Πολιτική|10.01.2019 10:47

Παππάς στο Open TV: «Καθαρή σχέση με Καμμένο-Μαζί ως τον Σεπτέμβρη του 2019»

Newsroom

Στο Open TV μίλησε ο Νίκος Παππάς ενόψει των κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων, που αφορούν στην Συμφωνία των Πρεσπών, στην συνταγματική αναθεώρηση, στις επικείμενες εκλογές, αλλά και στο «φλέγον» θέμα, αυτό της διαφαινόμενης ρήξης με τους ΑΝΕΛ.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση, αλλά θα καταψηφίσουν τις Πρέσπες, έκανε λόγο για κρυστάλλινη και ειλικρινή σχέση μεταξύ Τσίπρα-Καμμένου με τις οποίες διαφωνίες κι επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση για δημιουργία κλίματος πόλωσης.

Για το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα «αλιεύσει» από άλλες παρατάξεις αυτούς που θα της δώσουν το «μαγικό 151» ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό σ’ αυτό, επεσήμανε ότι και η Νέα Δημοκρατία έχει προσεγγίσει και ήδη έχει εντάξει στο δυναμικό της, μέχρι πρότινος μέλη άλλων κομμάτων κι επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι ανοικτός σ’ ένα ευρύ πολιτικό τόξο.

Τέλος, εξήρε την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, με τους οποίους όπως είπε έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια, δημιούργησαν εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συνεργασία τους, θα τερματιστεί όταν φτάσει η... ημερομηνία λήξης, δηλαδή τον Σεπτέμβρη του 2019.

Μεταξύ άλλων μίλησε:

Για το αν σχέση με τον Πάνο Καμμένο έχει διαρραγεί:  «Άντεξε η συνεργασία στο χρόνο και με πολλές αντιρρήσεις και παρά τα ερωτηματικά που είχαν τεθεί εξ’ αρχής. Είχαμε άψογη συνεργασία, δεν εμπόδιζε τον ΣΥΡΙΖΑ να νομοθετήσει και να προχωρήσει στο πρόγραμμά του. Γνωρίζαμε ότι θα έρθει αυτό το πρόβλημα. Στη συνάντηση που θα έχουν με τον πρωθυπουργό θα ξεκαθαρίσουν όλα.

Για τη σχέση Καμμένου-Τσίπρα: «Έχουν πολύ καλή ειλικρινή κι ανθρώπινη σχέση οι δυο τους. Κρατάμε τη δήλωσή του ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση. Ήταν ξεκάθαρη η θέση του για το "Μακεδονικό" εδώ και χρόνια».

Για το αν εκτιμά ότι θα παραμείνει στην κυβέρνηση ή θα άρει την εμπιστοσύνη του: Τον γνωρίζω (σ.σ.: τον Πάνο Καμμένο) αλλά δεν θα προδικάσω την στάση του. Αρμόδιος είναι αυτός και τα στελέχη του να διαμορφώσουν τη στάση των ΑΝΕΛ»

Για τους «151»: «Δεν θα μπούμε σε ονοματολογία. Οποιος δει σαφείς και λιγότερο σαφείς τοποθετήσεις, θα διαπιστώσει ότι η Νέα Δημοκρατία ζει αυτή τη στιγμή άλλη μια διάψευση και θα πιάσουμε το νούμερο. Δεν θα πέσουμε, ξεκάθαρα. Εάν υπάρξει πρόβλημα, θα το δούμε. Πολιτικά ορθό είναι να το πράττουμε. Ο λαός εκλέγει Βουλή. Αυτή η Βουλή έχει πλειοψηφία και για Πρέσπες και για κυβέρνηση μέχρι το τέλος της 4ετίας. Διαμορφώνεται ένα τοπίο στο οποίο ασφαλώς και δεν πρέπει οι άλλες δυνάμεις να μην τοποθετηθούν σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα»

Για το αν άρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ο Καμμένος: «Θα προχωρήσουμε με τα προβλεπόμενα. Αν απωλέσουμε την πλειοψηφία, ο Μάιος είναι ένα όριο».

Για το αν θα συνεχίσουν την συγκυβέρνηση αν καταψηφίσει ο Καμμένος τις Πρέσπες και δεν ρίξει τελικά την κυβέρνηση παρότι θα έχει πει όχι σε μια στρατηγική επιλογή. Δεν είναι το μόνο καθοριστικό οι Πρέσπες. Με τον Καμμένο βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Σταθεροποιήσαμε την οικονομία και φτιάξαμε εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Είναι πλήγμα, αλλά...»

Για το αν αποχωρήσει αν θα χρειάζεται ανασχηματισμός; «Εξαρτάται από την απόφαση των ΑΝΕΛ. Ο αρμόδιος είναι ο πρωθυπουργός. Όταν χρειαστεί παίρνει τις αποφάσεις».

Για το εάν θέλουν οι ΑΝΕΛ να μείνουν, θα πρέπει να μείνουν; «Ενόψει της συνάντησης Τσίπρα-Καμμένου δεν θα απαντήσω. Όταν χρειάζεται, ο Τσίπρας παίρνει αποφάσεις που εγγυώνται την εύρυθμη λειτουργία».

Για την στάση βουλευτών των ΑΝΕΛ: «Ο κ. Παπαχριστόπουλος είχε κρυστάλλινη θέση εξ αρχής. Δεν έχει μπει ούτε αυτός ούτε ο άλλος σε δούναι και λαβείν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι θέμα εσωκομματικό των ΑΝΕΛ, δεν θέλω να τοποθετηθώ».

Για το ότι λέει η ΝΔ για προσέγγιση άλλων βουλευτών, ότι αγγίζει τα όρια της αποστασίας: «Η ΝΔ έχει δείξει να εξαγοράζει πολιτικά άτομα, όχι εμείς. Βλέπουμε βουλευτές από Το Ποτάμι να συντάσσονται εκεί. Εμείς τέτοια δεν κάνουμε, λέμε καθαρά τη θέση μας. Η προσπάθειά μας να διευρύνουμε το τόξο των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν, είναι διαρκής».

Για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ: «Το συμβόλαιο με τους ΑΝΕΛ λήγει τον Σεπτέμβρη του 2019. Η δική μας πρόθεση και στόχευση είναι να μείνουμε έτσι. Δεν έχουμε απόσταση. Έχουμε καθαρές κουβέντες. Ακόμα και στα δύσκολα της διακυβέρνησης δεν έχει υπάρξει υποκρισία. Υπάρχουν αντίθετες απόψεις, αλλά δεν κρύβεται κανείς».

Για το αν θα είναι υποψήφιος και πού:  «Θα τα δούμε αυτά. Εγώ είμαι Καισαριανιώτης γέννημα θρέμμα».

Για την στάση των πρωθυπουργών που διαχειρίστηκαν το θέμα του "Μακεδονικού": «Αυτά τα καίρια ζητήματα, καλούν κι αυτούς που έχουν διαχειριστεί τα θέματα να μιλήσουν. Δεν μπορεί να σιωπά ο Σημίτης, ο Παπανδρέου. Ο Καραμανλής, που έχει... μισοτοποθετηθεί με τη στάση του, θα πρέπει να την κάνει πιο ξεκάθαρη».

Νίκος ΠαππάςΣυμφωνία των ΠρεσπώνΠάνος ΚαμμένοςΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ