Πολιτική|13.01.2019 14:24

Live: Ολες οι εξελίξεις μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την Κυβέρνηση

Newsroom

Για περίπου 45 λεπτά κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ανακοίνωσε ότι το κόμμα του αποχωρεί από την κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Η άφιξη του υπουργού Άμυνας στο Μαξίμου

Ήδη, το πρωί της Κυριακής ο Πάνος Καμμένος, άλλαξε ξαφνικά την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που ήταν να παραχωρήσει στις 12:30 , μεταφέροντας την μισή ώρα νωρίτερα (στις 12). Η συνέντευξη Τύπου θα γίνει στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας Royal Olympic. Προηγουμένως ο υπουργός Άμυνας προχώρησε σε ένα συμβολικό tweet περνώντας το δικό του μήνυμα λίγο πριν την συνάντηση .

T

Το βράδυ του Σαββάτου (12/1) σύμβουλος του υπουργού Εθνικής Άμυνας έκανε γνωστή την πρόθεσή του να παραιτηθεί μέσω των social media. Στο μήνυμά του, μάλιστα, τόνισε ότι ήταν τιμή του να τον υπηρετεί. 

Πώς φτάσαμε στο «ραντεβού» της Κυριακής 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε το Σάββατο με τον  Πάνο Καμμένο και τον κάλεσε να συναντηθούν στις 10:30 την Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το αρχικό ραντεβού είχε συμφωνηθεί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο για τη Δευτέρα. Ακολούθησε ωστόσο η διαρροή από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για το πότε θα γινόταν το τετ α τετ, με αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας να το επισπεύσει. Αργά το απόγευμα του Σαββάτου το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ανακοίνωσε ότι ο Πάνος Καμμένος θα δώσει τη συνέντευξη Τύπου στις 12:30 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Οι εξελίξεις, μάλιστα, αναμένονται ραγδαίες. Και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κατάθεση πρότασης ψήφου εμπιστοσύνης την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως, συνεργάτες του υπουργού Εθνικής Άμυνας υποστηρίζουν ότι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρει από την κυβέρνηση τους υπουργούς που προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και μπήκαν στο υπουργικό συμβούλιο έπειτα από εισήγηση του κ. Καμμένου. Πάντως, οι ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο και μετά το ραντεβού των δύο κυβερνητικών εταίρων αλλά και κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου του προέδρου των ΑΝΕΛ. 

Ποιοι καταψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Όλα τα δεδομένα, πάντως, συγκλίνουν στο ότι η πλειοψηφία των βουλευτών των ΑΝΕΛ επιθυμεί να καταψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, συνολικά πέντε βουλευτές έχουν δηλώσει ότι καταψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για τους Πάνο Καμμένο, Κώστα Κατσίκη, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Βασίλη Κόκκαλη και Κώστα Ζουράρι. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θέσει κομματική πειθαρχία στη συγκεκριμένη διαδικασία θα χάσει μόνο τους Θανάση Παπαχριστόπουλο και Ελενα Κουντουρά αλλά θα διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα. 

Ψήφος εμπιστοσύνης

Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός μετά το ραντεβού που θα έχει με τον Πάνο Καμμένο ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν άμεσα. Η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της και θα ακολουθήσει τριήμερη συζήτηση στο Κοινοβούλιο, όπως ορίζει το άρθρο 84 του Κανονισμού της Βουλής.

Τα μεσάνυχτα της τρίτης μέρας θα ακολουθήσει ψηφοφορία. Όπως όλα δείχνουν ο κ. Τσίπρας εκτός από τις ψήφους των βουλευτών του θα μπορεί να υπολογίζει σε αυτές των Κατερίνας Παπακώστα, Θανάση Παπαχριστόπουλου, Έλενας Κουντουρά, Σπύρου Δανέλλη και Βασίλη Κόκκαλη.

Συμφωνία των ΠρεσπώνΑλέξης ΤσίπραςΠάνος Καμμένοςαποχώρηση ΑΝΕΛπαραίτηση Καμμένου