Πολιτική|07.06.2021 08:07

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί επέλεξε να μην κάνει πρόταση μομφής για το εργασιακό

Βούλα Κεχαγιά

Στη «μάχη των μαχών» -όπως την έχει προσδιορίσει- απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ρίχνει το βάρος του ο ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την ουσιαστική ακύρωσή του. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον αρμόδιο υπουργό Κ. Χατζηδάκη πως με τις δηλώσεις του για τα εργασιακά προκαλεί και προσβάλλει τους εργαζόμενους καθώς στο ερώτημα που ο ίδιος θέτει “ποιος σοβαρός άνθρωπος πιστεύει ότι θα ήταν δυνατό να καταργηθεί το οκτάωρο σε μία χώρα της ΕΕ” του απαντά η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πως μόνο αυτό γίνεται κατανοητό στο σύνολο των εργαζομένων.

Η Κουμουνδούρου είδε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τις “διαρροές” πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση και τις αποδίδει σε κύκλους της κυβέρνησης που κουτοπόνηρα-όπως αναφέρουν κύκλοι της- σκεπτόμενοι θα ήθελαν να προκληθεί πρόταση μομφής ούτως ώστε να εξυπηρετηθούν οι επιδιώξεις του Μαξίμου: Δηλαδή να μετατρέψει ο πρωθυπουργός μία πρόταση μομφής σε διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του κι αντί να συζητηθεί το εργασιακό η συζήτηση να μετατοπίζεται σε άλλα θέματα.

Κάτι τέτοιο εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ θα είχε ως αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να εμφανίζεται ενισχυμένος έχοντας πάρει ψήφο εμπιστοσύνης ώστε λίγες εβδομάδες αργότερα να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση και τα τρία μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία που συνεχώς μεταθέτει την κατάθεσή τους για να αποφύγει εσωκομματικές αντιδράσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τονίζει πως η μάχη απέναντι στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά πρέπει να δοθεί στη Βουλή, τους χώρους δουλειάς και στις κινητοποιήσεις εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση θα λάβει την αποφασιστική απάντηση των εργαζομένων. «Η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στους εργαζόμενους. Το αντεργατικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στο χώρο της εργασίας» ήταν η πρώτη αντίδραση της τομεάρχη Εργασίας του κόμματος με την επισήμανση πως το νομοσχέδιο Χατζηδάκη «καταργεί το οκτάωρο, μειώνει τους μισθούς και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις». Για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι σαφές πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα φθηνής και ελαστικής εργασίας, χωρίς κανόνες και κοινωνικά δικαιώματα.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Τα μπόνους στους εμβολιασμένους που μελετά η κυβέρνηση

ΕΟΠΥΥ: Τι απαντά ο Οργανισμός για το δημοσίευμα του ethnos.gr

Πανελλήνιες 2021: Πρεμιέρα στο νέο υπερσύγχρονο σύστημα μετάδοσης θεμάτων - Πώς λειτουργεί

Self tests: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους έως τις 30 Ιουνίου

πρόταση μομφήςεργασιακό νομοσχέδιοΣΥΡΙΖΑ