Πολιτική|11.01.2019 08:40

Ολα είναι ανοιχτά για τους ΑΝΕΛ

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Εκεί όπου -σύµφωνα µε πληροφορίες- δήλωσε σε υψηλόβαθµους στρατιωτικούς ότι «είναι η τελευταία φορά που είµαι εδώ ως υπουργός».

Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Θόδωρος Τοσουνίδης, αναφερόµενος στη σηµερινή συνάντηση του Πάνου Καµµένου µε τον πρωθυπουργό, αρκέστηκε να επισηµάνει ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο το χρονοδιάγραµµα ψήφισης της Συµφωνίας των Πρεσπών. Σηµείωσε πως «ο πρωθυπουργός είχε δώσει χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο για τη Συµφωνία των Πρεσπών, αλλά συντόµευσε τους χρόνους. Αυτή η συντόµευση χρόνου πρέπει να συζητηθεί µεταξύ Τσίπρα και Καµµένου» σηµείωσε.

Επισήµανε ότι βρίσκεται πλήρως σε ισχύ η θέση του κόµµατος σχετικά µε αποχώρηση εφόσον ψηφιστεί η Συµφωνία, ενώ τόνισε ότι «η συνύπαρξη και συγκυβέρνηση ορίζεται και από τους δύο µετέχοντες, δεν είναι µοναδική ευθύνη και βάρος των ΑΝΕΛ».

Εν τω µεταξύ, σήµερα το µεσηµέρι και µετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού µε τον υπουργό Αµυνας θα συνεδριάσουν η Κοινοβουλευτική Οµάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, όπου και αναµένεται να ληφθούν αποφάσεις σχετικά µε το µέλλον της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. ∆εδοµένη πρέπει να θεωρείται η αντιπαράθεση απόψεων, αφού µε τα όσα έχει δηλώσει ο Πάνος Καµµένος έχουν συµφωνήσει δηµόσια µόνο η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο Κωνσταντίνος Κατσίκης.

Ο βουλευτής Αττικής µάλιστα µιλώντας χθες υπεραµύνθηκε των θέσεων του προέδρου: «Ο Πάνος Καµµένος το έχει πει, φεύγουµε. Αυτό τι σηµαίνει; Παύουµε να είµαστε ο κυβερνητικός εταίρος, δεν υπάρχει πλειοψηφία, δεν δίνουµε εµπιστοσύνη» είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα έβαλε και κατά των διαφωνούντων στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, δηλώνοντας πως σε περίπτωση αποχώρησης οφείλουν να εγκαταλείψουν την υπουργική καρέκλα.

Επιµένει η Χρυσοβελώνη

Στον αντίποδα, πάντως, η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη επέµεινε στις θέσεις της υπέρ του να ολοκληρωθεί η κυβερνητική θητεία και να εξεταστεί εκ νέου η στάση των ΑΝΕΛ στη Συµφωνία των Πρεσπών. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκποµπή είπε πως στη Συµφωνία «υπάρχουν και θετικά σηµεία και σίγουρα αυτήν τη στιγµή βρισκόµαστε σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι στο παρελθόν», αν και εξέφρασε τη διαφωνία της µε τη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Συνολικά δήλωσε πως θα πάρει τις αποφάσεις της όταν θα έχει πλήρη εικόνα για το τελικό κείµενο των αλλαγών που θα περάσουν από τη Βουλή της ΠΓ∆Μ. Ξεκαθάρισε πάντως πως από την κυβέρνηση θα φύγει µόνο εάν της το ζητήσει ο πρωθυπουργός, αν και ευχαρίστησε τον Πάνο Καµµένο για τη συµµετοχή της στο κυβερνητικό σχήµα.

Μαρίνα ΧρυσοβελώνηΠάνος ΚαμμένοςΑΝΕΛ