Πολιτική|24.07.2021 07:47

Αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Τι θα πει ο Τσίπρας στον Μητσοτάκη

Βούλα Κεχαγιά

Ουδείς γνωρίζει τί θα μπορούσε να ειπωθεί απόψε κάτω από το περίφημο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου - στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας - ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς και κυρίως ανάμεσα στους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρητικώς θα μπορούσε να πει στον πρωθυπουργό με αφορμή τις αναφορές του δεύτερου στο Σύνταγμα για την υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό ότι εάν έγραφε Συνταγματικό Δίκαιο δεν θα περνούσε τη βάση.

Όπως άλλωστε ανέφερε χθες και η Κουμουνδούρου καταγγέλλοντας τον κ. Μητσοτάκη ότι διχάζει κι ότι επικαλείται επιλεκτικά διατάξεις του Συντάγματος παραλείποντας να πει ότι οι περιορισμοί των δικαιωμάτων οφείλουν να τηρούν την αρχή της αναλογικότητας. Θα μπορούσε δυνητικά να του πει ότι ο ίδιος και η υπουργός Παιδείας εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα καθώς με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που εφήρμοσαν φέτος κι εν μέσω πανδημίας “σφαγίασαν” χιλιάδες υποψήφιους μαθητές και τώρα τους οδηγούν στα ιδιωτικά κολέγια για τα οποία δεν ισχύει καμία Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Όπως και να’ χει ο Αλέξης Τσίπρας είπε αυτά που ήθελε να πει δημοσίως σε σχέση με το σύστημα Μητσοτάκη - Κεραμέως που εφαρμόστηκε φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις σε υποψήφιους της αρχιτεκτονικής που αν και αρίστευσαν στη συνολική βαθμολογία δεν κατάφεραν να περάσουν στην πρώτη τους επιλογή. Ότι δηλαδή μία μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταργήσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής, όπως επίσης και τη δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο με τους φετινούς βαθμούς όσοι μαθητές κόπηκαν. Πρακτικά ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει έναν ακόμη νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη κι επιπροσθέτως ότι θα φροντίσει να αποκαταστήσει μία “αδικία” που έχει συμβεί δίνοντας τη δυνατότητα στους κομμένους που έχασαν την πρώτη τους επιλογή να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία καταθέτοντας μηχανογραφικά με τη φετινή βαθμολογία. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δείχνει να θεωρεί ότι “δικαιώνεται” η επιμονή του προς την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει από φέτος το σύστημα με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που αποκλείει ουσιαστικά τουλάχιστον 20.000 μαθητές, δημιουργώντας απροσδόκητες οικονομικές υποχρεώσεις στις οικογένειές τους. Και όπως έχει πει πρόκειται για ένα “εκ προμελέτης έγκλημα” από πλευράς της υπουργού Παιδείας και του πρωθυπουργού ώστε να οδηγήσουν τους νέους σε ιδιωτικά κολλέγια, λειτουργώντας επί της ουσίας ως ντήλερς ιδιωτικών συμφερόντων. 

Όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και τις πολιτικές στοχεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τα αναπτύξει και κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Λέσβο στο πλαίσιο των επισκέψεών του στην περιφέρεια της χώρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένεται να φθάσει στη Μυτιλήνη την Κυριακή και να παραμείνει στο νησί της Λέσβου ως το βράδυ της Δευτέρας.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός - Κρήτη: 150% αύξηση νοσηλειών σε ένα μήνα - 7 ακόμα νησιά στο μικροσκόπιο

Νέα μέτρα σε εστίαση, τουρισμό: 100 ευρώ μηνιαία επιβάρυνση για ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: «Άρρωστη» από κορονοϊό η τελετή έναρξης, κούρασε

Φολέγανδρος- Ιατροδικαστική έκθεση: Η 26χρονη Γαρυφαλλιά ξυλοκοπήθηκε με βάναυσο τρόπο

Συμβούλιο Ασφαλείας: Καταδίκη της Τουρκίας για Βαρώσια - Ικανοποίηση Αθήνας, Λευκωσίας

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης ΤσίπραςΠροεδρικό ΜέγαροΔημοκρατία