Πολιτική|11.02.2021 14:09

Μητσοτάκης για πιστοποιητικό εμβολιασμού: Διμερείς συμφωνίες με τις χώρες που μας ενδιαφέρουν

Αλέξανδρος Διαμάντης

Τη σύναψη διμερών συμφωνιών με χώρες από τις οποίες θα δεχτούμε αρκετούς τουρίστες, προκειμένου να προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θέλουμε οι Έλληνες να ταξιδέψουν μέσα στην Ελλάδα, θέλουμε οι Ευρωπαίοι, ενδεχομένως οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι, όποιοι μπορούν και όποιοι δεν ήρθαν πέρυσι, να έρθουν φέτος. Γι’ αυτό και επιμένω τόσο πολύ στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Και θα την κερδίσουμε αυτή τη μάχη γιατί βλέπετε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες κινούνται από μόνες τους στο να δώσουν τη δυνατότητα στους πολίτες τους. Με αυτό το πιστοποιητικό δεν θα χρειάζεται αν έρθεις στην Ελλάδα ούτε να μπεις σε καραντίνα, ούτε θα χρειάζεται κάποιο πρόσθετο τεστ για να μπεις. Είναι τόσο απλό. Θα ήταν καλό να το πετύχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να είναι ενιαίο αυτό. Αν δεν είναι ενιαίο θα το κάνουμε διμερώς με όλες τις χώρες που μας ενδιαφέρουν», σημείωσε.

Διαβάστε επίσηςΜητσοτάκης για σχολεία: Ή παράταση σχολικού έτους ή μειωμένες διακοπές το Πάσχα

Σε ερώτηση, δε, για το ποια είναι η εκτίμησή του σχετικά με το πως θα πάει ο Τουρισμός εξήγησε ότι σίγουρα τα σύνορα της χώρας δεν θα ανοίξουν τον Αύγουστο, όπως έγιναν πέρσι. «Πέρυσι με το ζόρι φτάσαμε στο 25% μιας κανονικής σεζόν. Θα είμαστε πολύ-πολύ καλύτερα από ό,τι ήμασταν το 2020 και θα απέχουμε πολύ από αυτό που ήμασταν το 2019. Στο Ισραήλ, ένας από τους λόγους που πήγα ήταν αυτός. Μπορεί να έχουμε ήδη επισκέπτες από τα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου. Πέρυσι θυμίζω ότι τους πρώτους επισκέπτες τους είδαμε τον Ιούνιο», σημείωσε. 

«Αμφιβάλω ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα το 2022»

Μια μάλλον όχι ιδιαίτερα αισιόδοξη πρόβλεψη έκανε ο πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Σίγουρα, όμως, σημείωσε δεν πρόκειται να έρθουν νέα Μνήμονια, όπως κάποιοι εκτιμούν. «Είναι προφανές ότι κάποια στιγμή θα επανέλθουμε σε κάποιες συνθήκες κανονικότητας. Δεν θα γίνει το 2021, αμφιβάλλω αν θα γίνει το 2022. Θα εξακολουθεί να υπάρχει δημοσιονομική χαλαρότητα τουλάχιστον, κατά την εκτίμησή μου, για δύο χρόνια ακόμα», ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως δεν υπάρχει ζήτημα Μνημονίου, ούτε και αύξησης των φορών. «Αντιθέτως και τώρα μειώνουμε φόρους, το κάνουμε σε πρώτη φάση προσωρινά, εννοώ για την Εισφορά Αλληλεγγύης για το 2021, θεωρώ όμως ότι θα μπορούμε να πετύχουμε τη μονιμοποίηση αυτής της μείωσης. Και βέβαια όταν βλέπουμε το χρέος το βλέπουμε ως ποσοστό του ΑΕΠ. Μια γρήγορη ανάκαμψη θα βελτιώσει σημαντικά το λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Ειλικρινά δεν ανησυχώ γι’ αυτό. Αυτό το οποίο με προβληματίζει είναι πόσο γρήγορα θα ξαναπάρουν μπροστά οι μηχανές της οικονομίας από τη στιγμή που θα βγούμε από την πανδημία. Και είμαι αισιόδοξος, γιατί υπάρχουν περισσότερες αποταμιεύσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό», σημείωσε. 

Κορονοϊόςπιστοποιητικό εμβολιασμούΚυριάκος Μητσοτάκης