Πολιτική|21.04.2021 13:17

ΣΥΡΙΖΑ: «Μητέρα των μαχών» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά

Βούλα Κεχαγιά

Το σύνθημα για σκληρές μάχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το επόμενο διάστημα απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά δίνει ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας από όλες τις δυνάμεις του κόμματός του να προετοιμαστούν για την “μητέρα των μαχών”. 

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνδέει άμεσα την μάχη για τα εργασιακά με το κοινωνικό άνοιγμα του κόμματος, καθώς όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες ο χώρος των εργατικών σωματείων αποτελεί προτεραιότητα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην κοινωνία και την βελτίωση της επαφής του με πολίτες που τον στηρίζουν πολιτικά διατηρώντας όμως μία πιο χαλαρή οργανωτικά σχέση. Για την αξιωματική αντιπολίτευση το μοντέλο των εργασιακών σχέσεων θα κυριαρχήσει στην “επόμενη μέρα” μετά την πανδημία καθώς γύρω από αυτό θα δοθούν μάχες για να φανεί ξεκάθαρα η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε ένα συντηρητικό σχέδιο που στηρίζει τους λίγους απέναντι σε ένα αριστερό, προοδευτικό σχέδιο που μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Κατά την Κουμουνδούρου το κυβερνητικό σχέδιο όχι μόνο έρχεται να ακυρώσει το σύνολο των ρυθμίσεων που κατάφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των εργαζομένων αλλά συγχρόνως και να ξηλώσει κεκτημένα δεκαετιών. Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για νομοσχέδιο που φέρνει τον εργασιακό μεσαίωνα και κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως ως “ολετήρας” καταργεί το 8ωρο, αποτελειώνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θεσμοθετεί τις απλήρωτες υπερωρίες αλλά και την απλήρωτη εργασία κι επί της ουσίας καταργεί το δικαίωμα στην απεργία.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του είπε ότι “η κυβέρνηση κηρύσσει τον πόλεμο στους εργαζόμενους” ενώ το σύνθημα για έναρξη της μάχης κατά του κυβερνητικού σχεδιασμού έδωσε και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη υπό την προεδρία του στη Βουλή με τη συμμετοχή του γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλου, της Τομεάρχη Εργασίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του εκπροσώπου Τύπου και πρώην υφυπουργού ΕΡγασίας και επικεφαλής ΣΕΠΕ Νάσου Ηλιόπουλου. Η σύσκεψη ασχολήθηκε με τον συντονισμό και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα συνεδριάσει και το Πολιτικό Συμβούλιο με αυτό ακριβώς το αντικείμενο, ενώ συγχρόνως θα ξεκινήσει σειρά επαφών με εκπροσώπους εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών και συνδικάτων.

Επίσης, αποφασίστηκε με ευθύνη του γραμματέα του κόμματος να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση με το σύνολο των συντονιστών από τις νέες νομαρχιακές οργανώσεις έτσι ώστε ο κομματικός μηχανισμός να συνδράμει και να ξεκινήσει πανελλαδική κινητοποίηση από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κύκλοι της Κουμουνδούρου αναφέρουν πως η ΝΔ επιλέγει να χρησιμοποιήσει πολιτικές λύσεις που οδηγούν σε μία νέα κοινωνική χρεοκοπία. Θυμίζουν ότι το ίδιο έκανε και το 2012 με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την μείωση του κατώτατου μισθού και την θεσμοθέτηση του υποκατώτατου, πολιτική που είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των ποσοστών της ανεργίας στη χώρα μας. 

Περισσότερα εργασιακά νέα και ειδήσεις.

ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική ΣυμμαχίαΣΥΡΙΖΑεργασιακάΑλέξης Τσίπρας