Πολιτική|02.07.2021 22:54

Τσίπρας στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ: Μοναδικός στόχος η νίκη επί της κυβέρνησης της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη

Βούλα Κεχαγιά

Ως εκ τούτου ο Αλέξης Τσίπρας θέτει σε εκλογική ετοιμότητα όλα τα στελέχη του με έναν και μοναδικό στόχο τον οποίο περιέγραψε κηρύσσοντας την έναρξη της προγραμματικής συνδιάσκεψης του κόμματος: Τη νίκη επί της κυβέρνησης της Δεξιάς του κυρίου Μητσοτάκη.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Το περιέγραψε όσο πιο αναλυτικά μπορούσε ο Αλέξης Τσίπρας στο κατάμεστο από στελέχη Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας. “Όχι να αυξήσουμε το ποσοστό μας. Να νικήσουμε έστω και με μία ψήφο, εξέλιξη που θα ανοίξει το δρόμο για την Προοδευτική κυβέρνηση και θα αποτρέψει τις διπλές κάλπες” είπε χαρακτηριστικά καλώντας στελέχη και μέλη του κόμματος “να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη”. Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  εμπεριείχε ωστόσο σαφή μηνύματα και προς το εσωτερικό του Κουμουνδούρου καθώς επέμεινε ότι δε χωρούν προσωπικές στρατηγικές και αστερίσκοι, ούτε δεύτερες σκέψεις και αναβολές ή εσωστρέφεια”.

Μάλιστα όπως είπε ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης αποτελεί τέκνο της ανάγκης, όπως τέτοιο τέκνο ήταν για τους πολίτες η πρώτη φορά αριστερά το 2015.

Μηνύματα προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφή και ξεκάθαρα μηνύματα πέρα από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προς την κοινωνία. Επικαιροποίησε τις δεσμεύσεις του Ζαππείου λέγοντας πως το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την κοινωνία και η διεύρυνσή του δεν ήταν “μία εκφώνηση ευκαιρίας” το βράδυ των εκλογών του Ιουλίου του 2019, αλλά “η συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας ήταν όραμα, στρατηγική απόφαση και επιλογή ζωτικής συμμαχίας”.

Ως εκ τούτου ο πρόεδρος του κόμματος ανέφερε με σαφήνεια ότι “o ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να διευρύνει τις γραμμές του και να ανοίξει τις πόρτες του. Να γίνει το κόμμα που θα εκφράσει τους πολίτες, ένα κόμμα ευρύχωρο και γερό που θα χωρά πολλούς και πολλές”.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τα στελέχη του “να φυλάμε ως κόρη οφθαλμού την εσωκομματική δημοκρατία και την ενότητα”. Έθεσε όμως ξεκάθαρα όρια και προϋποθέσεις καλώντας τα στελέχη ευθέως να αποφεύγουν την εσωστρέφεια και τις προσωπικές στρατηγικές. 

Και περιέγραψε ποιο κόμμα δεν επιθυμεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. “Όχι ένα κόμμα που νομίζει ότι η ιστορία το περιμένει για να το δικαιώσει, όχι ένα κόμμα στραμμένο στον εαυτό του, όχι ένα κόμμα βαστάζο προσωπικών στρατηγικών, όχι ένα κόμμα φοβικό και αγκυλωμένο, όχι ένα κόμμα που θα μηρυκάζει τις ήττες του”.

Πρόσθεσε πως η ευθύνη για τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι βαριά, όμως “δε φοβόμαστε τη σκληρή αναμέτρηση που θα κριθεί από την οργανωτική ετοιμότητα και την πολιτική σοβαρότητα του κόμματος”. Επίσης, επέμεινε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας τονίζοντας πως “είμαστε πιο ώριμοι, πιο ταπεινοί και πιο έτοιμοι από κάθε άλλη φορά”. Εξήγησε πως “μάθαμε από τα λάθη μας, γνωρίζουμε πως οι καρέκλες της εξουσίας για την αριστερά και τους αριστερούς δεν είναι καρέκλες πολυτέλειας και ανάπαυσης” και διαβεβαίωσε πως “γνωρίζουμε ακριβώς τί θέλουμε να κάνουμε”.

Ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στις δύσκολες ημέρες που πέρασε ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εκτίμησε ότι “μπορεί να γίνουν ακόμη δυσκολότερες αν η κυβέρνηση της Δεξιάς του κυρίου Μητσοτάκη σαν να μην κατάλαβε τίποτα από όλα όσα πέρασε ο ελληνικός λαός, συνεχίζει απρόσκοπτα την εφαρμογή ενός σκληρά αντιλαϊκού προγράμματος που βάλει ευθέως εναντίον της εργασίας, εναντίον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, εναντίον του δημόσιου συμφέροντος, εναντίον της κοινωνίας.

Μίλησε για κυβέρνηση Ιανού, μία κυβέρνηση “που απέτυχε σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα που κλήθηκε να διαχειριστεί”.

Την κατηγόρησε επίσης για πρωτοφανή αυταρχισμό κάνοντας λόγο για lockdown στη Δημοκρατία και το Κοινοβούλιο μιλώντας για αντίληψη που βλέπει το κράτος ως τσιφλίκι.

Όλες οι ειδήσεις

Χρήστος Παππάς: Προκαταρκτική έρευνα για τυχόν συνεργούς στην υπόθαλψή του

Κορονοϊός - Σχολεία: Πώς θα αποφευχθεί η τηλεκπαίδευση – Οι συστάσεις του ΠΟΥ

Χρήστος Παππάς: Ένοχη για υπόθαλψη εγκληματία η 52χρονη που τον φιλοξενούσε

Κορονοϊός - Κοντογεώργης: Mε green pass ή αρνητικό τεστ οι μετακινήσεις – Πώς θα ταξιδεύουμε στα νησιά

Κρήτη: Το λάθος της Γαλλίδας τουρίστριας που αποδείχθηκε μοιραίο

ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική ΣυμμαχίαΑλέξης Τσίπρας