Πολιτική|05.08.2021 15:48

Φωτιά – Μητσοτάκης: Η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους πολίτες

Newsroom

Αυτοψία στις περιοχές της Ηλείας που επλήγησαν από πυρκαγιές, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκεί, αρμόδιοι φορείς του παρουσίασαν τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος πυρόσβεσης και ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις στα ενεργά μέτωπα.

Φωτιά – Μητσοτάκης: Δίπλα στους πυρόπληκτους το κράτος

Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του διαμήνυσα πως το κράτος θα δίπλα στους πληγέντες, στάθηκε στην κλιματική αλλαγή, και υποστήριξε ότι θα εκπονηθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας.

«Κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις ώστε να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή. Αυτές οι εκκενώσεις δεν μπορούν να γίνουν εάν δεν έχουμε τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όταν γίνεται μια εκκένωση γίνεται για το καλό των συμπολιτών μας. Από κει και πέρα ας αντιμετωπίσουμε αυτό το δύσκολο διάστημα που έχουμε μπροστά μας και όταν έρθει η ώρα, που θα έρθει πολύ συντομα, η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν. Έχουμε ένα νομοθετημένο πλαίσιο για κρατική αρωγή που σημαίνει ότι όσοι πολίτες είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται από την πυρκαγιά θα τυγχάνουν αποζημίωσης, ώστε τα σπίτια να αποκατασταθούν και πάλι».

«Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε χειριστεί μια σειρά από φυσικές καταστροφές με πιο έντονη αυτή του Ιανού με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ως προς την αποζημίωση των πολιτών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Εάν υπάρχουν ακόμα λίγοι που έχουν επιφυλάξεις για το εάν η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικό φαινόμενο τους καλώ να έρθουν εδώ πέρα και να δουν την ένταση των φαινομένων και να διαπιστώσουν ότι εάν δεν κάνουμε κάτι σύντομα θα βιώνουμε όλο και πιο δραματικές καταστάσεις. Η χώρα μερίμνησε μέσα από το επόμενο ΕΣΠΑ να εξασφαλίσει πόρους 2 δις για το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας που έχει εκπονηθεί στη χώρα. (…) έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε πολύ πιο αναλυτικά».

Ανάγκη για παρεμβάσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση αλλά και να γίνουν άμεσα αυτοψίες και μελέτη για τυχόν διαβρώσεις και πρόληψη άλλων καταστροφών.

Επίσης τοπικοί φορείς υπογράμμισαν στον πρωθυπουργό την ανάγκη να ξεκινήσουν αμέσως ενέργειες για την καλύτερη θωράκιση των περιοχών και την αποτελεσματικότητα της πυρόσβεσης, όταν παρίσταται ανάγκη, όπως επίσης και για την αποφυγή πλημμυρών εκεί που έχουν προκληθεί διαβρώσεις.

Πώς κρατήθηκε μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο η φωτιά 

Η  Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στη διάρκεια της σύσκεψης, στον Αρχαιολογικό Χώρο, ενημέρωσε για τις ενέργειες που έγιναν προκειμένου να κρατηθεί μακριά η φωτιά:

Στον Αρχαιολογικό χώρο, έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν μόνιμα συστήματα πυροπροστασίας και συγκεκριμένα:      

  • Πύραυλοι καταιονισμού ύδατος σε πλήρη λειτουργία  πέριξ του Αρχαιολογικού Χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Μουσείου της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας
  • Πυροσβεστικές φωλεές σε πλήρη λειτουργία  πέριξ των παραπάνω χώρων. 

Τα προληπτικά μέτρα

Τις προηγούμενες μέρες ελήφθησαν προληπτικά μέτρα και συγκεκριμένα: 

  • Πλήρης αποψίλωση και καθαρισμός του Αρχαιολογικού Χώρου Ολυμπίας και των χώρων γύρω από τα Μουσεία από τη χαμηλή βλάστηση -Διαβροχή από τους πυραύλους καταιονισμού ύδατος  επί αρκετές ημέρες πριν από  την έναρξη της πυρκαγιάς για την αύξηση της υγρασίας στους χώρους γύρω από τον  Αρχαιολογικό Χώρο και τα Μουσεία 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης της πυρκαγιάς έγιναν οι εξής ενέργειες: 

  • Ενημέρωση της ομάδας επιφυλακής και όλων των υπαλλήλων της Υπηρεσίας για παραμονή τους στην Υπηρεσία
  • Ενημέρωση και απομάκρυνση των επισκεπτών από τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο της Ολυμπίας
  • Κλείσιμο του Αρχαιολογικού Χώρου και των Μουσείων της ΕΦΑ ΗΛΕΙΑΣ 
  • Συνεχής ρίψη ύδατος από το σύστημα πυροπροστασίας στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας για τη συντήρηση της υγρασίας σε υψηλά επίπεδα 
  • Συνεχής διαβροχή από το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων περιμετρικά της στέγης του Αρχαιολογικού Μουσείου και του περιβάλλοντος χώρου  με χρήση των φωλεών πυρόσβεσης
  • Διάνοιξη  μεγάλων αντιπυρικών ζωνών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες για την αναχαίτιση των μετώπων της πυρκαγιάς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να γίνει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ώστε να αντιμετωπιστούν οριστικά ανάλογα προβλήματα στο μέλλον ενώ τόνισε, επίσης την ανάγκη να γίνουν εγκαίρως, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, αντιπλημμυρικά έργα ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα λόγω της διάβρωσης του εδάφους.

Στη σύσκεψη στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος» μετείχαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, η Βουλευτής της ΝΔ, Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Π.Σ. Στέφανος Κολοκούρης, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας.

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιά: Αυξάνεται η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων – Συνεχείς περιπολίες και επιτήρηση από αέρος

Φωτιά - Αρχαία Ολυμπία: Πύρινο μέτωπο στην περιοχή Χελιδόνι, δόθηκε εντολή εκκένωσης

Φωτιά Εύβοια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις, καίγεται παρθένο δάσος

Καιρός – Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυροί άνεμοι

Ο Τζανάκης ζητά να καταργηθούν οι ναργιλέδες: Είναι εκκολαπτήριο του ιού

ΗλείαΚυριάκος Μητσοτάκηςπυρκαγιές