Πολιτική|17.01.2019 07:35

ΑΝΕΛ: Δηµοψήφισµα ζήτησε ο Καµµένος

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Ζήτησε δηµοψήφισµα για τη Συµφωνία των Πρεσπών, ενώ δήλωσε ότι υπήρξε δύο φορές αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντί του. Ξεκαθάρισε σαφώς τη θέση του για το «Μακεδονικό» απέναντι στη Ν∆, ενώ ανέφερε για ακόµη µία φορά τη θετική στάση του Βασίλη Λεβέντη.

Ο Π. Καµµένος απευθύνθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό και ζήτησε τη διενέργεια δηµοψηφίσµατος, θυµίζοντας το καλοκαίρι του 2015. Επίσης, αναφερόµενος στη συνύπαρξη µε τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι «στη συµφωνία που κάναµε µε τον πρωθυπουργό ήταν ξεκάθαρο ότι εµείς δεν θα συµφωνήσουµε σε λύση που θα περιέχει τον όρο “Μακεδονία”.

Η διαβεβαίωση που είχαµε ήταν ότι το θέµα θα έρθει προς συζήτηση µετά τις εκλογές. Η διαβεβαίωση την οποία είχαµε τον Ιούνιο ήταν ότι η συµφωνία θα έρθει µετά τις εκλογές και τελικά αυτό άλλαξε, και τον Νοέµβριο µας διαβεβαίωσαν ότι θα έρθει µετά τον Μάρτιο. Εχουµε δύο φορές την αλλαγή στάσης του κυβερνητικού µου εταίρου απέναντί µου». Παράλληλα, είπε ότι δεν πρέπει να αλλάξει καθόλου η σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αµυνας, παρά τις αλλαγές στα κοινοβουλευτικά δεδοµένα.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ήταν κατηγορηµατικός στην κριτική για συνεννόηση µε την κυβέρνηση: «Ψάχνετε αν δανείσαµε βουλευτές; Θα κάνω τα πάντα για να µην περάσει η Συµφωνία των Πρεσπών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, σηµείωσε ότι σήµερα στη Βουλή υπάρχουν τρεις θέσεις: «Εκείνη που εκφράζεται από τη συµπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία λέει ότι “συµφωνούµε µε τις Πρέσπες”, εκείνη της Ν∆ που λέει ότι “συµφωνούµε µε τη θέση για σύνθετη ονοµασία erga omnes” και η θέση που εκφράζουµε εµείς και τώρα τελευταία ο Βασίλης Λεβέντης».

Ειδικά για τη Ν∆ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση που είχε κατατεθεί από 15 βουλευτές της, τονίζοντας ότι εκεί έγινε σαφές πως συµφωνεί µε τη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Συμφωνία των ΠρεσπώνΠάνος ΚαμμένοςδημοψήφισμαΑΝΕΛ