Πολιτική|15.01.2019 21:06

Απειλές και εκβιασμοί κατά βουλευτών για ψήφο εμπιστοσύνης και Συμφωνία Πρεσπών

Γιάννης Πολίτης

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εξακολουθεί να επικρατεί κλίμα τρομοκρατίας στις τάξεις βουλευτών που έχουν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ήδη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του στη σημερινή συζήτηση έστειλε το μήνυμα ότι οι «βουλευτές δεν θα τρομοκρατηθούν» και παράλληλα έκανε λόγο για «αθλιότητες», συμπληρώνοντας πως «όλα αυτά ενορχηστρώνονται εδώ και μέρες, δυστυχώς από ό,τι αποδεικνύεται, από το σκληρό κομματικό μηχανισμό της ΝΔ».

Στάθηκε στο «πογκρόμ των επιθέσεων, των απειλών, των εκβιασμών, της τρομοκράτησης των βουλευτών που εκφράζουν την πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε πως «έχετε στοχοποιήσει δημόσια βουλευτές. Στελέχη σας (σ.σ απευθυνόμενος στη ΝΔ) δίνουν στους οπαδούς σας τα κινητά τους τηλέφωνα και τις διευθύνσεις τους. Δέχονται καθημερινά εκατοντάδες απειλητικά μηνύματα. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε». «Ο δρόμος που επιλέγετε να κινηθείτε, από τύφλωση αντιπολιτευτική, είναι ο δρόμος του μίσους και του διχασμού. Και θυμίζει άλλες εποχές» σημείωσε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τα απειλητικά μηνύματα κατά της Κατερίνας Παπακώστα. 

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας του είπε χαρακτηριστικά: «Τι νομίζετε ότι θα καταφέρετε έτσι; Θα φοβίσετε τους βουλευτές; Οι βουλευτές, να το ξέρετε, δεν θα τρομοκρατηθούν. Θα σταθούν στο ύψος της συνείδησής τους, στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης απέναντι στον τόπο και στο πατριωτικό συμφέρον, απέναντι στην ιστορία, απέναντι στη δημοκρατία. Γιατί μόνος οδηγός των βουλευτών είναι η συνείδησή τους και η ευθύνη τους απέναντι στην ιστορία».

Τις απειλές και τους εκφοβισμούς που δέχονται οι βουλευτές, οι οποίοι αναμένεται να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Οι Νεολαίοι του κυβερνώντος κόμματος μιλούν για φασιστικές πρακτικές και κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία και την ΟΝΝΕΔ πως ενώ έχουν απομακρυνθεί από τις πρακτικές του Καλαμπόκα και του «Tρίκυκλου», με δυσκολία μπορούν να ξεφύγουν από παρόμοιες κινήσεις κάτω από την ιδεολογική καθοδήγηση του Μάκη Βορίδη και του Άδωνι Γεωργιάδη.

Πώς απαντούν οι βουλευτές

Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής όταν βουλευτές έγιναν αποδέκτες απειλητικών τηλεφωνημάτων, μηνυμάτων και email. Το «χορό» των αποκαλύψεων ξεκίνησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος τόνισε πως δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα και μηνύματα. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του News247 δήλωσε πως «κάθε δέκα λεπτά χτυπάει τηλέφωνο. Μου λένε "είσαι προδότης, θα δικαστείς για εσχάτη προδοσία, το κεφάλι σου σε χαντάκι θα βρεθεί" και διάφορα άλλα. Δεν μπορώ να δουλέψω, έχω διαγράψει 200 μηνύματα. Εγώ δεν φοβάμαι, δεν πήρα ποτέ αστυνομικούς και δεν θα πάρω. Κάποιοι άλλοι όμως έχουν οικογένειες και παιδιά».

Άλλος ένας βουλευτής που έχει δεχθεί απειλές είναι ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής Σπύρος Δανέλλης. Ο κ. Δανέλλης σε συνομιλία που είχε με το ethnos.gr ανέφερε ότι «εδώ και καιρό είμαι αποδέκτης μηνυμάτων με απίστευτες χυδαιολογίες που δεν λέγονται ούτε και γράφονται. Έχω δεχθεί ύβρεις, συκοφαντίες, λοιδορίες και ευθείες απειλές για εμένα και την οικογένειά μου». Εκτός από τους δύο προαναφερθέντες βουλευτές, στο στόχαστρο έχουν μπει και ο Κώστας Ζουράρις των ΑΝΕΛ, όπως επίσης και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα.

Σε σημερινό της δημοσίευμα η Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει ότι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή του. Η κυρία Παπακώστα -αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα- έχει δεχτεί φακέλους με φωτογραφίες που απεικονίζουν λιωμένα κεφάλια. Στους φακέλους αυτούς την προειδοποιούν ότι θα συμβεί το ίδιο και σε εκείνη εάν υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Παρέμβαση Άρειου Πάγου 

Στο μεταξύ η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με αφορμή τις απειλές κατά βουλευτών των ΑΝΕΛ, παρήγγειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ευάγγελο Ιωαννίδη, τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας, ούτως ώστε να εξακριβωθεί εάν πράγματι έχουν τελεστεί τα αδικήματα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και της παρακίνησης σε τέλεση κακουργηματικών πράξεων.

Το βράδυ της Δευτέρας συνελήφθη ένας άνδρας 62 ετών, ο οποίος, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, φέρεται να έστελνε απειλητικά μηνύματα σε βουλευτές. Πρόκειται για 62χρονο πρώην ναυτικό ο οποίος παραδέχτηκε ότι έστειλε μήνυμα στην κ. Παπακώστα. Ο συλληφθείς φέρεται να έχει στείλει τουλάχιστον δύο μηνύματα εκ των οποίων το πρώτο είναι πιο απειλητικό καθώς αποκαλεί τους παραλήπτες «προδότες που θα εκτελεστούν αν ψηφίσουν την Συμφωνία».

Αφίσες βουλευτών σε δρόμους της Θεσσαλονίκης 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του voria.gr οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης έχουν γεμίσει με αφίσες βουλευτών οι οποίοι πρόκειται να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.  H αφισοκόλληση ξεκίνησε από το βράδυ της Δευτέρας 14 Ιανουαρίου σε Ιερισσό, Πολύγυρο, Κατερίνη και Σκύδρα. Πάνω στις αφίσες είναι η φωτογραφία του κάθε βουλευτή που τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας και από κάτω αναγράφεται: «Εσύ θα προδώσεις τη Μακεδονία μας;»

ΣΥΡΙΖΑ: «Οργανωμένη επιχείρηση εκφοβισμού»

«Οι αφίσες στοχοποίησης βουλευτών που θα ψηφίσουν τη Συμφωνία Πρεσπών εντάσσονται σε μια οργανωμένη επιχείρηση εκφοβισμού εκλεγμένων εκπροσώπων του ελληνικού Κοινοβουλίου» αναφέρει σε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ. «Οι φασιστικές αυτές πρακτικές πρέπει να καταδικαστούν από όλα τα πολιτικά κόμματα. Ο κ. Μητσοτάκης, έστω και την ύστατη στιγμή, οφείλει να αντιληφθεί τις τεράστιες ευθύνες του. Αν έστω και τώρα δεν πάρει αποστάσεις από αυτές τις αντιδημοκρατικές πρακτικές, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι βρίσκεται ο ίδιος πίσω από αυτές». «Να γνωρίζουν καλά ότι κανένα στέλεχος ή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κανένας βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου δεν εκφοβίζεται από τέτοιες μεθόδους του υπόκοσμου» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΒουλήΣυμφωνία των Πρεσπώνψήφος εμπιστοσύνηςβουλευτές