Πολιτική|30.06.2021 11:18

Υπουργός Υγείας Βόρειας Μακεδονίας: Μοιραζόμαστε με την Ελλάδα στρατηγικές διαχείρισης της πανδημίας

Τίμος Φακαλής

Στα εμβολιαστικά κέντρα της Βόρειας Μακεδονίας έχουν ήδη διανεμηθεί τα 20.000 εμβόλια της AstraZeneca που δώρισε στα μέσα Ιουνίου η Ελλάδα.  Η κίνηση αλληλεγγύης της Αθήνας έρχεται να επισφραγίσει την συνεργασία που έχουν τα υπουργεία Υγείας των δύο χωρών, ανταλλάσσοντας πληροφορίες όλο το προηγούμενο διάστημα για την διαχείριση της πανδημίας.

«Ήταν μια κίνηση από την Αθήνα αληθινής φιλίας και συνεργασίας. Είμαστε ευγνώμονες για ό,τι έκανε η Ελλάδα με τα εμβόλια, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που πρέπει να αυξήσουμε το ποσοστό ανοσίας με μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων όσο και εμβολιασμένων» είπε στο ethnos.gr o υπουργός Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας, Βένκο Φίλιπτσε και πρόσθεσε: «Έχουμε μια πολύ καλή επικοινωνία με τον Έλληνα υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Μοιραζόμαστε πληροφορίες, εμπειρίες και στρατηγικές και ελπίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Προσεγγίζουμε με τον ίδιο τρόπο την διαχείριση της πανδημίας. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη βοήθεια της Ελλάδας». Στη Βόρεια Μακεδονία εμβολιάζονται με AstraZeneca όσοι είναι άνω των 60 ετών.

Βένκο Φίλιπτσε

Το σχέδιο ανοσίας 

Σύμφωνα με το σχέδιο της γειτονικής χώρας, μετά και τις τελευταίες προμήθειες, στόχος είναι να τρέξουν από 15.000 έως 20.000 εμβολιασμοί καθημερινά. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί και με τις 2 δόσεις 300.000 πολίτες, ακόμη 462.211 έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να κάνουν το εμβόλιο, ενώ στόχος μέχρι το τέλος του καλοκαιριού είναι αυτοί να διπλασιαστούν. Η πανδημία στη Βόρεια Μακεδονία έχει τεθεί προς το παρόν υπό έλεγχο και καθημερινά καταγράφονται περίπου 10 κρούσματα ενώ συνολικά μετρά μέχρι στιγμής 5.472 θανάτους από κορονοϊό.

Η διπλωματία των εμβολίων

Στη διπλωματία των εμβολίων στα Βαλκάνια έχουν ριχτεί τόσο η Σερβία, όσο και η Κίνα, η Τουρκία και η Ρωσία. Η μεγαλύτερη αποστολή εμβολίων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (27.6) από την Κίνα, η οποία προμήθευσε τη Βόρεια Μακεδονία με μισό εκατομμύρια εμβόλια. Αντίστοιχα η Σερβία δώρισε το προηγούμενο διάστημα περίπου 50.000 εμβόλια ενώ η Τουρκία απέστειλε πριν δύο βδομάδες στα Σκόπια 30.000 δόσεις του κινεζικού εμβολίου. Σημειώνεται πως η χώρα μας απέστειλε και στην Αλβανία 20.000 δόσεις εμβολίων AstraZeneca.

Όλες οι ειδήσεις

Εστίαση – Διασκέδαση: Ολες οι αλλαγές από 15 Ιουλίου- Τα καταστήματα μόνο για εμβολιασμένους

Εθνική Πινακοθήκη: Το χρονικό της κλοπής του αιώνα – Πώς προδόθηκε ο 49χρονος – Οι αναρτήσεις στα social media

Επίθεση με γκαζάκια έξω από το σπίτι του Γιάννη Πρετεντέρη

Φοροελαφρύνσεις vs μετάλλαξη Δέλτα: Μια κρίσιμη μάχη για την κυβέρνηση

Βασίλης ΚικίλιαςΒόρεια Μακεδονίαεμβολιασμόςεμβόλια