Πολιτική|08.04.2021 18:35

Παρέμβαση των ελληνικών Αρχών μετά την αποκάλυψη του ethnos.gr για τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας

Κώστας Ασημακόπουλος

Η συνέντευξη ποταμός της Ξένιας Μπουζαρανίδου στις 2 Απριλίου στο ethnos.gr προκάλεσε την καθυστερημένη έστω αντίδραση των ελληνικών Αρχών, οι οποίες με ειδική ρύθμιση άναψαν το «πράσινο φως» για να λυθεί το ζήτημα. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, η Ξένια Μπουζαρανίδου έχει πλέον το δικαίωμα κατάσχεσης στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, κινητών και ακινήτων, υπό τον όρο να μην παρεμποδίζεται η λειτουργία της Πρεσβείας, όπως προβλέπουν τα διεθνώς ισχύοντα. 

Η κατάσχεση θα γίνει σε εκτέλεση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας με τη σύμφωνη γνώμη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών. Στην ουσία, με δεδομένο ότι η Πρεσβεία της Βενεζουέλας θεωρείται ξένο κράτος, η κυρία Ξένια Μπουζαρανίδου μπορεί πλέον είτε να διεκδικήσει τα χρήματα βάσει της δικαστικής απόφασης από την τωρινή κυβέρνηση της Βενεζουέλας, σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να κατάσχει αντικείμενα ίσης αξίας που βρίσκονται μέσα στο κτίριο της Πρεσβείας.

Θυμίζουμε ότι το ethnos.gr στις 2 Απριλίου φιλοξένησε τη συνέντευξη της Ξένιας Μπουζαρανίδου, η οποία, μεταξύ άλλων, είχε επικρίνει τις τελευταίες κυβερνήσεις για τον τρόπο που κινήθηκαν στον τρόπο της σεξουαλικής παρενόχλησης από τον πρέσβη της Βενεζουέλας το 2012, Φράνκλιν Γκονζάλες. Στην ίδια συνέντευξη είχε αποκαλύψει ότι είχε στα χέρια της τη δικαστική απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου το 2019, βάσει της οποίας θα έπρεπε να αποζημιωθεί για την «παράνομη απόλυσή της», ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν υπήρχε αντίδραση από την τωρινή ελληνική κυβέρνηση.

Μάλιστα, τον Φεβρουάριο απέστειλε επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση, με την οποία ζητούσε να εφαρμοστούν τα νόμιμα υπενθυμίζοντας ότι έχει στα χέρια της τελεσίδικη δικαστική απόφαση εδώ και δύο χρόνια. Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η Ξένια Μπουζαρανίδου φανερά συγκινημένη ανέφερε στο ethnos.gr: «Από εσάς πληροφορούμαι τα καλά νέα. Είναι ένα σημαντικό βήμα και μία δικαίωση. Θα μου επιτρέψετε να ενημερωθώ σχετικά με τις λεπτομέρειες. Σας ευχαριστώ πολύ μέσα από την καρδιά μου».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης 

«Την απόφαση για χορήγηση της αιτηθείσας και προβλεπόμενης άδειας από το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για αναγκαστική εκτέλεση κατά της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και της Πρεσβείας στην Αθήνα έλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και τη θετική γνώμη επί της σχετικής αίτησης του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών. Η αιτηθείσα άδεια χορηγείται υπό τον όρο ότι η αναγκαστική εκτέλεση δεν θα διενεργηθεί εις βάρος των αναφερόμενων στο άρθρο 22 παρ. 3 της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 (ΝΔ 503/70), καθώς και των πραγμάτων (ακινήτων ή κινητών) που εξυπηρετούν την άσκηση κυριαρχικής εξουσίας της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας».

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας 

Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση και μεταξύ άλλων αναφέρεται στη λύση που δόθηκε στο συγκεκριμένο θέμα ενώ καταφέρεται κατά του ΣΥΡΙΖΑ για «τις προσπάθειες συγκάλυψης της δυσώδους υπόθεσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα αλλά και να αποκαλύψουν την υποκρισία τους, όταν τάσσονται δήθεν στο πλευρό θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης».  

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στο πλευρό των θυμάτων

Μετά την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας που καταφέρεται κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωση εξέδωσε και η Κουμουνδούρου για το ζήτημα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πάντα στο πλευρό των θυμάτων». Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Κατανοούμε την απελπισία της ΝΔ που ψάχνει από κάτι να πιαστεί, ιδίως μετά τα σκάνδαλα Λιγνάδη και Φουρθιώτη, ωστόσο να ξέρει ότι στο σπίτι του κρεμασμένου καλό είναι να μη μιλάνε για σχοινί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης ήταν πάντοτε με τη πλευρά των θυμάτων.
Για να μην υπάρχει λοιπόν καμία σκιά:

Θύματα του τότε πρέσβη της Βενεζουέλας είχαν στείλει επιστολή ήδη από τον Ιανουάριο του 2013 στην κυβέρνηση της εν λόγω χώρας, ζητώντας την ανάκληση του διπλωμάτη, όπως έχει αποκαλυφθεί και σε ΜΜΕ με τη δημοσίευση της σχετικής επιστολής.

Παράλληλα, είχαν ενημερώσει το Υπουργείο Εξωτερικών την περίοδο που η ΝΔ βρισκόταν στη διακυβέρνηση. Αφού δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από το ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας μέχρι το Μάρτιο του ίδιου έτους, τα ίδια θύματα απευθύνθηκαν με δική τους πρωτοβουλία στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσίπρα, ζητώντας του να στείλει και αυτός επιστολή προκειμένου να πιέσει για την απομάκρυνση του πρέσβη της Βενεζουέλας. 

Κατόπιν του αιτήματος θυμάτων, ο κ. Τσίπρας όντως έστειλε την επιστολή που του ζητήθηκε. Αποτέλεσμα ήταν ένα μήνα μετά την επιστολή Τσίπρα να ανακληθεί ο θύτης στη Βενεζουέλα. 

Ακόμη και ο ίδιος ο νυν σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, κ. Πιπίνης, ήδη από το 2016 έγραφε σε ρεπορτάζ του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα πως παρότι προτάθηκε στα θύματα «να προχωρήσουν σε καταγγελίες προς τις ελληνικές Αρχές», δεν θέλησαν να το κάνουν, επιχειρώντας «να λύσουν το ζήτημα υπηρεσιακά». Στο ίδιο ρεπορτάζ ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη καταλήγει πως «ο Φρανκλίν Γκονσάλες, αφού τελικά μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσιπρα απομακρύνθηκε άρον-άρον από την πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα, επέστρεψε στο Καράκας. 

Μακάρι λοιπόν, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης να μπορούσαν να ισχυριστούν ότι σε κάθε περίπτωση κακοποίησης ήταν με τη πλευρά των θυμάτων, όπως ο κ. Τσίπρας, και όχι των θυτών, ωστόσο οι προσπάθειες συγκάλυψης στις περιπτώσεις Γεωργιάδη και Λιγνάδη δυστυχώς δεν το επιβεβαιώνουν».

Βενεζουέλαυπουργείο Δικαιοσύνηςσεξουαλική κακοποίηση