Πολιτική|13.07.2021 08:06

Το παρασκήνιο του διαγγέλματος Μητσοτάκη και η τακτική step by step της κυβέρνησης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Τρεις βασικοί λόγοι - η πορεία των κρουσμάτων, η ανοδική πορεία των εισαγωγών στα νοσοκομεία και η μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών- οδήγησαν στην ανακοίνωση των νέων μέτρων από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα το ενδεχόμενο πρόσθετων ανακοινώσεων παραμένει ανοιχτό, με την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί ένα «μεικτό σύστημα» με μέτρα και πειθώ για να πουσάρει τους εμβολιασμούς.

Το πρώτο καμπανάκι χτύπησε όταν διαπιστώθηκε πως οι ημερήσιοι εμβολιασμοί υποχώρησαν κάτω από τις 100.000. Ακολούθησε ένα δεύτερο καμπανάκι όταν έσπασε το “φράγμα” των 1000 κρουσμάτων την ημέρα (μάλιστα πλέον έχουν “παγιωθεί” σχεδόν στις 2000). Το τρίτο καμπανάκι σήμανε όταν διαπιστώθηκε πως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παρουσιάζουν ανοδική πορεία, χωρίς βέβαια να απειλούν σε αυτή τη φάση τις αντοχές του συστήματος υγείας.

Μαραθώνιος συσκέψεων πριν το διάγγελμα

Χθες υπήρξε ένας μαραθώνιος συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζητήθηκε εκτενώς η πορεία της πανδημίας αλλά και οι επόμενες κινήσεις για να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα εν μέσω θέρους. Παράλληλα σήμερα θα υπάρξει από τους αρμόδιους υπουργούς περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί. Με δεδομένο πως η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει στη χώρα η κυβέρνηση θέλει να χτιστεί τείχος ανοσίας μέχρι το φθινόπωρο. Ωστόσο παραμένει σημαντική απόσταση έως ότου εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού, καθώς μέχρι τώρα περίπου 4.3 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Με αυτά τα αριθμητικά δεδομένα - και με ξεκάθαρη τη θέση πως δεν υπάρχει περιθώριο για ένα νέο καθολικό lockdown - αποφασίστηκε να ανακοινωθεί χθες το πακέτο μέτρων από τον πρωθυπουργό. Το πρώτο που «κλείδωσε» ήταν ο υποχρεωτικός εμβολιασμούς για τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τους υγειονομικούς. Να σημειωθεί εδώ πως πρόκειται για μέτρο που «πατά» πάνω στα παραδείγματα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και είναι χαρακτηριστικό πως χθες ανάλογες ανακοινώσεις έγιναν από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για το σύνολο του πληθυσμού παραμένει εκτός τραπεζιού, ωστόσο πιθανό είναι το μέτρο να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Αυτό που θα μπορούσε σε επόμενη φάση να εξεταστεί είναι κάτι ανάλογο να εφαρμοστεί σε εργαζόμενους κρίσιμων υπηρεσιών που έχουν άμεση επικοινωνία με τους πολίτες (π.χ. σε κάποια πόστα σε σχέση με την ενέργεια και την ύδρευση). Σε αυτή τη φάση πάντως κρίθηκε πως δεν χρειάζεται να μπουν στην «εξίσωση» οι εκπαιδευτικοί, καθώς μέχρι τώρα υπάρχει σημαντική συμμετοχή στην «επιχείρηση Ελευθερία» (το 74% έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού). Επομένως εκτιμάται ότι μέχρι να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί περαιτέρω και δεν θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα.

Παράλληλα στην απόφαση αυτή συνυπολογίζεται και ένας ακόμα παράγοντας : να μην ξεκινήσει η νέα σχολική χρόνια με κενές θέσεις στα σχολεία. Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση προχωρά βήμα - βήμα, καθώς η έκταση των νέων μέτρων συνδέεται άμεσα με την πορεία της πανδημίας. Αυτό φάνηκε και από τις ανακοινώσεις σχετικά με τους κλειστούς χώρους στην εστίαση και την ψυχαγωγία. Σε πρώτη φάση το «μπλόκο» στους εμβολιασμένους ισχύει μέχρι το τέλος Αυγούστου. Ωστόσο, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων δεδομένη πρέπει να θεωρείται η παράταση της συγκεκριμένης ρύθμισης και το φθινόπωρο. Με τον τρόπο αυτό λύνεται και μία δύσκολη “εξίσωση” που είχε προκύψει, καθώς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας ήταν επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο να επιλέγουν οι ίδιοι αν θα λειτουργούν για εμβολιασμένους ή με «μεικτό» σύστημα.

«Τρέχει» και η επιχείρηση πειθούς

Παράλληλα με τα μέτρα αυτά είναι σε εξέλιξη και μια επιχείρηση πειθούς των πολιτών, με κίνητρα να ξεδιπλώνονται σταδιακά. Η αρχή έγινε με το freedom pass των 150 ευρώ στους νέους που κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου. Χθες ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι εξετάζονται διευκολύνσεις για εμβολιασμένους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς (σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει περαιτέρω έκπτωση στις μηνιαίες κάρτες διαδρομών), ενώ και αλλά υπουργεία καλούνται να καταθέσουν προτάσεις με κίνητρα εμβολιασμού.

Σε αυτή την φάση η κυβέρνηση εστιάζει σε δυο μεγάλες κατηγορίες : τους νέους και τους ηλικιωμένους που ακόμα δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Ειδικά για τους ηλικιωμένους στόχος είναι να ανέβουν άμεσα οι ρυθμοί του εμβολιασμού καθώς είναι αυτοί που απειλούνται κυρίως από τη μετάλλαξη Δέλτα. Να σημειωθεί πως με βάση τα στοιχεία ένας στους τέσσερις πολίτες άνω των 6Ο ετών δεν έχει κάνει ακόμα το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» παρά το συναγερμό που έχουν σημάνει οι ειδικοί.

Όλες οι ειδήσεις

Το παρασκήνιο του διαγγέλματος Μητσοτάκη και η τακτική step by step της κυβέρνησης

Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε γηροκομεία και υγειονομικούς - «Βαριές» κυρώσεις για τους αρνητές

Συναγερμός για τους άνω των 60 ετών: Οι 3 στους 10 δεν εμβολιάστηκαν – Όλα τα ποσοστά ανά ηλικία

Κρίσιμη η σημερινή Ιερά Σύνοδος: Κικίλιας και Τσιόδρας ζητούν από την Εκκλησία να «βάλει πλάτη»

ΚορονοϊόςΚυριάκος Μητσοτάκηςκυβέρνησηδιάγγελμα