Πολιτική|12.01.2021 17:24

Belharra: Νέα πρόταση από Γαλλία για τις φρεγάτες - Πόσο κοστίζουν

Newsroom

Παρουσία της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί θα γίνει η υπογραφή της σύμβασης για την αγορά των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κώστα Αλατζά για το Open TV, η έλευση της Γαλλίδας υπουργού στην Αθήνα για την υπογραφή των Rafale θα επισημοποιήσει και μία νέα πρόταση της Γαλλίας για τις φρεγάτες Belhara.

Η νέα αυτή πρόταση αφορά στη ναυπήγηση 4 φρεγατών τύπου Belhara, «πολλαπλών ρόλων» και όχι 2 Belharra «αεράμυνας περιοχής», που προέβλεπε η αρχική πρόταση των Γάλλων. Σημειώνεται ότι οι φρεγάτες Belharra «αεράμυνας περιοχής» είναι πολύ ακριβότερες από εκείνες των «πολλαπλών ρόλων». Οι Γάλλοι προτείνουν οι δύο ή οι τρεις από τις φρεγάτες να ναυπηγηθούν από την Ελλάδα. 

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Κώστα Αλατζά, εξετάζεται - ως ενδιάμεση λύση μέχρι τη ναυπήγηση των Belhara - η απόκτηση δύο φρεγατών τύπου La Fayette. Οι συγκεκριμένες φρεγάτες, έπειτα από έναν εκσυγχρονισμό που πρόκειται να γίνει, θα μπορούν να διατεθούν άμεσα στη διάθεση του Πολεμικού Ναυτικού.

Η νέα πρόταση των Γάλλων κυμαίνεται γύρω στα 5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα 3,5 εκατ. ευρώ θα κοστίσουν τα γαλλικά πλοία και άλλο 1,5 δισ. ο εξοπλισμός και η τεχνική υποστήριξη.

RafaleφρεγάτεςΓαλλίαΠολεμικό Ναυτικό