Πολιτική|14.01.2019 21:30

Μητσοτάκης: Σκηνοθετημένο το διαζύγιο - Σταθερή η θέση μας για το «Μακεδονικό»

Newsroom

Καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του AΝΤ-1, πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για όλη την τρέχουσα επικαιρότητα, κάνοντας εκτενή αναφορά στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, μετά το πολιτικό «διαζύγιο» ΑΝΕΛ – ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Καμμένος κρατά 5 βουλευτές για να έχει όλα τα προνόμια. Είναι μια συνεννοημέμνη υπόθεση, ένα σκηνοθετημένο διαζύγιο», δήλωσε στην εισαγωγή της συνέντευξής του ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Αναφορικά με το αν η Κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, ζητώντας εκλογές: «Αν κρίνω από τις δηλώσεις αυτής της ετερόκλητης ομάδας βουλευτών, θεωρώ πιθανό ο κ. Τσίπρας να επιτύχει τους 151 βουλευτές. Δεν θα απολαμβάνει όμως της εμπιστοσύνης του λαού. Εκλογές τώρα» και συμπλήρωσε: «Ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση σημαίνει 1) "Ναι" στη Συμφωνία των Πρεσπών, 2) παράταση σε μια κυβέρνηση που κάνει ζημιά στη χώρα», καλώντας όλους τους βουλευτές «να αναλογιστούν τις συνέπειες της επιλογής τους».  Τόνισε, δε, ότι το «διακύβευμα είναι να τελειώνουμε με αυτή την Κυβέρνηση». 

Συμφωνία των Πρεσπών

«Το όνομα της πΓΔΜ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα υπόλοιπα στοιχεία της συμφωνίας, τα οποία υποκρύπτουν τα αλυτρωτικά στοιχεία των γειτόνων. Η θέση της ΝΔ δεν έχει αλλάξει, είναι η ίδια με την οποία πορεύτηκε ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο οποίος ποτέ δεν αναγνώρισε "μακεδονική εθνότητα και γλώσσα". Ούτε ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη συζήτησαν ποτέ τέτοια ζητήματα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Όσον αφορά στο εάν η ΝΔ θα καταψηφίσει τη Συμφωνία και ποια θα είναι η στάση της στην περίπτωση που είναι πρώτο κόμμα μετά τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Θα καταψηφίσουμε τη Συμφωνία στη Βουλή – Δεν πρόκειται η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο, από τη στιγμή που η Συμφωνία αυτή θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή και το πρωτόκολλο της ένταξης στο ΝΑΤΟ, τα Σκόπια μπήκαν, αυτό δεν θα αλλάξει. Θέλω να είμαι σαφής: εγώ δεν θα καλωσορίσω ποτέ τον "Μακεδόνα" πρωθυπουργό στη χώρα μας. Αν η Συμφωνία δεν περάσει στη Βουλή, τότε ξεκινάμε από την αρχή, διαπραγματευόμαστε από την αρχή». 

Συμφωνία των Πρεσπών vs Περικοπές στις συντάξεις 

«Τι περιμένατε, να σας πει η κ. Μέρκελ ότι υπήρξε κάποιου είδους συνεννόηση για Συμφωνία και συντάξεις; Επιμένω στην άποψή μου», αναφορικά με τη θέση της ΝΔ ότι υπήρξε μια ιδιότυπη «ανταλλαγή» μεταξύ Ελλάδας και Βρυξελλών ως προς τη μη περικοπή των συντάξεων και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οικονομία 

«Ο κ. Τσίπρας έκοψε το ΕΚΑΣ, αύξησε 29 φόρους, έκανε 17 παρεμβάσεις που μείωσαν το διαθέσιμο εισόδημα των συνταξιούχων, τιμώρησε τους πιο αδύναμους με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες της δικής του πολιτικής. Όλοι καταλαβαίνουν ότι με ένα συγκυριακό επίδομα, δεν δίνουμε λύση στο πρόβλημα. Εμείς λέμε: 1) Μείωση φόρων και εισφορών, 2) Δημιουργία καλών θέσεων απασχόλησης. Οι συνταξιούχοι θέλουν το παιδί και το εγγόνι να μην είναι εξαρτημένα από τα 100 ευρώ που δίνει ο παππούς και η γιαγιά αλλά να βρει δουλειά...Δεν είπα ποτέ στους Έλληνες πολίτες ότι θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ αλλά ότι θα μειωθεί οριζόντια για όλους κατά 30%», ήταν η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τις προτάσεις της ΝΔ για την ανάκαμψη της οικονομίας. 

Δημόσιο - Απολύσεις 

«Δύο δισ. ευρώ αυξήθηκε το κόστος μισθοδοσίας στο Δημόσιο. Δεν μιλώ για απολύσεις. Δεν θα κουραστώ να το λέω, ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει σε αυτή την προπαγάνδα διαστρέβλωσης. Θα γίνονται πιο λελογισμένες προσλήψεις. Δεν θα υπάρχει αυτή η προκλητική σπατάλη με τους μετακλητούς. Πρέπει να μειωθεί το αποτύπωμα της παρουσίας του Δημοσίου», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφορικά με τη θέση του για το Δημόσιο. 

Προσλήψεις για Παιδεία 

«Η Παιδεία χρειάζεται ενίσχυση. Δεν είμαι πρόθυμος να δεσμευτώ σε οποιοδήποτε αριθμό προσλήψεων, αν δεν μελετήσω τις ανάγκες. Έχω δεσμευτεί ότι οι προσλήψεις στην Παιδεία θα ξεκινήσουν από προσλήψεις στην ειδική αγωγή. Έχουμε πολλούς εκπαιδευτικούς σήμερα οι οποίοι είναι σε καθεστώς ετήσιας ομηρίας. Προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ δεν πρόκειται να γίνουν». 

Δάνεια της ΝΔ 

«Πράγματι, η ΝΔ έχει πολλά δάνεια, προϊόν μιας άλλης εποχής. Αυτή την κατάσταση κληρονόμησα. Τι έκανα εγώ; Περιόρισα τις λειτουργικές δαπάνες του κόμματος κατά 70%, παίρνοντας δύσκολες αποφάσεις. Απευθύνθηκα στον απλό Νεοδημοκράτη, ζητώντας συνδρομή. Υπήρξαν άνθρωποι που ανταποκρίθηκαν για να στηρίξουν το κόμμα μας και θέλω να τους ευχαριστήσω. Έχω κάνει ό,τι περνά από το χέρι μου για να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά της ΝΔ». 

Η επομένη των εκλογών 

«Και αυτοδύναμος να είμαι θα επιδιώξω ευρύτερες συγκλίσεις. Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρχουν δυνάμεις δεξιότερα της ΝΔ που θα είναι στο επόμενο κοινοβούλιο (εξαιρώ τη ΧΑ). Αυτό που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας είναι ότι η χώρα δεν θα είναι ακυβέρνητη και ότι δεν θα προχωρήσουμε σε απλή αναλογική. Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους. Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν οριζόντια καλοί και κακοί. Θα αναζητήσω και στελέχη εκτός ΝΔ». 

Όσον αφορά στο συλλαλητήριο που είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Η άποψή μας για τα συλλαλητήρια είναι πάντα ίδια. Οι πολίτες είναι ελεύθεροι να διαδηλώσουν πάντα ειρηνικά για όποιο ζήτημα τους απασχολεί».  Τέλος, αναφορικά με το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτό θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε σχετική εκδήλωση τον Φεβρουάριο.

συνέντευξηΝέα ΔημοκρατίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςANT1