Πολιτική|16.04.2021 16:16

Ερντογάν: Ο Τσαβούσογλου έβαλε όρια στη συμπεριφορά Δένδια

Μαρία Ζαχαράκη

«Ο Τσαβούσογλου έδειξε στον Δένδια τα όριά του», ισχυρίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την καθιερωμένη δήλωση που κάνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας μετά την προσευχή της Παρασκευής.

«Πριν από τη συνάντησή του με τον υπουργό μας, τον είχα δεχτεί εγώ. Συνομιλήσαμε και η συνάντησή μας διεξήχθη σε αρκετά ζεστό κλίμα. Αλλά στη συνάντηση με τον υπουργό των Εξωτερικών μας πήρε μία πολύ διαφορετική τροπή. Φυσικά ο υπουργός των Εξωτερικών μας του έθεσε τα όρια, απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά και σε αυτή τη στάση. Δεν θα μπορούσε να ηταν και πιο μαλακός.Αν και φυσικά δεν θα μας εξέφραζε ως λαό και ως χώρα. Έκλεισαν το θέμα με την κατάλληλη προσέγγιση και απάντηση. Εμείς φυσικά δεν το βρίσκουμε αυτό σωστό. Από τη μία εγώ του είπα ας υπάρξει μία περίοδος ηρεμίας μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας και ας μην μπαίνουν άλλοι ανάμεσά μας, η ΕΕ να μην μπαίνει στο ένα και το άλλο. Εμείς ως δύο χώρες που γειτονεύουμε και μετά την ιστορία που έχουμε, είμαστε δύο χώρες που πρέπει να έχουν μία πολύ στενή προσέγγιση και ζεστές σχέσεις», είπε ο Ερντογάν.

Η αναφορά στη Θράκη

«Σήμερα ζουν στη δυτική Θράκη περίπου 150 χιλιάδες ομογενείς μας. Κάτι σημαίνει αυτό. Οι δεσμοί σας μαζί μας εξακολουθούν να υπάρχουν. Χθες ήρθατε στην Κωνσταντινούπολη, συναντηθήκατε με τον Πατριάρχη και είχατε συναντήσεις και με τους εκπροσώπους των Ρωμιών πολιτών μας εδώ. Εκείνοι έχουν μία θετική στάση απέναντί μας, αλλά εσείς  -δεν ξέρω το γιατί- δεν δείχνετε το ενδιαφέρον που έπρεπε να δείξετε στους υπηκόους σας, τους 150 χιλιάδες συμπατριώτες μας», σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος και συνέχισε: Στο θέμα του αρχιμουφτή εκεί, ακόμη εσείς τον διορίζετε. Δεν έχετε αυτό το δικαίωμα, να διορίζετε τον αρχιμουφτή με βάση τη Λωζάνη».

«Πώς το κάνετε αυτό; Εμείς δεν διορίζουμε τον πατριάρχη. Ποιος διορίζει τον πατριάρχη; Η Αγία και Ιερά Σύνοδος. Εσύ έχεις Ιερά Σύνοδο, αλλά οι δικοί μας πολίτες όχι. Στο θέμα της ιθαγένειας ο αριθμός τους είχε μειωθεί. Εμείς τους δώσαμε ιθαγένειες, είχε πέσει στις 7 ο αριθμός των ιθαγενειών κι ο αριθμός συμπληρώθηκε και επανήλθε στο σημείο που απαιτούνταν. Και τώρα η Ιερά Σύνοδος εκλέγει τον πατριάρχη. Στην Ελλάδα πιος θα εκλέξει τον δικό μας αρχιμουφτή; Εκεί οι δικοί μας ιμάμηδες μας και μουφτήδες κλπ. θα πρέπει να τον εκλέγουν, αλλά η Ελλάδα δεν το δέχεται και συνεχίζει να διορίζει σαν να είναι δικός της δημόσιος υπάλληλος, σαν να είναι δικός του θρησκευτικός λειτουργός», ανέφερε ο Ερντογάν.

Ο ίδιος είπε ότι «αυτά είναι αντίθετα με το διεθνές δίκαιο και αποτελούν λόγο για την επιδείνωση των σχέσεών μας. Αυτό θα πρέπει να διορθωθεί, αλλά δυστυχώς με όλες τις κυβερνήσεις που πηγαινο-έρχονται τόσα χρόνια και τα συζητάμε δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Ελπίζω στο μέλλον να υπάρξει, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ανάλογο κλίμα».

Βράζουν τα τουρκικά ΜΜΕ με την παρουσία του Νίκου Δένδια

Για την συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου την Πέμπτη 15 Απριλίου, ο τουρκικός τύπος αναφέρει:

Στο πρωτοσέλιδό της η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» έχει τίτλο «Μεγάλη ντροπή του Έλληνα υπουργού».

Η εφημερίδα «Σοζτζού» της αντιπολίτευσης έχει τίτλο: «Τί θράσος!»

Η Μιλλιέτ έχει τίτλο: «Δεν γνωρίζει από φιλοξενία».

Η «Σαμπάχ» έχει τίτλο: «Στην απρέπεια του Δένδια παρενέβη αστραπιαία»

Η «Γενί Σαφάκ» δείχνοντας τη φωτογραφία των 2 υπουργών, απαντά με Αίγυπτο «Το Μάιο η αντιπροσωπεία μας στην Αίγυπτο»

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, σε ανάρτησή του στο twitter, απαντώντας στον Νίκο Δένδια δήλωσε ότι «Ασέβεια και διάλογος δεν συμβαδίζουν. Η ασέβεια κι η μισαλλοδοξία δεν αποτελούν μέθοδοι διπλωματίας. Όσοι υπεραμύνονται τις θέσεις των κρατών τους με ψέματα για την Τουρκία, διαπράττουν ιστορική τραγωδία. Ανεξάρτητα του το ποιος είναι, οι θέσεις ενός κράτους δεν μπορούν να υπερασπιστούν με ψέματα και μισαλλοδοξίες. Έχουμε δει πολλές φορές στην περιοχή μας να έχουν οδηγήσει σε τέτοιες καταστάσεις το ίδιο τους του κράτος. Όσοι λένε ψέματα για την Τουρκία, οδηγούνται σε αδιέξοδο. Γνωρίζουμε πολύ καλά πώς να πολεμάμε μισαλλόδοξους».

T

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Μητσοτάκη - Δένδια στο Μαξίμου: Ικανοποίηση κι εύσημα για επίσκεψη σε Τουρκία

ΤουρκίαΝίκος ΔένδιαςΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν