Πολιτική|10.03.2021 20:21

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας: 16 και 17 Μαρτίου στην Αθήνα

Μαρία Ζαχαράκη

Στις 16 και 17 Μαρτίου θα συνεχιστούν στην Αθήνα οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του τούρκικου ΥΠΕΞ, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε και σχετική ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ της Ελλάδας.

Οι δύο χώρες συνομίλησαν τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ τότε είχε γίνει γνωστό πως το επόμενο στάδιο των διερευνητικών επαφών θα γίνει στην Αθήνα στις αρχές Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Ο στόλος μας θα γίνει ένας από τους ισχυρότερους στον κόσμο

Η πρώτη επαφή Ελλάδας και Τουρκίας κατά τις διερευνητικές επαφές ολοκληρώθηκε έπειτα από 3 ώρες με την αποστολή να αποχωρεί από το ανάκτορο Ντολμαμπαχτσέ. Επειτα από την ολοκλήρωση του 61ου γύρου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε μιλήσει για πολύ καλό κλίμα. Η Αγκυρα είχε θέσει στο τραπέζι πολλά θέματα, όπως αυτό της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, γκρίζες ζώνες, Θράκη, εναέριος χώρος, ενώ πρότειναν και μηχανισμό για το μεταναστευτικό. 

Τι λένε διπλωματικές πηγές στην Ελλάδα

Ο 62ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Αθήνα, στις 16 Μαρτίου, ενημέρωσε με ανακοίνωσή του και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Διπλωματικές πηγές τονίζουν με σαφήνεια πως για την Ελλάδα, οι επαφές ήταν και παραμένουν διερευνητικές. Στις 17 Μαρτίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης θα έχει πολιτικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Σεντάτ Ονάλ.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν θεσμοθετηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις, στις οποίες συμμετέχουν αντιπροσωπείες των δύο χωρών, με επικεφαλής, από την Ελλάδα, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών και από την Τουρκία, τον υφυπουργό Εξωτερικών.

Η τελευταία συνάντηση στο πλαίσιο των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 2020, στην Άγκυρα, ανάμεσα στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβη Σεντάτ Ονάλ. Οι συνομιλίες εστιάστηκαν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως σημείωναν πηγές του ΥΠΕΞ.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν στο πυρηνικό εργοστάσιο Ακουγιου: Επενδύουμε στο μέλλον

ΆγκυραΤουρκίαΜεβλούτ Τσαβούσογλουδιερευνητικές επαφές