Πολιτική|09.01.2019 10:41

Βουλή - Καμμένος για την αναβάθμιση F-16: Ζητήσαμε να αφαιρεθούν 230 εκατ. ευρώ

Κατερίνα Τζαβάρα

Με τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η μάχη για την τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αφορά στις ανάγκες υλοποίησης του προγράμματος εκσυγχρονισμού – αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για αντισταθμιστικά ωφελήματα.

Ο κ. Καμμένος από βήματος τάχθηκε μεν υπέρ της νομοθετικής κατάργησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της δυνατότητας σύναψης συμβάσεων Α/Ω όπως αυτή για τον εκσυγχρονισμό των F-16 αλλά πρόσθεσε ότι από τη σχετική δέσμευση εξαιρούνται συμβάσεις για την ενίσχυση της ΕΑΒ. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Άμυνας:

«Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα αναβάθμισης υλοποιείται με διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα δομείται από τις ΗΠΑ με τρόπο που ενισχύεται η ΕΑΒ. Η εγχώρια βιομηχανία θα υλοποιήσει όλες τις δράσεις του προγράμματος εκτός του λογισμικού. Με τον τρόπο αυτό η εγχώρια βιομηχανία διασφαλίζει έργο εκατομμυρίων δολαρίων. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η ΕΑΒ να έχει υποδομές που θα της μείνουν προίκα».

Επίσης ο κ. Καμμένος τόνισε ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε αρχικά τα 230 εκατομμύρια ευρώ να αφαιρεθούν από τη σύμβαση, προέκυψε μία διαφορά 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αλλά οι ΗΠΑ δεν το δέχθηκαν, δεσμευόμενες ότι θα τα επιστρέψουν στην εγχώρια βιομηχανία.

Οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης αφορούν κυρίως το γεγονός ότι απαιτείται να κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή μια συμφωνία μεταξύ εταιρειών που αφορά προγράμματα τα οποία συνήθως πηγαίνουν στην Επιτροπή Εξοπλιστικών.

ΒουλήF-16Πάνος Καμμένος