Πολιτική|13.01.2019 22:49

Η σιγουριά για τους 151 και η επόμενη μέρα της Κυβέρνησης μετά το «διαζύγιο»

Newsroom

Έπειτα από ένα πολιτικό θρίλερ, που μονοπώλησε την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος ανακοίνωσαν το πρωί της Κυριακής το τέλος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Συνακόλουθα, γίνεται η έναρξη μιας σειράς κοινοβουλευτικών διαδικασιών - με πρώτη τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.

Η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη και να ολοκληρωθεί την Τετάρτη, με τη διεξαγωγή της σχετικής ψηφοφορίας. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, το Μαξίμου, εκτός από τους 145 βουλευτές που διαθέτει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπολογίζει στους ακόλουθους βουλευτές:

Κατερίνα Παπακώστα: Η ανεξάρτητη βουλευτής και μέλος του υπουργικού συμβουλίου εκτιμάται ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση.

Βασίλης Κόκκαλης: Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μάλλον έχει… λάβει τις αποφάσεις του, αν κρίνει κανείς από τον τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε σε αυτόν ο Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Έλενα Κουντουρά: Πιθανότατα η στάση της θα είναι ίδια με εκείνη του κ. Κόκκαλη.

Σπύρος Δανέλλης: Ο βουλευτής του Ποταμιού έχει υποστηρίξει κατ’ επανάληψη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να περάσει από τη Βουλή και προκειμένου να γίνει αυτό θα πρέπει να δοθεί εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση εφόσον ζητηθεί.

Κώστας Ζουράρις: Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ έχει δηλώσει πως διαφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θέλει όμως να είναι εκείνος που θα ρίξει μια “κυβέρνηση Αριστεράς”, όπως έχει δηλώσει.

Θανάσης Παπαχριστόπουλος: Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ έχει δηλώσει ότι υπερψηφίζει τη συμφωνία των Πρεσπών και εμφανίζεται έτοιμος να δώσει και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Εάν όλοι οι παραπάνω δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, τότε το Μαξίμου φτάνει τον μαγικό αριθμό των 151. Το δύσκολο βεβαίως πολιτικό ζήτημα είναι τι θα συμβεί εάν ένας ή δύο από τους προαναφερθέντες βουλευτές αποφασίσουν να απέχουν από την ψηφοφορία, αντί να υπερψηφίσουν. Σε ένα τέτοιο σενάριο, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, η πρόταση εμπιστοσύνης μπορεί να περάσει τυπικά και με 150 ή ακόμη και 149 ψήφους. Πάντως, κάποιοι από τους προαναφερθέντες βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για να παρακολουθήσουν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τσίπρας: Καθαρές λύσεις, καθαρές κουβέντες

«Ζήτησα από τον Π. Καμμένο, όπως και από όλους, καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες. Τον ευχαριστώ όχι μόνο για όσα πετύχαμε αλλά γιατί ανταποκρίθηκε σ' αυτό το κάλεσμα. Μου δήλωσε ότι παραιτείται από τη θέση του υπουργού Άμυνας και το ίδιο θα ζητήσει από τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματός του. Έκανα δεκτή την παραίτησή του, όπως θα κάνω και για όποια άλλη παραίτηση τεθεί υπόψιν μου», είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι βασική του επιδίωξη είναι η αποκατάσταση του ρόλου και της θέσης της χώρας στο διεθνές στερέωμα και ο ηγετικός ρόλος της στα Βαλκάνια και σημείωσε πως στόχος είναι η εξασφάλιση ότι η χώρα θα είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.

«Επί σχεδόν τέσσερα χρόνια είχα μια έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο και είναι γνωστό ότι προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες», είπε επίσης ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η συγκυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, κατάφερε να στηρίξει τους πιο αδύναμους και άνοιξε τον δρόμο για την καταπολέμηση της διαπλοκής.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε από καρδιάς τον Π. Καμμένο για την αναντικατάστατη -όπως τη χαρακτήρισε- συμβολή του όλα αυτά τα χρόνια.  «Ο καθένας και η καθεμιά οφείλουμε στις κρίσιμες στιγμές να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, απέναντι στον τόπο, απέναντι σ' αυτό που πιστεύουμε βαθιά ως εθνικό συμφέρον» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και επανέλαβε ότι παρόότι το Σύνταγμα τού δίνει τη δυνατότητα για αναζήτηση ad hoc πλειοψηφιών, δεν το έκανε ούτε το 2015, «όταν σύσσωμη η αντιπολίτευση με προέτρεπε να συνεχίσω, χωρίς να είναι σαφές ότι έχω την απόλυση πλειοψηφία των βουλευτών».

Δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης ο Π. Καμμένος

Αντίστοιχα, δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να μπλοκάρει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για τους βουλευτές του κόμματός του υποστήριξε πως είναι ξεκάθαρο τι θα πράξουν, πλην των δύο υπουργών Κουντουρά και Κόκκαλη, αλλά ανέφερε πως εάν κάποιοι ανταλλάξουν την ψήφο τους με κυβερνητική θέση θα διαγραφούν.

Νωρίτερα, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Π. Καμμένος δήλωσε: «Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό κάναμε μια αρκετά μεγάλη συζήτηση, υπήρξε μια συνεργασία επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια, σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Δύο κόμματα από διαφορετικούς χώρους βρεθήκαμε και καταφέραμε να βγάλουμε την Ελλάδα μας από τα μνημόνια, ο πρώτος στόχος επετεύχθη».

T

«Το θέμα της Μακεδονίας, θέμα για το οποίο έπεσαν χιλιάδες νεκροί, δεν μου επιτρέπει να μη θυσιάσω την καρέκλα μου. Ευχαρίστησα τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία και του εξήγησα ότι για το θέμα το εθνικό δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία. Οι ΑΝ.ΕΛΛ. αποχωρούν από την κυβέρνηση» πρόσθεσε. Αργότερα, μετά τη συνέντευξη Τύπου και την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, ο Πάνος Καμμένος ανέβασε φωτογραφία όπου όπως γράφει πετά πάνω από τα Ίμια «Τελική πράξη.... από εκεί που ξεκίνησε το ταξίδι ΙΜΙΑ τώρα. Τιμή στους ΗΡΩΕΣ ΒΛΑΧΑΚΟ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΓΙΑΛΟΨΟ και σε ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ΕΠΕΣΑΝ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΥΠΟΚΛΕΙΝΕΤΑΙ. Ευχαριστώ τους υπασπιστές μου τον πιλότο ΣΝΧΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ και το πλήρωμα του HU1 για όλα αυτά τα χρόνια», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Παρέμβαση έκανε στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών» ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μουσικής. Το εγκώμιο του Ζόραν Ζάεφ που πέρασε τη συνταγματική αλλαγή στη χώρα του έπλεξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκδήλωση και παράλληλα επιτέθηκε εκ νέου στην αντιπολίτευση για τη στάση που τηρεί απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, και στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Μία παράσταση που αποβλέπει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τη διατήρηση του κ. Καμμένου και των βουλευτών του για λίγο ακόμη στις καρέκλες τους» επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο κ. Καμμένος δανείζει δύο βουλευτές του στον κ. Τσίπρα, ώστε να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς να τους διαγράψει από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΝΔ. «Η αυλαία αυτής της κακόγουστης και επιζήμιας παράστασης πρέπει να πέσει. Στην επικείμενη ψήφο εμπιστοσύνης όποιος βουλευτής στηρίξει τον κ. Τσίπρα, αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στην Ιστορία» καταλήγει η ανακοίνωση  της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχει λαϊκή και ουσιαστική εμπιστοσύνη στον κ.Τσίπρα και στον ετερόκλητο κυβερνητικό θίασό του, επισημαίνει σε δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά. «Η πατρίδα μας δεν αντέχει άλλο τους αλληλοεκβιασμούς και την φαρσοκωμωδία που σκηνοθετήθηκε από τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο» τονίζει η Φώφη Γεννηματά και επισημαίνει πως σήμερα »τυπικά διαλύθηκε ο συνεταιρισμός που έκανε μεγάλη ζημιά στη Χώρα». «Ο Καμμένος φεύγει, αλλά οι Καμμένοι των Πρεσπών αναλαμβάνουν» συνεχίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σχολίασε ότι «το παζάρι ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο κατέληξε στην αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης» - Υποστήριξε ότι τα παζάρια θα εξακολουθήσουν αυτές τις ημέρες.

Νέος υπουργός Άμυνας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, στη θέση του παραιτηθέντος Πάνου Καμμένου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο, η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής θα γίνει την Τρίτη το μεσημέρι.

Κατά τη δήλωσή του, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά και την ανακοίνωση της αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η θέση του κ. Καμμένου θα πληρωθεί από τον κ. Αποστολάκη, καθώς δεν θέλει ούτε για ένα λεπτό να θέσει σε κίνδυνο έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, αυτόν των Ενόπλων Δυνάμεων. Με αυτόν τον τρόπο, θέλησε να στείλει σαφές μήνυμα για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Πάνος ΚαμμένοςΑλέξης Τσίπραςψήφος εμπιστοσύνης