Πολιτική|30.03.2021 11:53

Lockdown: Γεραπετρίτης και Πέτσας απαντούν για τις αλλαγές στις μετακινήσεις

Newsroom

Για «μετατόπιση των μέτρων» μίλησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης ώστε να δοθούν δικλείδες αποσυμπίεσης και να περιοριστούν οι εστίες υπερμετάδοσης, όπως σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μίλησε για άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων από τον Απρίλιο, προσθέτοντας όμως ότι είναι νωρίς να μιλήσουμε για μετακινήσεις εκτός νομού.

ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναγνώρισε ότι τα ψυχικά αποθέματα των πολιτών έχουν εξαντληθεί και είναι διάχυτη η διάθεση πολιτών να κερδίσουν κομμάτι της ζωής. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πλέγμα των μέτρων που εξετάζονται είναι και η απελευθέρωση της διαδημοτικής μετακίνησης (μετακίνηση από δήμο σε δήμο), ώστε οι πολίτες να έχουν διέξοδο στην ύπαιθρο και να περιοριστούν οι συναθροίσεις στα σπίτια, εξετάζεται το άνοιγμα σχολείων, κυρίως των Λυκείων καθώς και το άνοιγμα του λιανεμπορίου με περιορισμένους και αυστηρούς όρους.

Διαβάστε επίσης: Lockdown: Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για λιανεμπόριο, εστίαση, σχολεία, μετακινήσεις

Γεραπετρίτης: Να περάσουμε τον κάβο του Απριλίου

Απαντώντας σε ερώτηση για το Πάσχα, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για το Πάσχα, πρόσθεσε όμως ότι «θα είναι πάντως ένα παρά πολύ καλύτερο Πάσχα από το περσινό». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «πρέπει να διατηρήσουμε λίγο το σθένος μας, και για λίγες εβδομάδες να τηρήσουμε τα μέτρα». «Αν ξεπεράσουμε τον κάβο του Απριλίου θα είμαστε σε καλύτερη μοίρα» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στον Σκάι 100,3, διευκρινίζοντας ότι η αποκλιμάκωση των μέτρων θα είναι σταδιακή.

Πέτσας: Είναι νωρίς να μιλήσουμε για μετακίνηση εκτός νομού

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι «πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ανοίξει κάποιες δραστηριότητες μέσα στον Απρίλιο», αλλά αναμένονται οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. «Καταλαβαίνουμε την κόπωση των πολιτών, αλλά κοιτάμε πρώτα από όλα το συμφέρον της δημόσιας Υγείας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς εάν δίνεται προτεραιότητα στο λιανεμπόριο ή στα σχολεία, ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως σημασία έχει εάν καθυστερήσει το άνοιγμα κάποιας δραστηριότητας, να υπάρχει - όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα - στήριξη του κλάδου. Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, είπε πως «σημασία έχει να προσφέρουμε εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης» για να μη χάνουν την επαφή τους οι μαθητές με την εκπαιδευτική διαδικασία. Σε ό,τι αφορά τα self test, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως το ζήτημα δεν είναι να μην κάνουμε τεστ και να μην ανιχνεύουμε κρούσματα, αλλά να περιορίσουμε το επιδημιολογικό φορτίο.

Πρόσθεσε δε, ότι τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα βοηθήσουν στον εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων του ιού και στον περιορισμό τους. Εξήγησε πως με τον πολλαπλασιασμό των αυτοδιαγνωστικών τεστ, θα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό φορέων που θα ελέγχονται, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που θα διαγνωστούν θετικοί, θα το δηλώνουν και θα ιχνηλατούνται οι επαφές τους. Όσο για τον αναμενόμενο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που θα προκύψει, τόνισε πως σημασία έχει ο δείκτης θετικότητας σε σύγκριση με αυτόν των προηγούμενων ημερών.

Ο κ. Πέτσας παραδέχτηκε ότι κάποια περιοριστικά μέτρα δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, σημειώνοντας πως «όταν αντιμετωπίζεις μία πρωτόγνωρη κατάσταση, δοκιμάζεις διάφορα πράγματα. Αν κάποιο μέτρο δεν αποδίδει, διορθώνεται με κάποιο άλλο». Μάλιστα, όπως άφησε να εννοηθεί, μέσα στο Σαββατοκύριακο θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, ωστόσο ξεκαθάρισε πως είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για μετακίνηση εκτός νομού και για Πάσχα στο χωριό.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: «Ενιωσα να πνίγομαι χωρίς οξυγόνο» - Συγκλονίζει ασθενής στο νοσοκομείο

μετακίνηση εκτός νομούμέτραΓιώργος ΓεραπετρίτηςΣτέλιος Πέτσαςμετακινήσεις