Πολιτική|15.01.2019 12:00

Ψήφος εμπιστοσύνης: Έτσι θα δοθεί η κρίσιμη μάχη στη Βουλή

Κατερίνα Τζαβάρα

Θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία αύριο τα μεσάνυχτα. Η μετάθεση κατά ένα δίωρο της έναρξης της διαδικασίας που αρχικά είχε τοποθετηθεί στις 12.00 το πρωί, κατόπιν αιτήματος του Πάνου Καμμένου που θα βρίσκεται νωρίτερα στην τελετή παράδοσης – παραλαβής στο ΥΕΘΑ, παρατείνει καθ’ ολίγον την αναμονή για την ομιλία του πρωθυπουργού που όπως προβλέπεται θα ανοίξει τον πρώτο κύκλο.

Κατόπιν θα ακολουθήσει η τοποθέτηση όλων των πολιτικών αρχηγών.

Κατά τα λοιπά, με βάση τη χθεσινή απόφαση της Έκτακτης Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η διαδικασία θα εξελιχθεί σε τέσσερις κύκλους, σε καθέναν από τους οποίους, με βάση τον γνωστό αλγόριθμο, θα τοποθετούνται 5 ομιλητές από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 από τη ΝΔ και ένας από καθένα από τα άλλα κόμματα ή και τους ανεξάρτητους βουλευτές (60 συνολικά ομιλητές). Στο βήμα θα ανέβουν μετά τους αρχηγούς των κομμάτων, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και πολλοί βουλευτές, στη διάρκεια της πρώτης μέρας. Για τη δεύτερη και τελευταία μέρα, η σειρά είναι η αντίστροφη, δηλαδή μπορούν να εγγραφούν ως ομιλητές, πρώτα βουλευτές, υπουργοί, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και να μείνουν για το τέλος όσοι αρχηγοί κομμάτων το επιθυμούν, προκειμένου το κλείσιμο πριν από την ψηφοφορία να γίνει με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού.  

Πέρα από τα διαδικαστικά, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αναμένεται να κορυφωθεί κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων των πολιτικών αρχηγών, κυρίως δε του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ειδικά σε αυτή τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, αυξημένο πολιτικό ενδιαφέρον αποκτούν και οι αγορεύσεις της Φώφης Γεννηματά, καθώς το ΚΙΝΑΛ δεν θέτει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία, του Σταύρου Θεοδωράκη, μετά την αναταραχή στο Ποτάμι λόγω της στάσης του Σπύρου Δανέλλη, του Πάνου Καμμένου καθώς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υπήρξε ο καταλύτης των εξελίξεων αλλά και του Βασίλη Λεβέντη, καθώς η Κ.Ο. της Ένωσης Κεντρώων φυλλορροεί επί πολλούς μήνες και τώρα βρίσκεται σε οριακό σημείο.  

Οι προβλέψεις για «μητέρα όλων των κοινοβουλευτικών μαχών», «μεγάλες κόντρες», «κλίμα πόλωσης» ή άλλες περί «γνωστών, παράλληλων, εφ’ όλης της ύλης μονολόγων» μέχρι τις πιο συντηρητικές που όμως ούτε αυτές προσδιορίζουν δεδομένα ήπιου διαλόγου, μένει να επιβεβαιωθούν ή και να διαψευστούν στο... πεδίο.

Αλέξης ΤσίπραςΠάνος ΚαμμένοςΣταύρος Θεοδωράκηςψήφος εμπιστοσύνης