Πολιτική|12.02.2021 10:47

Μπακογιάννης: «Θεωρώ αυτονόητο ότι θα γίνει εμβολιαστικό κέντρο στην Αθήνα»

Newsroom

Για τον νέο νόμο στα Πανεπιστήμια, τα εμβολιαστικό κέντρο που πρέπει να δημιουργηθεί στην Αθήνα και την συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με τον ΕΟΔΥ, μίλησε στο OPEN TV ο Κώστας Μπακογιάννης. Ο δήμαρχος της Αθήνας ρωτήθηκε αρχικά για την αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια με βάση τον νέο νόμο που ψηφίστηκε την Πέμπτη (11/2) και απάντησε: «Νομίζω ότι, όπως είπατε λίγο νωρίτερα πολύ σωστά, το μεγάλο στοίχημα αυτή τη στιγμή, όχι μόνο για την κυβέρνηση, όχι μόνο για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά συνολικά για την Ελληνική Πολιτεία, είναι η εφαρμογή του νόμου. Θα κάνουμε ταμείο. Και θα κάνουμε ταμείο στο τέλος. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι, επιτέλους η συζήτηση να μη γίνεται με όρους της δεκαετίας του ’60 ή του ’70. Έχουμε αλλάξει αιώνα, αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις, νέα προβλήματα, η δημοκρατία μας είναι πολύ πιο ώριμη απ’ ό,τι ήταν κάποτε και νομίζω ότι μπορούμε να κοιτάμε μπροστά με μια αυτοπεποίθηση».

Ερωτηθείς για το εμβολιαστικό κέντρο που ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί στην Αθήνα, ο Κώστας Μπακογιάννης είπε: «Θεωρώ αυτονόητο ότι θα υπάρξει εμβολιαστικό κέντρο, εμείς έχουμε θέσει όλο τον μηχανισμό του Δήμου Αθηναίων στη διάθεση του κράτους, έχουμε υποδείξει και σημείο, και ελπίζω πολύ σύντομα να το δρομολογήσουμε».

Ο δήμαρχος της Αθήνας μίλησε και για την τηλεφωνική γραμμή του Δήμου που είναι στη διάθεση των πολιτών προκειμένου αυτοί να αντιμετωπίσουν κάθε είδους πρόβλημα. «Ο μεγάλος μας αντίπαλος στην Αθήνα –γιατί μην ξεχνάτε ότι η Αθήνα είναι μία μεγάλη πόλη, με μία πολύ μεγάλη πυκνότητα, και όπως όλες οι μεγάλες πόλεις στον κόσμο, σηκώνει όχι μόνο το ιικό βάρος, αλλά και το οικονομικό και το κοινωνικό βάρος– ο μεγάλος μας αντίπαλος είναι η μοναξιά. Έχουμε λοιπόν το "Βοήθεια στο Σπίτι Plus", θέλω να πω τον τηλεφωνικό αριθμό γιατί έχει μια σημασία για όσους μας βλέπουν σήμερα το πρωί, είναι το 210-3428745. Αν κάποιος μας βλέπει σήμερα, κάποιος ενδεχομένως ηλικιωμένος, κάποιος που νιώθει μία αδυναμία, ας πάρει ένα τηλέφωνο και, εφόσον υπάρχει αντικειμενική ανάγκη, ένας άνθρωπος του Δήμου Αθηναίων θα έρθει και να χτυπήσει την πόρτα. Και ταυτόχρονα πλέον είμαστε σε θέση να μετακινούμε και τους ανθρώπους –πάλι αναφέρομαι κυρίως σε ηλικιωμένους– που θα πάνε να εμβολιαστούν, από τα σπίτια τους στα εμβολιαστικά κέντρα. Γιατί εισπράττουμε από πολλούς ανθρώπους μέσα στην Αθήνα».

Επιστρέφοντας στο θέμα του εμβολιαστικού κέντρου, ο Κώστας Μπακογιάννης είπε: «Υποθέτω ότι είναι θέμα χρόνου, υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός για όλη την Αττική. Ξέρετε, εγώ πάντα θέλω να είμαι πάρα πολύ προσεκτικός όταν μιλάω δημόσια γι’ αυτά τα ζητήματα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μη στέλνουμε συγκεχυμένα μηνύματα, έχει μεγάλη σημασία να μην υπάρχει κακοφωνία, να μην κάνει ο καθένας μας του κεφαλιού του ή να λέει ο καθένας μας ό,τι θέλει. Οφείλουμε όλοι να λειτουργούμε συντεταγμένα και πειθαρχημένα. Και όταν το κάνουμε αυτό, πετυχαίνουμε αποτέλεσμα.

Να σας αναφέρω για παράδειγμα την πολύ καλή συνεργασία που έχει ο Δήμος Αθηναίων με τον ΕΟΔΥ. Κάνουμε τεστ σε όλη την πόλη, έχουμε το Δημοτικό μας Ιατρείο το οποίο από την πρώτη στιγμή, από το πρώτο lockdown ακόμα, έχει γίνει test center, έχουμε οχτώ Λέσχες Φιλίας που έχουμε διαθέσει για να γίνονται τεστ, κάνουμε σημειακά τεστ, είτε drive through είτε γι’ αυτούς που περπατάνε μες στην πόλη, κάναμε ένα στην Κυψέλη πριν μερικές μέρες. Ταυτόχρονα, έχουμε ειδικές διεπιστημονικές ομάδες, οι οποίες δουλεύουν τη νύχτα στην Αθήνα, απευθύνονται κυρίως σε άστεγους, οι οποίες πλαισιώνονται από ειδικούς νοσηλευτές που κάνουν τεστ. Ώστε να λειτουργούμε επιτέλους προληπτικά και να λειτουργούμε γι’ αυτούς που είναι οι πλέον αδικημένοι, αυτούς που, ξέρετε, συνήθως είναι κάτω από τα ραντάρ»

δήμος ΑθηναίωνΚώστας ΜπακογιάννηςOPEN