Πολιτική|11.07.2021 15:04

Ακάρ: «Προσκαλώ τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να σκέφτεται και να μιλάει πιο συνετά»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Χουλουσί Ακάρ απαντώντας δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Παναγιωτόπουλου δεν συνάδουν με τη ρητορική και τη δράση που αποφάσισαν στις εποικοδομητικές συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και με τις προσπάθειες μείωσης των εντάσεων κατά τη θερινή περίοδο.

Ο Έλληνας υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος σε δηλώσεις του για την Τουρκία σε πάνελ που συμμετείχε, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία ενεργεί κατά του διεθνούς δικαίου και ότι υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης ολόκληρης της περιοχής.

«Προσκαλώ τον αξιότιμο συνάδελφό μου να σκέφτεται και να μιλάει με λογικό, συνετό, δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο, μακριά από εγωισμούς και συναισθηματισμούς, στο πλαίσιο που ορίζουν οι συνθήκες μεταξύ των χωρών μας, του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας», δήλωσε ο Ακάρ.

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία σέβεται το διεθνές δίκαιο, το διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας για την επίλυση προβλημάτων, ο Ακάρ είπε, «η θέση και η συμβολή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ είναι αναμφισβήτητη».

«Η Ελλάδα, παρόλες τις θετικές και εποικοδομητικές προσπάθειες της Τουρκίας, συνεχίζει την προκλητική, παράνομη και αδιάλλακτη στάση και εξακολουθεί να κλιμακώνει την ένταση, χωρίς να αναγνωρίζει το δίκαιο και χωρίς να σέβεται τις συμφωνίες που έχει ήδη υπογράψει. Επιπλέον, η Ελλάδα αντιτίθεται πεισματικά ακόμη και στο κοινό κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο έχουμε προτείνει στο ΝΑΤΟ με εθνικούς μας πόρους και το οποίο υποστηρίζεται από τους συμμάχους. Επίσης, προβαίνει σε ψευδείς, αρνητικές και προκλητικές δηλώσεις για να δικαιολογήσει τις ενέργειές της. Το πιο βασικό είναι ότι εξοπλίζει τα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση των συμφωνιών και ότι οι παράνομες και παράλογες απαιτήσεις τους στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο αυξάνουν την ένταση. Παρόλο που οι διατάξεις της συνθήκης της Λωζάνης το 1923 και του Παρισίου το 1947 είναι σαφείς και οι συνομιλητές μας τις γνωρίζουν πολύ καλά, γιατί και εναντίον ποιου εξοπλίζονται;».

Όλες οι ειδήσεις

Ηλιούπολη - 19χρονη: Από 11 ετών σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της - Την εξέδιδε ο αστυνομικός

Κορονοϊός - Σαρηγιάννης: 18.000 κρούσματα ημερησίως τον Οκτώβριο αν δεν υπάρχει τείχος ανοσίας τον Σεπτέμβρη

Κρούσματα σε κατασκήνωση στα Χανιά: «Μου έλεγαν ότι το παιδί μου έχει ηλίαση»

Πανελλήνιες 2021: Οι παγίδες των μετεγγραφών στο μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα ΑΕΙ

Copa America: Νικητής ο Μέσι μέσα στο Μαρακανά

Ο Ακάρ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα διεκδικεί 10 μίλια εναέριου χώρου έναντι 6 ναυτικών μιλίων χωρικών υδάτων. «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο παράδειγμα στην ιστορία μέχρι σήμερα».

Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία έχει κάνει μεγάλες θυσίες όσον αφορά τους παράτυπους μετανάστες. «Η Ελλάδα συνεχίζει να επαναπροωθεί πίσω τους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών στο Αιγαίο Πέλαγος, με απάνθρωπες πρακτικές που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο».

«Υπάρχει πάθος για εξοπλισμούς στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ακάρ, προσθέτοντας ότι: «Ωστόσο, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι μαθηματικά είναι μάταιο και ουτοπικό. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τη μεγαλύτερη ζημιά θα την υποστεί ο ελληνικός λαός. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η λύση στα προβλήματα μεταξύ μας με την Ελλάδα δεν είναι μέσω τρίτων μερών. Δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ηθικό να προσπαθούμε να μετατρέψουμε τα προβλήματά τους σε προβλήματα τρίτων, όπως τουρκο-ευρωπαϊκά/αμερικανο-τουρκικά/τουρκο-νατοϊκά. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο πρέπει να επιλυθούν μέσω του διαλόγου και αγωνιζόμαστε γι' αυτό. Γνωρίζουμε ότι έχουμε δίκιο όσον αφορά το διεθνές δίκαιο, το διμερές δίκαιο και την ιστορία, γι’ αυτό και είμαστε πολύ ήρεμοι. Η δύναμή μας πηγάζει από αυτή την αίσθηση δικαίου».

Ο Ακάρ επισήμανε ότι οι αντικειμενικές δηλώσεις ορισμένων Ελλήνων ακαδημαϊκών, πολιτικών  και απόστρατων στρατιωτικών δείχνουν ότι η Τουρκία έχει δίκιο:

«Η θετική ατζέντα δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη. Εάν θέλετε να συνεχιστεί η θετική ατμόσφαιρα, πρέπει να αποφύγετε προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες, λαμβάνοντας υπόψη τις καλές σχέσεις του τουρκικού και του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα αντιτίθεται σε ό,τι μπορεί να αποφέρει ακόμη και το παραμικρό όφελος σε εμάς με διάφορες δικαιολογίες.

Εμείς μιλάμε για διεθνές δίκαιο, για διαφάνεια και σχέσεις καλής γειτονίας. Για την ειρήνη και τη σταθερότητα, ο σωστός τρόπος για τους Έλληνες γείτονές μας είναι να εγκαταλείψουν την επεκτατική τους νοοτροπία το συντομότερο δυνατό και να βάλουν τέλος στις αδιάλλακτες και προκλητικές δηλώσεις και ενέργειές τους. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε την επιμονή και τις ικανότητες να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».

Όλες οι ειδήσεις

Ηλιούπολη - 19χρονη: Από 11 ετών σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της - Την εξέδιδε ο αστυνομικός

Κορονοϊός - Σαρηγιάννης: 18.000 κρούσματα ημερησίως τον Οκτώβριο αν δεν υπάρχει τείχος ανοσίας τον Σεπτέμβρη

Κρούσματα σε κατασκήνωση στα Χανιά: «Μου έλεγαν ότι το παιδί μου έχει ηλίαση»

Πανελλήνιες 2021: Οι παγίδες των μετεγγραφών στο μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα ΑΕΙ

Copa America: Νικητής ο Μέσι μέσα στο Μαρακανά

ελληνοτουρκικές σχέσειςΝίκος ΠαναγιωτόπουλοςΤουρκίαΧουλούσι ΑκάρΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν