Πολιτική|10.02.2021 15:26

Τσίπρας: Σταματήστε το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια σε συνθήκες lockdown

Βούλα Κεχαγιά

Την αναστολή της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για το δημόσιο πανεπιστήμιο εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και «στα μουλωχτά» ζήτησε από την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας με παρέμβασή του στη Βουλή καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «αθλιότητες» που αναδεικνύουν όπως είπε την αντιδημοκρατική της κουλτούρα. Μάλιστα κατήγγειλε τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης για «γκεμπελικής έμπνευσης» προσπάθεια διαστρέβλωσης των λεγομένων του χθες σε σχέση με το ρίσκο των διαδηλώσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μίλησε στη Βουλή κατά την διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου για να ζητήσει από την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη και να αναστείλει τη συζήτηση, αλλιώς θα υπάρξουν ευλόγως αντιδράσεις, διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις που πιθανόν και να επιδεινώσουν την επιδημιολογική κατάσταση στην Αθήνα ή και σε άλλες πόλεις. Με αφορμή αυτή δε την διαπίστωση άσκησε εντονότατη κριτική στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη για διαστρέβλωση λέξεων και θέσεών του που διατύπωσε κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αθλιότητα σχολιάζοντας την «απόπειρα» του κυβερνητικού εκπροσώπου να διαστρεβλώσει τα λεγόμενά του: «να υιοθετεί πολύ γρήγορα τις μεθόδους γκεμπελικής έμπνευσης να αλλάξει εσκεμμένα τις λέξεις από την συνέντευξή μου προκειμένου να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εγώ, προσωπικά, αναλαμβάνω το ρίσκο της επιδημιολογικής επιδείνωσης από τις διαμαρτυρίες των πολιτών και ιδιαίτερα των φοιτητών. Με ρώτησε ο δημοσιογράφος αν δέχομαι ότι υπάρχει ρίσκο και απάντησα βεβαίως το δέχομαι και γι αυτό ζητώ από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη νομοθέτηση ενός νομοσχεδίου που δημιουργεί αντιδράσεις. Άλλο το δέχομαι κι άλλο το αναλαμβάνω το ρίσκο. Σ’ αυτό το σημείο της αθλιότητας όμως έχετε περιπέσει με fake news και διαστρέβλωση προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις, είπε και συμπλήρωσε: «Δεν μπορείτε να βιάζετε ούτε την αλήθεια ούτε την ίδια τη δημοκρατία».

Παράλληλα καταλόγισε στην κυβέρνηση ακόμη τρεις «αθλιότητες»: 

Αθλιότητα πρώτη: Η προσπάθεια που έγινε το περασμένο Σάββατο προκειμένου αυτές οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου να μην προβληθούν στις τηλεοπτικές οθόνες. Μάταιος ο κόπος δεν είμαστε στην εποχή που ό,τι δεν υπάρχει στην τηλεόραση δεν υπάρχει. Σήμερα η τεχνολογία δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια.

Αθλιότητα δεύτερη: Η ανάρτηση οδηγιών από τον αόρατο αρχισυντάκτη στην αίθουσα σύνταξης της δημόσιας τηλεόρασης που προέτρεπε τους παραγωγούς να μην παίζουν φωτογραφίες και βίντεο από την βεράντα του βουλευτή σας της Ικαρίας, ούτε και πλάνα του κ. Λιγνάδη με άλλους. Ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι αλήθεια; Τέτοιου είδους σκονάκια οδηγιών στη δημόσια τηλεόραση φοβάμαι ότι είχαμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε. Ούτε στις σκηνές του «λούφα και παραλλαγή» δεν είχαμε δει τέτοια πλάνα. Κακέκτυπο της ΥΕΝΕΔ έχει καταντήσει η δημόσιο τηλεόραση που αμέσως μετά τις εκλογές με Νόμο πέρασε στην ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού.

Αθλιότητα τρίτη: Η προσπάθεια χθες από τον φοβερό και τρομερό εκπρόσωπο της ΝΔ που τριγυρνούσε στα κανάλια και προσπαθούσε να εξισώσει το κορωνογλέντι της Ικαρίας με επίσημη επίσκεψή μου στην Πάτρα όπου συνάντηση φορείς τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Και δεν ήπιαμε ούτε καφέ με εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων και ιδίως της εστίασης. Έχετε μία επικοινωνιακή πολιτική για τα πανηγύρια, όχι τα ικαριώτικα.

Διαβάστε ακόμα: Ταραντίλης: Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας για την αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε ζητώντας από την κυβέρνηση να αναστείλει τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου σε συνθήκες έντονης έξαρσης της πανδημίας. «Αυτό θα ήταν και η καλύτερη πράξη που θα οδηγούσε σε αποκλιμάκωση των διαμαρτυριών. Και φέρτε το αμέσως μετά και όχι με τη δαμόκλειο σπάθη της μόλυνσης και εξάπλωσης του ιού. Σταματήστε να συρρικνώνετε τη δημοκρατία. Δεν μπαίνει σε καραντίνα».

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχίαπανεπιστήμιανομοσχέδιο