράτη μέλη έχουν πλέον εφαρμόσει ορισμένα εθνικά μέτρα σχετικά με τις συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι πρέσβεις τόνισαν ιδιαίτερα τη σημασία της διατήρησης των εμπορευματικών μεταφορών και των ροών φορτίου, τις Πράσινες Λωρίδες. Επίσης συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά τις επόμενες μέρες, παρακολουθώντας στενά την κατάσταση -και καθώς διατίθενται περισσότερα δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με αυτήν τη μετάλλαξη.

Η επιτροπή του Μηχανισμού Αντιμετώπιση Κρίσεων (IPCR) είναι έτοιμη να ξανασυγκληθεί όπως απαιτείται τις επόμενες μέρες αν χρειαστεί.

«Υπήρξε ευρεία υποστήριξη μεταξύ των πρεσβευτών της ΕΕ για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση των ροών φορτίων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο και για να διατηρηθούν τα σύνορα εντός της περιοχής Σένγκεν ανοιχτά», τόνισε η ίδια πηγή.

«Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν σημειώσει τις συστάσεις της Κομισιόν που θα συμβάλουν στον συντονισμό της προσέγγισης της ΕΕ για ταξίδια και μεταφορές», κατέληξε.

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΗνωμένο ΒασίλειοBrexit