Πολιτική|24.03.2021 13:45

25η Μαρτίου: Τι λέει το πρωτόκολλο για την επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου

Newsroom

Ο πρίγκιπας Κάρολος είναι ένας από τους υψηλούς προσκεκλημένους της ελληνικής κυβέρνησης και θα παραστεί στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα το διήμερο 24 - 25 Μαρτίου και θα κορυφωθούν με την στρατιωτική παρέλαση που θα λάβει χώρα το πρωί της Πέμπτης, 25η Μαρτίου στο Σύνταγμα, μεταξύ άλλων θα παραστούν ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, η υπουργός Αμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φλοράνς Παρλί, καθώς κι ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μαζί με τη σύζυγό του, Αντρη.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να αποφύγουν να μιλήσουν στα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας, όπως θα μιλούσαν σε κάποιον άλλο εκ των επισήμων και δεν τους απευθύνουν ποτέ το λόγο, ούτε τείνουν χέρι, αν δεν το πράξουν πρώτα οι ίδιοι.

Η πρώτη επαφή του πρίγκιπα Καρόλου και της δούκισσας της Κορνουάλης με Ελληνα επίσημο θα είναι με τον υπουργό Εξωτερικών στο κόκκινο χαλί που θα έχει στρωθεί στην πίστα του αεροδρομίου. Υπό κανονικές συνθήκες οι δύο άνδρες θα αντάλλασσαν χειραψία, αλλά λόγω κορονοϊού δεν θα γίνει. Ωστόσο, οι χαιρετισμοί με τους αγκώνες δεν ισχύουν σ' αυτήν την περίπτωση και οι δύο άνδρες θα κλίνουν απλά τα κεφάλια τους σε ένδειξη χαιρετισμού.

Εξάλλου, στο επίσημο δείπνο που θα παρατεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο θα ακολουθηθεί το πρωτόκολλο που είχε ισχύσει και κατά την προηγούμενη επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου τον Μάιο του 2018. Οι θέσεις των συμμετεχόντων είναι συγκεκριμένες, όπως και η ώρα προσέλευσής τους. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καθίσει στο κέντρο και ο πρίγκιπας Κάρολος στα δεξιά της. Οι σύζυγοι κάθονται αριστερά της Προέδρου της Δημοκρατίας. Επίσης ο πρίγκιπας Κάρολος με τη σύζυγό του, τους επίσημους προσκεκλημένους και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας φτάνουν τελευταίοι, ενώ οι υπόλοιποι καλεσμένοι θα πρέπει να βρίσκονται ήδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο

Το επίσημο δείπνο που θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο είναι προγραμματισμένο για τις 20:30. Οι προσκεκλημένοι θα είναι 45 και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς και άλλοι καλεσμένοι θα μιλήσουν για τον αγώνα στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Το δείπνο έχει επιμεληθεί ο βραβευμένος σεφ, Λευτέρης Λαζάρου και το μενού θα περιλαμβάνει γεύσεις από την ελληνική θάλασσα, όπως κακαβιά, κιμά γαρίδας και χριστόψαρο.

πρίγκιπας Κάρολος25η ΜαρτίουΕπανάσταση 1821