Πολιτική|15.06.2021 20:37

Η απάντηση Ερντογάν στο OPEN για την απευθείας γραμμή με Μητσοτάκη

Newsroom

«Ναι» στον απευθείας διάλογο είπαν χθες Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν, αν και, όπως τονίζει η Αθήνα, η διάθεση και η ειλικρίνεια του Τούρκου προέδρου που μιλά για ένα ήσυχο καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά, θα κριθεί τελικά όχι στα λόγια αλλά στην πράξη. Μικρό καλάθι κρατά η Ελλάδα, ενώ ήδη το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προχώρησε σε νέα προκλητική ανακοίνωση. 

Σε αυτό το πνεύμα άλλωστε αναμένεται συνέχεια στις διερευνητικές επαφές και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Απάντηση Ερντογάν στο Open: Ήσυχο καλοκαίρι, χωρίς τρίτους

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι προτιμά να μιλά απευθείας στον Έλληνα πρωθυπουργό χωρίς την εμπλοκή τρίτων. Η επιδίωξή του, να αποφύγει ελληνικά εμπόδια και να μη λογοδοτεί στις Βρυξέλλες για τις αυθαιρεσίες σε Αιγαίο και Κύπρο είναι προφανής. Μάλιστα, ο ίδιος μίλησε για καλοκαίρι χωρίς ένταση όταν ερωτήθηκε από την απεσταλμένη του Open Αλεξία Τασούλη.

Συγκεκριμένα ο τούρκος πρόεδρος ερωτήθηκε για τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να αποφευχθούν οι εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απαντά: «Συμφωνώ φυσικά με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. Θέλω να δηλώσω ότι ήταν και θα είναι μια ήσυχη χρονιά φέτος. Είχαμε μια καλή συνάντηση. Τόσο στο Αιγαίο όσο και στις άλλες περιοχες, του είπα το εξής: Ας μην ανακατεύουμε τρίτες χώρες ή τρίτα άτομα. Όταν υπάρχουν τέτοιου είδους προβληματικές καταστάσεις, εσείς να με καλείτε άνετα από την ιδιωτική γραμμή κι εγώ το ίδιο κι έτσι δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.»

Ωστόσο την ίδια ώρα οι εκτιμήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια από την Λιθουανία, κράτησε μικρό καλάθι για την επόμενη μέρα. 

«Δυστυχώς, πρέπει να πω ότι η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου Ερντογάν, ήταν μια συνάντηση για να σπάσει ο πάγος, αλλά δεν ήταν μια συνάντηση αποκαλύψεων» δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Άλλωστε όπως προκύπτει και από την ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο, το κλίμα είναι ότι συμφωνήθηκε να αποφευχθεί η ένταση και να μην επαναληφθεί ό,τι συνέβη το καλοκαίρι του 2020 με τις δύο πλευρές ωστόσο να αναγνωρίζουν τις διαφορές που υπάρχουν.

T

«Αν και οι διαφορές παραμένουν, η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων. Συνεπώς, ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Όλες οι ειδήσεις

Εμβόλια mRNA: Στο μικροσκόπιο περιστατικά μυοκαρδίτιδας στην Ελλάδα

Κορονοϊός - ΗΠΑ: Μη καταγεγραμμένα κρούσματα σε 5 Πολιτείες από το 2019

Απεργία 16 Ιουνίου: Πώς θα κινηθούν την Τετάρτη τα ΜΜΜ

Μπαμπατζάν: Ο Ερντογάν νομίζει ότι ο κόσμος γυρίζει γύρω από αυτόν

Γεωργιάδης: Ασφαλώς είναι λόγος απόλυσης ο μη εμβολιασμός – Δικαστικό ζήτημα

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΤουρκίαOPENΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν