Πολιτική|15.01.2019 08:31

Νέα Δημοκρατία: Κρεσέντο γαλάζιων πιέσεων στους «διεκδικούµενους»

Σπύρος Μουρελάτος

Το πιεστικό «γαλάζιο» δίληµµα που θέτει ενώπιον των βουλευτών εν όψει της διήµερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας της ψήφου εµπιστοσύνης... καθαρόγραψε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καλώ όλους τους βουλευτές», τόνισε στη συνέντευξή του στον ANT1 και τον Ν. Χατζηνικολάου, «ιδίως τους διεκδικούµενους, να αναλογιστούν τις συνέπειες της παροχής ψήφου εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ψήφος εµπιστοσύνης σε αυτήν την κυβέρνηση σηµαίνει κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών αλλά και συνέχιση της τεράστιας ζηµιάς που συντελείται στον τόπο αλλά και στην οικονοµία».

Κλιµακώνοντας, µάλιστα, την πίεση της Νέας ∆ηµοκρατίας προς τους διαπραγµατευόµενους µε την κυβέρνηση βουλευτές, ο αρχηγός του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για µια «ετερόκλητη οµάδα βουλευτών, που ξαφνικά ανακάλυψαν τη γοητεία του κ. Τσίπρα».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως οι εξελίξεις µεταξύ των δύο µέχρι πρότινος κυβερνητικών εταίρων προσιδιάζουν σε ένα εξόχως σκηνοθετηµένο διαζύγιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζουν να υπάρχουν» και πως «απλά συγχωνεύθηκαν».

Ο πρόεδρος της Ν∆ ξεκαθάρισε, δε, ότι η µόνη καθαρή και λυτρωτική λύση για τον τόπο είναι οι εκλογές εδώ και τώρα, επέµεινε ότι όποια νέα πλειοψηφία και αν προκύψει δεν θα απολαµβάνει την εµπιστοσύνη του ελληνικού λαού και εκτίµησε πως δύσκολα ο κ. Τσίπρας θα ξεπεράσει τον σκόπελο του Μαΐου, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Αρνητικότατα τετελεσµένα»

Σχετικά µε τη Συµφωνία των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ν∆ θα την καταψηφίσει στην επικείµενη ψηφοφορία στη Βουλή, ενώ διευκρίνισε πως εφόσον δεν κυρωθεί και µεσολαβήσουν εκλογές, τότε η διαπραγµάτευση ξεκινά πάλι από την αρχή. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ν∆ αναφέρθηκε και στα «αρνητικότατα τετελεσµένα που διαµορφώνει η συµφωνία Τσίπρα - Ζάεφ», επισηµαίνοντας ότι αφ’ ης στιγµής κυρωθούν από τη Βουλή αυτή και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, η προσχώρηση των Σκοπίων στο Βορειοατλαντικό Σύµφωνο θα πρέπει να θεωρείται δεδοµένη.

Υπογράµµισε, πάντως, πως η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ είναι διαφορετική υπόθεση, µιλώντας για µια µακρά διαδικασία, η οποία εξαρτάται εν πολλοίς από τη συµπεριφορά των βορείων γειτόνων µας και από το κατά πόσον θα τηρήσουν τους όρους καλής γειτονίας. Απαντώντας στους ισχυρισµούς Καµµένου, ο πρόεδρος της Ν∆ υπενθύµισε πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε την ευκαιρία να µπλοκάρει τη συµφωνία και δεν το έπραξε, καταψηφίζοντας τη «γαλάζια» πρόταση δυσπιστίας. 

Αναφορικά, δε, µε τη διάψευση Μέρκελ στα περί ανταλλαγής του Σκοπιανού µε τη µη µείωση των συντάξεων, επέµεινε στην άποψή του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στην πολιτική υπάρχουν πράγµατα που γίνονται και δεν λέγονται», επαναλαµβάνοντας πως ουδέποτε δέχθηκε πιέσεις για να υπερψηφίσει τη Συµφωνία των Πρεσπών.

Απευθυνόµενος, τέλος, εµµέσως πλην σαφώς στην ηγεσία του Κινήµατος Αλλαγής και αυξάνοντας την πίεση προς τη Χαριλάου Τρικούπη, ο πρόεδρος της Ν∆ εµφανίστηκε βέβαιος πως µετά τις επόµενες εκλογές η χώρα δεν θα µείνει ακυβέρνητη, τονίζοντας ότι «δεν θα οδηγηθούµε σε εκλογές µε την απλή αναλογική, γιατί αυτό θα σήµαινε ότι επιστρέφει ο κ. Τσίπρας από την πίσω πόρτα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαιροποίησε την επιδίωξή του για ευρύτερες συγκλίσεις ακόµη και στην περίπτωση της αυτοδυναµίας, επαναλαµβάνοντας ότι θα κυβερνήσει µε τους καλύτερους, αντλώντας στελέχη και πέραν των στενών κοµµατικών ορίων της Ν∆.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατία