Πολιτική|25.03.2021 08:30

25η Μαρτίου: Τα μηνύματα και η ικανοποίηση στο Μαξίμου

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ιδιαίτερα επιτυχημένη θεωρούν κυβερνητικές πηγές την πρώτη ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Eπανάσταση, καθώς επίσης και τις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους υψηλούς προσκεκλημένους. Αυτό που ξεχώρισε, βέβαια, ήταν η φράση με την οποία ολοκλήρωσε ο πρίγκιπας Κάρολος την ομιλία του: «Χαίρε ω χαίρε ελευθεριά. Ζήτω η Ελλάς». Στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως, δεν στέκονται μόνο στα όσα συνέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο κατά τη διάρκεια του γεύματος. Αποκωδικοποιώντας τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στέκονται στη:

  • Συμφωνία με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι δύο χώρες, όπως και συνολικά η Ένωση, οφείλουν να επιμείνουν στην αξιόπιστη εφαρμογή της συμφωνημένης από όλους -και αποτυπωμένης και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- πολιτικής της διττής προσέγγισης. Αυτού που αποκαλείται «dual track approach» της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία.
  • Και στη συμφωνία με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Mikhail Mishustin για να τεθούν το δυνατόν σε κίνηση οι ροές Ρώσων επισκεπτών στη χώρα μας χωρίς να χρειάζεται να υποστούν επιπρόσθετους περιορισμούς. Οι Ρώσοι επισκέπτες θεωρούνται κλειδί για την χώρα μας, άλλωστε, ειδικά εις ότι αφορά τον Τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα.
  • Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να στείλει και σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα την στιγμή που ηγέτες από την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και τη Ρωσία βρισκόντουσαν στην Αθήνα Η Ελλάδα -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός- δεν εκφοβίζει κανέναν, αλλά ούτε και φοβάται κανέναν. Παραμένει ειλικρινής, χωρίς να είναι αφελής.

Διαβάστε επίσης: 25η Μαρτίου 1821: 200 χρόνια ελεύθερη Ελλάδα - 21 κανονιοβολισμοί στον Λυκαβηττό

Δημοσκοπήσεις

Στο μεταξύ, λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων της 25ης Μαρτίου, πέρασαν στα ψιλά δύο δημοσκοπήσεις (για λογαριασμό τηλεοπτικών σταθμών) όπου καταγράφεται σταθερά διψήφια διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Tο 36,1% των πολιτών θα ψήφιζε Νέα Δημοκρατία, ενώ το 20,5% ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αν διεξάγονταν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Marc για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ενώ στην έτερη δημοσκόπηση (Mega) στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 32,3%, έναντι 20,5%, του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν χθες αλλά και όσες είδαν το φως το προηγούμενο διάστημα έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά. Πρώτον η Κυβέρνηση μέσα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, με ύπαρξη περιοριστικών μέτρων για πάνω από ένα έτος, συνεχίζει και διατηρεί εκλογική επιρροή μεγαλύτερη από το ποσοστό των τελευταίων εκλογών. Δεύτερον, τονίζουν ότι ο πραγματικός εχθρός είναι τα προβλήματα του ελληνικού λαού και ιδίως η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της.

Διαβάστε επίσης: 25η Μαρτίου 1821: Η Μονή Αγίας Λαύρας στον Επαναστατικό Αγώνα. Τι έγινε πριν από 200 χρόνια

Μέγαρο Μαξίμου25η ΜαρτίουΚυριάκος Μητσοτάκηςελληνική επανάσταση