Πολιτική|24.06.2021 17:08

Λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς τον Ωρωπό: 6,7 εκ. ευρώ για να γίνουν οι φυλακές μουσείο δημοκρατίας

Κώστας Ασημακόπουλος

Μία νέα σελίδα άνοιξε για τον ιστορικό χώρο των παλιών Φυλακών Ωρωπού που την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών είχε μετατραπεί σε χώρο κράτησης και μαρτυρίου χιλιάδων πολιτών.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά τα πέτρινα χρόνια τα ιστορικά κτίρια και ο περιβάλλων χώρος 12 στρεμμάτων θα μετατραπούν σε κέντρο Κέντρο Ιστορίας Δημοκρατίας και δομών Πολιτισμού όπως είχε εξαγγείλει και δεσμευτεί πριν από περίπου ένα χρόνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσία και της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου υλοποιώντας ένα όραμα του δημάρχου Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη.

Ο Στέλιος Πέτσας (δεξιά) με τον Γιώργο Γιασημάκη / copyrirght ethnos.gr

Η δέσμευση του πρωθυπουργού

Εντεκα μήνες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας επισκέφθηκε τον χώρο των παλαιών φυλακών και ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση ύψους 6,7 εκ. Ευρώ για την άμεση εκπόνηση μελέτης και της εκτέλεσης έργων αναβάθμισης των κτιρίων αλλά και του χώρου που τα περιβάλλει. Το έργο αναμένεται να αναβαθμίσει όχι μόνο το χώρο των παλαιών φυλακών αλλά και όλο τον Ωρωπό καθώς θα είναι σε συνέχεια της ανάπλασης που αναμένεται να δημοπρατηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Στο κελί που κρατούνταν ο Μίκης Θεοδωράκης / copyright Δήμος Ωρωπού - ethnos.gr

Ξενάγηση στο κελί του Θεοδωράκη

Νωρίτερα, ο Στέλιος Πέτσας ξεναγήθηκε από τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη στα σημαντικότερα κτίρια των φυλακών, στο κελί και την απομόνωση που κρατούνταν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Ανδρέας Λεντάκης, ο Σπύρος Χαλβατζή, ο Μανώλης Γλέζος και χιλιάδες άλλοι πατριώτες. Ο χώρος βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και θα αποτελέσει κόμβο πολιτισμού, κέντρο της δημοκρατίας και σημείο ανάπτυξης για όλη την βορειοανατολική Αττική.

"Ο τόπος καταπίεσης θα γίνει τόπος μνήμης"

“Πριν από 11 μήνες σε αυτόν τον χώρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αξιοποίηση και ανάπλαση των παλαιών Φυλακών Ωρωπού. Είχε πει πως ένας τόπος καταπίεσης θα γίνει τόπος μνήμης και ανάπτυξης. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να ανακοινώσουμε τη χρηματοδότηση ύψους 6,7 εκ. Ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να έχουμε την ανάπλαση των ιστορικών κτιρίων, τη δυνατότητα απεικόνισης των ιστορικών γεγονότων που συνέβησαν εδώ, να δημιουργήσουμε έναν μουσειακό χώρο δημοκρατίας και πολιτισμού”, δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.

"Τηρούμε τις υποσχέσεις μας με έργα"

Σχετικά με το όραμα που υπάρχει για τον εμβληματικό χώρο ο Στέλιος Πέτσας είπε: “Ταυτόχρονα θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα πως αυτά που ονειρεύονταν κάποιοι εδώ και 47 χρόνια θα υλοποιηθούν και δεν θα μείνουν σε εξαγγελίες και αναμνηστικές φωτογραφίες. Θέλουμε να απεικονίζουμε πραγματικά τις προθέσεις μας με έργα και να δημιουργήσουμε μία ανάπλαση που θα δοθεί όχι μόνο στους κατοίκους του δήμου Ωρωπού αλλά και σε όλο τον ελληνικό λαό τιμώντας τη μνήμη των αγώνων για την εδραίωση της δημοκρατίας στον τόπο”.

Ο Στέλιος Πέτσας (αριστερά) με τον Γιώργο Γιασημάκη / copyright Δήμος Ωρωπού - ethnos.gr

"Είναι μόνο η αρχή για το Δήμο Ωρωπού"

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών υποσχέθηκε περαιτέρω στήριξη στον Δήμο Ωρωπού και στις προτάσεις χρηματοδότησης που έχει καταθέσει με την ευθύνη του δημάρχου Γιώργου Γιασημάκη: “Και αυτό το έργο είναι μόνο η αρχή. Είμαστε πάντα δίπλα στη δημοτική αρχή του Δήμου Ωρωπού. Πέρα από αυτή τη μεγάλη ανάπλαση θα στηρίξουμε κάθε όραμα και σχέδιο που έχει η δημοτική αρχή για να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη και ποιοτικότερη”.

"Αποδίδουμε στο χώρο αυτά που δικαιούται"

Ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης που από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του Δήμου την 1η Σεπτεμβρίου 2019 ανέδειξε το θέμα των φυλακών Ωρωπού μεταξύ των κορυφαίων στις προτεραιότητες του μίλησε για δικαίωση:

“Όταν στις 25 Οκτωβρίου 2019 επισκέφθηκα με τον Βουλευτή Αττικής Βασίλη Οικονόμου, τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, για να του θέσω το θέμα της παραχώρησης και αξιοποίησης των Παλαιών Φυλακών Ωρωπού, προκειμένου να δημιουργηθεί «Κέντρο Ιστορίας Δημοκρατίας και δομών Πολιτισμού», που θα απέδιδε στον ιερό αυτό χώρο τα όσα δικαιούται, τολμώ να πω, πως ελάχιστοι πίστευαν ότι το αίτημα μας θα είχε καλή τύχη. Ηταν η πρόταση που αποτύπωνε όνειρο 46 ετών, νοιώθοντας βαθιά την υποχρέωση απέναντι σε τόσους συμπολίτες μας που το οραματίστηκαν, το πάλεψαν και το ζητούσαν επίμονα. Ήταν η αρχή ενός υπέροχου ταξιδιού… Αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης προσπάθειας για την οποία νιώθω πραγματικά περήφανος και ευτυχισμένος ήταν η εκδήλωση που έγινε στο χώρο των Φυλακών στις 21 Ιουλίου 2020. Μια εκδήλωση που είχε σαν αποκορύφωμα την ανακοίνωση παραχώρησης του χώρου των φυλακών στον Δήμο Ωρωπού, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

"Και συ λαέ βασανισμένε...μην ξεχνάς τον Ωρωπό…"

"Σήμερα 11 μήνες μετά ήρθε μια άλλη μεγάλη και καθοριστική μέρα. Σήμερα στην ιστορία του τόπου μας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο και μια νέα αφετηρία προόδου και ανάπτυξης ξεκινά να ξετυλίγεται στα μάτια και στις σκέψεις μας. Νιώθω πραγματικά συγκινημένος και απόλυτα δικαιωμένος που πίστεψα και πάλεψα αυτό το όνειρο. Το όφειλα στη γενιά που έγραψε την ιστορία αυτού του ηρωικού τόπου. Το όφειλα στις γενιές που έρχονται. Στις γενιές που θα πρέπει να είναι περήφανες για όσα οι παλιότεροι τους άφησαν παρακαταθήκη. Στις γενιές που δικαιούνται ένα καλύτερο αύριο, πιο φωτεινό, πιο πολιτισμένο, πιο ανθρώπινο, πιο δημοκρατικό. Και συ λαέ βασανισμένε...μην ξεχνάς τον Ωρωπό…”.

Η ιστορία των κτιρίων των παλαιών φυλακών Ωρωπού / copyright Δήμος Ωρωπού - ethnos.gr
Η ιστορία των κτιρίων των παλαιών φυλακών Ωρωπού / copyright Δήμος Ωρωπού - ethnos.gr

Όλες οι ειδήσεις

Μετάλλαξη Δέλτα κορονοϊού: Συναγερμός στην Κρήτη – Έκτακτη σύσκεψη με συμμετοχή Τσιόδρα, Χαρδαλιά

Γλυκά Νερά: Αίτημα της οικογένειας της Καρολάιν για αποκλειστική επιμέλεια της μικρής Λυδίας

«Αντεστραμμένη Τάξη»: Μάθημα στο σπίτι, ασκήσεις στην… τάξη για τους μαθητές

Μονή Πετράκη: Διατάχθηκε ο εγκλεισμός του ιερέα για την επίθεση με καυστικό υγρό

Αικατερίνη Σακελλαροπούλουφυλακές ΩρωπούΣτέλιος ΠέτσαςΓιώργος ΓιασημάκηςΜίκης ΘεοδωράκηςΩρωπόςΜανώλης ΓλέζοςΚυριάκος Μητσοτάκης