Πολιτική|13.02.2021 17:32

Τουρκία: Τις 5 πρώτες ημέρες του Μαρτίου οι διερευνητικές επαφές στην Αθήνα

Μαρία Ζαχαράκη

Εδώ και δύο μήνες καταβάλλονται προσπάθειες ώστε οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία να λάβουν ένα θετικό πρόσημο. Τα μέρη έχουν αυξήσει μάλιστα το τελευταίο διάστημα τις συνομιλίες και τις επαφές τους και η Τουρκία θέλει να «εκμεταλλευτεί» την πορτογαλική προεδρία για να δημιουργήσει αυτή τη θετική ατζέντα. Ωστόσο, ένας από τους πυλώνες για να υπάρξουν καλές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι οι σχέσεις με την Ελλάδα. Οι σχέσεις -με άλλα λόγια- της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκής Ενωσης περνούν μέσα από τις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας.

Γι’ αυτό κι όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συνομίλησε την προηγούμενη εβδομάδα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, ο βασικός άξονας της συζήτησής τους, όπως λένε οι πληροφορίες στην Τουρκία, κινήθηκε γύρω από τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και Τουρκίας - Ελλάδας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές του CNN TÜRK, ο νέος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί - κατά πάσα πιθανότητα - τις πρώτες 5 ημέρες του Μαρτίου στην Αθήνα. Αυτός είναι ο σχεδιασμός μέχρι στιγμής.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι, παράλληλα με τις διερευνητικές επαφές, ενδεχομένως να ξεκινήσουν και οι πολιτικές διαβουλεύσεις και οι συναντήσεις μεταξύ στρατιωτικών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Πηγές, πάντως, σε πολύ υψηλό - όπως τονίζεται ειδικά - επίπεδο επισημαίνουν ότι κατά τον προηγούμενο γύρο των διερευνητικών επαφών που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών είχαν συμφωνήσει να προβούν σε μία κοινή δήλωση μετά το πέρας των συνομιλιών, αλλά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έδωσε οδηγίες να μη γίνει αυτή η κοινή δήλωση. Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι ο Δένδιας σαμποτάρει τη διαδικασία κι ότι αυτό έχει μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιωματούχοι της οποίας αναγνωρίζουν επίσης ότι η Ελλάδα υπονομεύει τη διαδικασία.

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΤουρκίαδιερευνητικές επαφέςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν