Πολιτική|09.01.2019 12:33

«Αερομαχίες» στη Βουλή για τα F-16

Κατερίνα Τζαβάρα

Η αξιωματική αντιπολίτευση ενίσταται κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επαναφέρει «όχι από την πίσω πόρτα αλλά από την μπροστινή», τα αντισταθμιστικά ωφελήματα για εξοπλιστικές συμβάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Επαναφέρετε τα αντισταθμιστικά που τόσο σφοδρά καταγγέλλατε στο παρελθόν. Κι όλ’ αυτά για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα λίγο πριν εγκαταλείψετε τη συμφωνία», σχολίασε ο εισηγητής της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου. Χαρακτήρισε μάλιστα οπερέτα την κόντρα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων κάνοντας λόγο για τζούφιους λεονταρισμούς και κατέληξε: «Και η κοροϊδία έχει τα όρια της όλοι σας έχουν καταλάβει πλέον». Ανεβαίνοντας λίγο αργότερα στο βήμα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «μάθαμε πως εκτός από αεροπλάνα Στελθ υπάρχουν και τροπολογίες Στελθ», καταγγέλλοντας ότι η συγκεκριμένη τροπολογία ήρθε με τον συγκεκριμένο τρόπο στη Βουλή για να ψηφιστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να φέρει την τροπολογία στην επιτροπή εξοπλισμών «όπως προβλέπει ο νόμος, που είναι κλειστή η συνεδρίαση και όχι στην Ολομέλεια, για να μη θίγουμε ανθρώπους»

Από την πλευρά του ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει μεταλλαχθεί σε «Νατοϊκότερο των Νατοϊκών» και μίλησε για εμπαιγμό της αρμόδιας επιτροπής. Για επανεισαγωγή αντισταθμιστικών ωφελημάτων έκανε λόγο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μίλησε σε υψηλούς τόνους για καταστρατήγηση της νομοθεσίας περί των συμβάσεων, ζητώντας την απόσυρση της ρύθμισης.

Ευτελιστική χαρακτήρισε τη διαδικασία η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη επισημαίνοντας πως λύνει ουσιαστικά «εκκρεμότητες του αμερικανικού εμφυλίου κολοσσών όπως η Μπόινγκ και η Λόκχιντ» και κατακρίνοντας το γεγονός ότι «η Λόκχιντ θα έχει το πάνω χέρι για την επιλογή των εταιρειών που θα κάνουν υπεργολαβίες».

Από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλλης αναγνώρισε «την αναγκαιότητα της υλοποίησης αυτής της αναβάθμισης» αλλά κατήγγειλε την «τόσο ανορθόδοξη διαδικασία που ακολουθήθηκε» και η οποία όπως είπε δημιουργεί το υπόβαθρο να γεννηθούν «κάθε είδους ερωτήματα και υπόνοιες».

Για ανορθόδοξες μεθόδους έκανε λόγο και ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων.

F-16ΒουλήΠάνος Καμμένος