Πολιτική|02.06.2021 14:06

Οι προθέσεις Μητσοτάκη για το ΕΣΥ άναψαν φωτιές στο πολιτικό σκηνικό

Newsroom

Πεδίο έντονης αντιπαράθεσης προκαλούν τα όσα προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο χάρτη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του «Πρώτου Θέματος» και του ιστότοπου ygeiamou.gr ευχαρίστησε γιατρούς και νοσηλευτές για τον πολύμηνο αγώνα τους, υποστήριξε όμως ότι ήρθε η ώρα για να γίνουν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ με τη σύμπραξη και τη συνέργεια και του ιδιωτικού τομέα όπως έγινε με τις κλίνες ΜΕΘ. «Το ΕΣΥ δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό. Πρέπει να βρει τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, να γίνει πιλοτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επίσης, υπογράμμισε ότι ο νέος χάρτης θα κινείται στη λογική «hub and spoke», πρόκειται δηλαδή για έναν τρόπο να δημιουργούνται clusters νοσοκομείων τα οποία θα συνεργάζονται με μεγαλύτερα τριτοβάθμια νοσοκομεία, έτσι ώστε να γνωρίζει ο καθένας ποιες υπηρεσίες μπορεί να παρέχει το περιφερειακό νοσοκομείο και για ποιες υπηρεσίες θα πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί ή να διακομιστεί σε ένα μεγαλύτερο, πιο οργανωμένο νοσοκομείο.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσαν τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός με τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό να κάνει λόγο για άνοιγμα του ΕΣΥ στην αγορά ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη «ότι "το ΕΣΥ δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικά κρατικό", στην ουσία αναιρεί τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ, τον οποίο φυσικά η ΝΔ καταψήφισε». Μάλιστα, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προδευτική Συμμαχία στράφηκε προσωπικά εναντίον του πρωθυπουργού αναφέροντας ότι «δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάλαβε τίποτα από την υγειονομική κρίση».

Αντίθετη στην κυβερνητική διαχείριση εμφανίστηκε και από το βήμα του συνεδρίου η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά σημειώνοντας ότι, «η κυβέρνηση παραιτήθηκε ουσιαστικά από την ευθύνη που έχει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και τη μετέθεσε στον ελληνικό λαό». Μάλιστα, αναφερόμενη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι, «κάθε φορά που μιλώ για το ΕΣΥ είμαι συναισθηματικά φορτισμένη, δεν το κρύβω. Έζησα τον αγώνα και την αγωνία του πατέρα μου, του Γιώργου Γεννηματά, να στήσει το ΕΣΥ και τα Κέντρα Υγείας, τη μάχη του κατά ιδιωτικών συμφερόντων που πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν».

Ξανθός: Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να έχει νεοφιλελεύθερες εμμονές

«Δυστυχώς ο  κ. Μητσοτάκης δεν κατάλαβε τίποτα από την υγειονομική κρίση», δήλωσε ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξη του στο «Κανάλι1».

Σχολιάζοντας τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού για την Υγεία στο συνέδριο του «Πρώτου Θέματος» και του ιστότοπου ygeiamou.gr, είπε ότι οι αναφορές του «αποδεικνύουν ότι εξακολουθεί να έχει νεοφιλελεύθερες εμμονές για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας». Ανέφερε ότι η δήλωση του «ότι "το ΕΣΥ δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικά κρατικό", στην ουσία αναιρεί τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ, τον οποίο φυσικά η ΝΔ καταψήφισε». Είπε επίσης πως «θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που ήταν η μεγάλη κοινωνική τομή της μεταπολίτευσης, αποτελείται αποκλειστικά από δημόσιες δομές (νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας-ΠΙ), είναι "ενιαίο, αποκεντρωμένο και οργανώνεται με ευθύνη του Κράτους", όπως ρητά αναφέρει ο ν. 1397/1983».

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι «πριν καλά - καλά υποχωρήσει η οξεία φάση της πανδημίας, η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού παρουσιάζει το βασικό πολιτικό της σχέδιο για την Υγεία, που είναι το άνοιγμα του ΕΣΥ στην αγορά και οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)». Υποστήριξε πως «το ΕΣΥ έχει ήδη αποδιοργανωθεί λόγω της "κοβιντοποίησής" του επί ένα χρόνο» και ότι «η στρατηγική των ΣΔΙΤ θα του δώσει τη "χαριστική βολή"». Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «αντί να δεσμευτεί για τη σοβαρή ενίσχυση των δημόσιων δομών με επιπλέον πόρους (ανθρώπινους και υλικούς), αντί να παρουσιάσει ένα πολυετές πλάνο μαζικών μόνιμων προσλήψεων και μια σοβαρή αναβάθμιση του ιατρικού μισθολογίου και των αποδοχών των εργαζομένων του ΕΣΥ, επανέφερε για άλλη μια φορά την ατζέντα της σταδιακής ιδιωτικοποίησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας». «Ο κ. Μητσοτάκης», δήλωσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν έχει ούτε όραμα για τη στήριξη του ΕΣΥ, ούτε σχέδιο γενναίας επένδυσης στις δημόσιες δομές υγείας, στροφής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην κοινοτική φροντίδα και αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας». Κάτι που, όπως τόνισε, «είναι το καθολικό κοινωνικό αίτημα μετά τη πανδημία».

Γεννηματά:  Η κυβέρνηση δεν στήριξε το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του

«Η κυβέρνηση παραιτήθηκε ουσιαστικά από την ευθύνη που έχει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και τη μετέθεσε στον ελληνικό λαό», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο συνέδριο του Πρώτου Θέματος και του ygeiamou.gr.

Η Φώφη Γεννηματά κατέθεσε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την αναγέννηση και την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και έκανε λόγο για την ανάγκη σημαντικών αλλαγών, που θα καλύπτουν τη νέα πραγματικότητα της ψηφιακής εποχής, δίνοντας έμφαση στην ανάλυση των προτάσεων για το πεδίο της πρόληψης.

Παράλληλα, διεξοδικά στο αποτύπωμα της πανδημίας και στην προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την επόμενη μέρα της επιδημιολογικής κρίσης, ενώ άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της κατάστασης, το άνοιγμα δραστηριοτήτων και το εμβολιαστικό πλάνο και περιέγραψε τις προτεραιότητες που θέτει το ΚΙΝΑΛ για την ενίσχυση του Συστήματος Δημόσιας Υγείας.

Όλες οι ειδήσεις

Εμβόλια: Όλα διαθέσιμα για τους 18 - 29

Κορονοϊός: Σοκάρει το 100% θνητότητας στη ΜΕΘ Αγρινίου

Εμβόλιο AstraZeneca: Νέες οδηγίες για τις θρομβώσεις - Ποιοι πρέπει να κάνουν έλεγχο αιμοπεταλίων

Πανελλήνιες 2021: Από σήμερα μπορούν να κάνουν self-test οι υποψήφιοι-Όλη η διαδικασία

Ανδρέας ΞανθόςΦώφη ΓεννηματάΕΣΥΝέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑΚυριάκος ΜητσοτάκηςΚΙΝΑΛ