Πολιτική|16.01.2019 07:48

Το σοβαρό ολίσθημα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Εκτός των ορίων της πολιτικής αντιπαράθεσης έθεσε εαυτόν χθες στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραλληλίζοντας τον νυν υπουργό Αµυνας και τέως αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, µε τον διορισµένο από τη χούντα Γρηγόρη Σπαντιδάκη.

Το γεγονός αυταπόδεικτο από τις διευκρινίσεις που προσπάθησε να δώσει στη δευτερολογία του, λίγα λεπτά αργότερα, ενώ είχε προηγηθεί παρέµβαση του πρωθυπουργού. Επίσης, από την άµεση επιχείρηση στην οποία επιδόθηκε ο επικοινωνιακός µηχανισµός της Νέας ∆ηµοκρατίας -λίγα λεπτά αργότερα, στους διάδροµους της Βουλής- προκειµένου να εξηγήσει «τι εννοούσε ο πρόεδρος».

Παρά το κλίµα της έντονης πολιτικής πόλωσης, είναι χαρακτηριστικό πως κανένα άλλο κόµµα της αντιπολίτευσης δεν εξέφρασε τέτοιου είδους επιχείρηµα. Αντίθετα, πήραν σαφέστατες αποστάσεις από τις «συγκρίσεις» που επιχείρησε ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Η αναφορά Ζήτηµα σύγκρισης µε χουντικές πρακτικές έθεσε απρόκλητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού στην οµιλία του ανέφερε πως «θέλω, όµως, να πω και κάτι για την επιλογή του κ. Αποστολάκη», προσθέτοντας πως «καµία κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση δεν επέλεξε ως πολιτικό προϊστάµενο του στρατεύµατος εν ενεργεία αξιωµατικό». Στο σηµείο αυτό δήλωσε ότι «ο τελευταίος για τον οποίο είχε συµβεί το ίδιο ήταν ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης. Ο αρχηγός του ΓΕΣ που ορκίστηκε υπουργός Αµυνας την 21η Απριλίου του 1967».

Σαφέστατες αποστάσεις από τις «συγκρίσεις» που επιχείρησε ο πρόεδρος της Ν∆ πήραν τα υπόλοιπα κόµµατα

Η φράση προκάλεσε αµέσως αντιδράσεις στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, µε τον Νίκο Φίλη κυρίως, τον Νίκο Κοτζιά καθώς και άλλους βουλευτές, όπως ο Παναγιώτης Κουρουµπλής, να φωνάζουν «είναι ντροπή» και να ζητούν την άµεση ανάκληση από τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιµετώπισε µε ειρωνεία τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας στον Νίκο Φίλη ότι «γίνατε πιο κόκκινος από την µπλούζα σας».

Αµέσως µετά, τη «σκυτάλη» πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είπε πως «δεν σας επιτρέπω να προσβάλλετε έναν άνθρωπο που έχει υπηρετήσει τις Ενοπλες ∆υνάµεις και να τον συγκρίνετε µε τον στρατηγό της χούντας. Η σύγκριση είναι ντροπή και πρέπει να ανακαλέσετε. Προσβάλλετε το δηµοκρατικό φρόνηµα των Ενόπλων ∆υνάµεων». Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε µια άλλη διάσταση του πράγµατος, λέγοντας πως η επιλογή του τέως αρχηγού ΓΕΕΘΑ αποτελεί «ισχυρό μήνυμα σε αυτούς που απειλούν την κυριαρχία της χώρας», αναφερόμενος προφανώς στην έκδηλη το τελευταίο διάστημα τουρκική επιθετικότητα.

Η αναδίπλωση

Οι εκρηκτικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε διευκρινίσεις που εμφανώς αποτελούσαν αναδίπλωση. Οπως σημείωσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, «δεν καταλάβατε καν αυτό το οποίο είπα. Ο τελευταίος, είπα, εν ενεργεία ανώτατος αξιωματικός ο οποίος ανέλαβε θέση υπουργού Εθνικής Αμυνας ήταν πράγματι ο στρατηγός Σπαντιδάκης. Γιατί το είπα αυτό; Διότι καμία κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης δεν παραβίασε τον άγραφο κανόνα διάκρισης μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας. Και το κάνατε εσείς». Μάλιστα, συνέχισε τονίζοντας ότι «σέβομαι τον ναύαρχο Αποστολάκη ως αρχηγό ΓΕΕΘΑ και ως αξιωματικό. Θεωρώ ότι έκανε μεγάλο λάθος που αποδέχθηκε την πρότασή σας να γίνει υπουργός Εθνικής Αμυνας». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «δέχομαι τη μερική ανάκληση της αιχμής εναντίον του προσώπου. Οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν υψηλό φρόνημα. Δεν μπορείτε να δημιουργείτε εντυπώσεις».

Αντιδράσεις Την ίδια στιγμή, όμως, άμεση ήταν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η αντίδραση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος μίλησε για «έγκλημα του Κούλη, φερόμενου ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αποκαλεί τον Ελληνα ΥΕΘΑ, τον ναύαρχο, τον βάτραχο Αποστολάκη, Σπαντιδάκη. Προσβάλλει 
το στράτευμα». Εντονη αντίδραση και από τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, Πάνο Ρήγα. Σε μήνυμά του σημείωσε πως είναι «ηθικός κατήφορος και ξεπεσμός του κ. Μητσοτάκη η προσβολή για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τον κ. Αποστολάκη, η αμφισβήτηση των δημοκρατικών τους αντιλήψεων, λέγοντας ότι του θυμίζει στρατηγό της χούντας. Η ΝΔ έχει τον θαυμαστή του Παττακού».

Καυστικό σχόλιο και από τον Ευάγγελο Αντώναρο, που ανέφερε ότι «όταν ένας πρόεδρος ιστορικού κόμματος, του οποίου ο ιδρυτής Κωνσταντίνος Καραμανλής αποκατέστησε τη Δημοκρατία, συγκρίνει τον ναύαρχο Αποστολάκη, που επελέγη -σημειωτέον- επί Νέας Δημοκρατίας ως αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, με τον χουντικό Σπαντιδάκη, καταλαβαίνει εύκολα κανείς τι μυαλά κουβαλάει».

ψήφος εμπιστοσύνηςΕυάγγελος ΑποστολάκηςΚυριάκος Μητσοτάκης