Πολιτική|27.05.2021 14:57

Επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα - Προβληματισμός για τη μετάβαση στη Θράκη

Newsroom

Μπορεί η τουρκική πλευρά να διαμηνύει ότι πρόθεσή της είναι κατά την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα  να μην υπάρξει επανάληψη του κακού κλίματος που επικράτησε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Νίκο Δένδια στην Άγκυρα, ωστόσο η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής.

Υπουργείο Εξωτερικών και Μέγαρο Μαξίμου δεν είδαν με «καλό μάτι» την απόφαση του Τούρκου ΥΠΕΞ να μεταβεί το πρωί της Κυριακής στη Θράκη για ιδιωτική επίσκεψη. Ο λόγος είναι ότι συνήθως αυτού του τύπου οι επισκέψεις έπονται των επίσημων συναντήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αγνόησε την παράκληση της Αθήνας να μεταβεί στη Θράκη μετά τις συναντήσεις με Δένδια και Μητσοτάκη, ανακοινώνοντας ότι θα βρεθεί στην μειονότητα το πρωί της Κυριακής, πριν δηλαδή το δείπνο που θα έχει την ίδια μέρα με τον Έλληνα ομόλογό του.

Όπως γίνεται αντιληπτό, στην ελληνική κυβέρνηση αναμένουν με μεγάλη αγωνία τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη, προκειμένου να σκιαγραφηθεί το κλίμα και οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας αλλά και να προετοιμαστεί η στάση της ελληνικής πλευράς.

Μία πρώτη γεύση, πάντως, θα έχει η Αθήνα από την προηγούμενη μέρα (29 Μαΐου) όταν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης θα συναντηθεί στην Καβάλα με τον Τούρκο ομόλογό του, Σεντάτ Ονάλ προκειμένου να συζητηθεί η «θετική ατζέντα», κυρίως σε ό,τι αφορά ζητήματα οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των συζητήσεων με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είναι προφανές ότι θα εστιαστεί στο ενδεχόμενο συνέχισης των διερευνητικών επαφών αλλά και το Κυπριακό, ζητήματα τα οποία η Αθήνα θεωρεί κρίσιμα για την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθεί και η προετοιμασία συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

Τσελίκ: Προκλήσεις για μειονότητα και νέες αναφορές σε «τουρκόπουλα»

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, προσωπική αναφορά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έκανε την Τετάρτη 26 Μαΐου δηλώσεις για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη και χαρακτήρισε τα παιδιά με τα οποία συνομίλησε μέσω βιντεοκλήσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τουρκόπουλα».

Συγκεκριμένα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε: «Δυστυχώς, το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης αποκάλεσε τα τουρκόπουλα, ελληνόπουλα στη συνάντηση με τους δασκάλους του δημοτικού ήταν μία δήλωση άρνησης απέναντι στην προσέγγιση που γίνεται. Πρόκειται για επίθεση στην τουρκική ταυτότητα. Τον 21ο αιώνα, αυτές οι επιθέσεις είναι απαράδεκτες και συνιστούμε στην Ελλάδα να τηρήσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Δηλώνουμε συνεχώς ότι απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις ρατσιστικές πολιτικές».

Προκλητικός ήταν και στις αναφορές στο στο Κυπριακό για το οποίο τόνισε: «Οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας έχουν ξεκάθαρα και σαφέστατα δηλώσει ότι αυτός ο φαύλος κύκλος έχει τελειώσει με τα βήματα που έχουν κάνει στα Βαρώσια. Η πολιτική δεν θα βασίζεται πλέον στα όνειρα των Ελλήνων στην Κύπρο, αλλά στις πραγματικότητες του νησιού».

Όλες οι ειδήσεις

Κικίλιας: Στο τραπέζι εμβολιασμός παιδιών πριν τη νέα σχολική χρονιά

Φωτιά στον Σχίνο: Χωρίς νυχτερινή βάρδια η Πυροσβεστική - 70 χρόνια για να επανέλθει το δάσος στα Γεράνεια

AstraZeneca: Τι ισχύει για παρενέργειες και 2η δόση - Από το Σάββατο ραντεβού για όλα τα εμβόλια

Πατέρας 11χρονης που κατήγγειλε 48χρονο δάσκαλο: Λύγισα όταν διάβασα τα μηνύματα

ΘράκηΜΟΕΜεβλούτ Τσαβούσογλουυπουργείο ΕξωτερικώνΝίκος Δένδιας