Πολιτική|29.01.2021 15:42

Στη Βουλή η δικογραφία με τις καταγγελίες Καλογρίτσα για τις τηλεοπτικές άδειες

Σοφία Φασουλάκη

Τον δρόμο για τη Βουλή έδειξε ο εισαγγελέας για τη δικογραφία με εμπλεκόμενο τον πρώην υπουργό, Νίκο Παππά, μετά τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για τον ρόλο του στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016. Έναν ρόλο που, όπως υποστηρίζει, έπαιζε για την δημιουργία ενός τηλεοπτικού σταθμού, ο οποίος θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρμόδιος εισαγγελέας  έστειλε το σχετικό φάκελο στη Βουλή, αφού ο πρώην υπουργός κατονομαζόταν, ως τη μόνη αρμόδια να αποφασίσει για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του τότε υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά. 

Η προκαταρκτική έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, προκαλώντας θόρυβο, μετά τη μήνυση του Χρήστου Καλογρίτσα στο πλαίσιο της δικαστικής του διαμάχης με τον όμιλο Ccc των Χιούρι. Στη μήνυσή του ο επιχειρηματίας έκανε λόγο για εικονική συναλλαγή του ίδιου και του ομίλου,  από την οποία του δόθηκαν 3 εκατομμύρια ευρώ για να μετέχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας καταγγέλλει ότι ο Νίκος Παππάς είχε ρόλο «οργανωτή» στο σχέδιο  για τις τηλεοπτικές άδειες,  με σκοπό «την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που εκπροσωπούσε και ενδεχομένως τη χειραγώγηση ενός μέσου μαζικής ενημέρωσης και τον επηρεασμό του τηλεοπτικού κοινού». Ο εργολάβος υποστήριξε μάλιστα, στο πλαίσιο της έρευνας πως επειδή εκείνος δεν είχε τις προϋποθέσεις για να μετέχει στο διαγωνισμό τον είχε προσεγγίσει ο Νίκος Παππάς και συνεργάτες του. «Εκείνη την περίοδο είχα δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, συνεπώς δεν είχα λεφτά για κανάλια. Όταν το είπα στον κ. Παππά, μου απάντησε: «Δεν χρειάζονται χρήματα από εσένα. Θα τα βρούμε εμείς. Εμείς το όνομά σου θέλουμε μόνο».

Σε 18σελιδο υπόμνημα που κατέθεσε πρόσφατα ο Χρήστος Καλογρίτσας περιέγραψε μάλιστα  σειρά αδικημάτων που θεωρεί πως οφείλει η Βουλή να διερευνήσει σε βάρος του Νίκου Παππά, αναφέροντας συγκεκριμένα έξι αξιόποινες πράξεις: δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παρακώλυση συναγωνισμού, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Ο εισαγγελέας εξήγαγε αντίγραφα της δικογραφίας, αποστέλλοντας τα και στην τακτική δικαιοσύνη, όπου θα συνεχιστεί η  έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα, μέλη της οικογένειας Χιούρι.

ΒουλήΧρήστος Καλογρίτσαςδικογραφία