Πολιτική|23.06.2021 13:00

Σύνοδος στο Βερολίνο για τη Λιβύη: Ποιοι θα συμμετάσχουν – Δυσαρέσκεια της Αθήνας για τον αποκλεισμό

Newsroom

Η κρίση στη Λιβύη και οι επόμενες ενέργειες για την επίλυσή της θα απασχολήσουν τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν στις προσπάθειες για να τερματιστεί ο πόλεμος, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Βερολίνο, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Γερμανίας και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Τουρκία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης.

Διάσκεψη για τη Λιβύη: Ποιοι θα συμμετάσχουν

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στους βασικούς σκοπούς της δεύτερης αυτής συνόδου του Βερολίνου συγκαταλέγεται ο τερματισμός των ξένων επεμβάσεων στον πόλεμο, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ, τον Δεκέμβριο του 2020 στη χώρα της βόρειας Αφρικής δρούσαν περίπου 20.000 ξένοι μισθοφόροι και ο αριθμός τους δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά μέχρι σήμερα. Μάλιστα, παρά το διεθνές εμπάργκο δεν έχουν σταματήσει ούτε οι παραδόσεις όπλων στις αντομαχόμενες πλευρές.

Ωστόσο, έχει καταγραφεί κάποια πρόοδος, αφού η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός γενικά τηρείται, έχει αναλάβει την εξουσία μεταβατική κυβέρνηση και σχεδιάζεται να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές την 24η Δεκεμβρίου.

Την παραμονή της συνόδου, η νέα υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Ναζλά αλ Μανγκούς, ζήτησε να διεξάγονται τακτικές διεθνείς συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών. Οι ΥΠΕΞ των κρατών που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο πρέπει να συνομιλούν συχνά στο άμεσο μέλλον για να τερματιστεί η κρίση, ανέφερε η κυρία Μανγκούς στη διάρκεια ομιλίας της που αναμεταδόθηκε από τη λιβυκή κρατική τηλεόραση.

Στην πρώτη σύνοδο, τη 19η Ιανουαρίου 2020, είχε καταγραφεί μια εύθραυστη συμφωνία για τον τερματισμό της σύρραξης. Η δεύτερη, δέκα χρόνια μετά την ανατροπή και την εξόντωση του Μουάμαρ Καντάφι, αναμένεται να επικεντρωθεί στην πολιτική μετάβαση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να παρέμβει στη σύνοδο αυτή μέσω βιντεοσύνδεσης. Τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που βρίσκεται σε ευρωπαϊκή περιοδεία.

Δυσαρέσκεια Αθήνας για τον αποκλεισμό

Ως γνωστό, η Αθήνα έχει εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της για την αποκλεισμό της από την υπουργική διάσκεψη. Στις αρχές του μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference» και την Αλεξία Τασούλη, έκανε λόγο για «εμμονική τακτική» από τη Γερμανία, και υπογράμμισε το γεγονός ότι η χώρα μας αποκλείστηκε από την σημαίνουσα συνάντηση παρά το γεγονός ότι έχει ανοίξει πρεσβεία στην Τρίπολη και προξενείο στη Βεγγάζη.

Ο κ. Δένδιας μάλιστα αποκάλυψε ότι μετέφερε τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης, κατά την επικοινωνία που είχε με τον ομόλογό του Χάικο Μάας. Ωστόσο, δεν έχει γίνει επίσημο διάβημα όμως, όμως δεν αποκλείεται να υπάρξει επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Καγκελαρία.

Όλες οι ειδήσεις

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Ζητάει συγγνώμη ο 32χρονος συζυγοκτόνος, αλλά ρίχνει ευθύνες στην Καρολάιν

Καιρός – Καύσωνας: Ξεκινούν τα 40αρια, έρχεται αφρικανική σκόνη

Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους: Συνεδριάζει την Πέμπτη η επιτροπή για αποφάσεις

Η Γραμμή 4 του Μετρό σε αριθμούς: Πού θα βρίσκονται οι σταθμοί – Πόσο θα συντομεύσουν οι αποστάσεις

κρίσηΛιβύησύνοδοςΒερολίνουπουργοί Εξωτερικών