Πολιτική|15.02.2021 16:39

ΣΥΡΙΖΑ: Πυρά κατά κυβέρνησης - Στο επίκεντρο ΕΡΤ και κακοκαιρία

Βούλα Κεχαγιά

Σκλήρυνση της αντιπολιτευτικής του γραμμής έναντι της κυβέρνησης εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κάτι που φάνηκε άλλωστε και κατά την προηγούμενη εβδομάδα με αιχμή το θέμα της Ικαρίας αλλά και την ψήφιση του νομοσχεδίου για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Θεωρητικώς εντός της εβδομάδας η Κουμουνδούρου θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει τελικά σε embargo σε ό,τι αφορά την εμφάνιση στελεχών της στην ΕΡΤ, κάτι που μάλλον δεν θα αποφευχθεί καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν άφησε στην σημερινή ενημέρωση χαραμάδα για διακομματική συνεννόηση ώστε να οριστεί νέα διοίκηση στην δημόσια τηλεόραση κατόπιν συμφωνίας των κομμάτων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κατά τις πληροφορίες θα εντείνουν την κριτική τους στην κυβέρνηση για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ και στην συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή χωρίς να αποκλείεται να σηκώσουν τους τόνους και για την δρομολογούμενη αύξηση των μισθών των “επιτελικών στελεχών” σε δημόσια τηλεόραση και ΑΠΕ.

Σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς για την κακοκαιρία η αξιωματική αντιπολίτευση ανέβασε και πάλι τους τόνους καθώς χρεώνει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ανικανότητα για την κατάσταση στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ  τονίζει πως το επιτελικό κράτος κατάφερε να κόψει την Ελλάδα στα δύο με τη μόνη λύση που γνωρίζει, την απαγόρευση κυκλοφορίας και ο τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών Νίκος Παππάς σχολιάζει πως για δεύτερη χρονιά, η χώρα κόβεται στα δύο με ευθύνη των επιτελικών και των αρίστων. 

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως τα γεγονότα της Ικαρίας έχουν προκαλέσει σοβαρότατο ρήγμα στο προφίλ της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού και μάλιστα εκτιμούν ότι η κυβερνητική φθορά έχει ξεκινήσει και θα είναι ραγδαία. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε ότι “η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ξεκινήσει” θεωρώντας ότι είναι θέμα χρόνου να καταγραφεί αυτή η καμπή και στα δημοσκοπικά ευρήματα.

Άλλωστε κατά τις πληροφορίες η Κουμουνδούρου έχει στη διάθεσή της κυλιόμενες μετρήσεις που δείχνουν μία δημοσκοπική κάμψη της κυβέρνησης και μία κινητικότητα προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Αυτές οι μετρήσεις γίνονται με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία ( και τηλεφωνήματα σε σπίτια και διαδίκτυο) και κατά τους παράγοντες της Κουμουνδούρου καταγράφουν μία διαφορά κάτω των 10 μονάδων, περί τις 7,5 μονάδες στην παρούσα φάση. Οι κυλιόμενες που έχει στη διάθεσή της η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζουν αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και σχετική αποσυσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος ενώ αποτυπώνουν και μία δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για τους χειρισμούς της πανδημίας με αιχμή και τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία “τσιμπάει” από το ποσοστό της αποχής του 2019, δηλαδή από ψηφοφόρους που δεν άσκησαν στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία εξετάζει προσεκτικά τα δεδομένα και θεωρεί ότι είναι πρόωρο να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Πάντως φαίνεται πως η αξιωματική αντιπολίτευση ασχολείται πλέον πιο συστηματικά με το θέμα “δημοσκοπήσεις” κάτι που προκύπτει  και από το γεγονός πως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση για το εάν γίνεται έλεγχος από το ΕΣΡ σε σχέση με τις εταιρείες που διενεργούν τις δημοσκοπήσεις.

ΕΡΤΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχίακακοκαιρία