Πολιτική|29.10.2018 21:24

Σχοινάς: «Να ξεκινήσει η Ευρώπη επιστροφές μεταναστών»

Τίμος Φακαλής

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παράλληλα, παρουσίασε τα πέντε εργοτάξια, στα οποία θα κριθεί, όπως ανέφερε, το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. 

«Όσοι έρχονται στην Ευρώπη και δεν δικαιούνται άσυλο δεν μπορούν να μένουν στην Ευρώπη σε μια κατάσταση λίμπο μεταξύ νομιμότητας και ανομίας. Πρέπει να επιστρέφουν. Είναι κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα και πρέπει να γίνει», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας σε  εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης: Προς μια Ένωση που προστατεύει».

Ο κ. Σχοινάς πρότεινε μια συνολική και συνεκτική μεταναστευτική πολιτική, έτσι ώστε να επιμερίζονται τα βάρη και να γίνεται ένας ίσος καταμερισμός μεταξύ των κρατών, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμένει ένας προορισμός ασύλου για όσους το δικαιούνται.

«Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα που αφορά όλους, βόρειους και νότιους, νέα και παλιά μέλη μικρά και μεγάλα κράτη. Είναι ένα συλλογικό πρόβλημα. Η κατάσταση στο Αιγαίο ή στα νότια της Ιταλίας, δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας ή της Ιταλίας αλλά είναι ένα ένα πρόβλημα  ευρωπαϊκό», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι όλοι είμαστε στην ίδια βάρκα. 

Κάλεσε μάλιστα την Ε.Ε. να θεσπίσει μόνιμα εργαλεία αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος καθώς και την πρόσληψη 10.000 συνοριοφυλάκων.

Η ολοκλήρωση και αναμόρφωση της νομισματικής πολιτικής, η διαμόρφωση του κοινοτικού προϋπολογισμού για το 2020-2027, το κεφάλαιο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και η εδραίωση της Ευρώπης ως ισχυρού παράγοντα διεθνώς είναι τα άλλα τέσσερα εργοτάξια, στα οποία θα κριθεί η Ε.Ε. στο μέλλον, όπως ανέφερε. 

«Είχαμε πολυκρίσεις αλλά η Ευρώπη άντεξε. Η Ευρώπη κλονίστηκε
αλλά δεν γκρεμίστηκε», παρατήρησε ο κ. Σχοινάς ενώ έθεσε ζήτημα αποβρυξελλοποίησης της Ευρώπης. 

Τον Ευρωπαίο αξιωματούχο προλόγισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος άφησε για λίγο το δημοτικό συμβούλιο. 
«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να βγούμε σε μια νέα κατάσταση στη χώρα είτε σε οικονομικό είτε σε κοινωνικό είτε σε πολιτικό επίπεδο και να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που έχουμε. Και ας λένε ότι τέλειωσαν τα μνημόνια ή ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια. Τίποτα δεν τέλειωσε. Τώρα αρχίζει ο Γολγοθάς ο μεγάλος. Αυτό να το έχουμε υπόψιν και δυστυχώς οι επερχόμενες δίδυμες εκλογές είναι μια ευκαιρία για σπατάλες», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Μπουτάρης.

Μαργαρίτης Σχοινάς