Πολιτική|06.08.2021 01:08

Χαρδαλιάς για φωτιές: Κρίσιμες οι επόμενες μέρες - 57 μέτωπα ανοιχτά

Newsroom

Για τα μέτωπα της φωτιάς που μαίνονται σε ολόκληρη τη χώρα ενημέρωσε εκτάκτως το βράδυ της Πέμπτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Το μήνυμα του ήρθε λίγο μετά το έκτακτο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα πύρινα μέτωπα σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία και Μεσσηνία.

Τι είπε ο μετεωρολόγος του Πυροσβεστικού Σώματος

«Οι φωτιές έρχονται σε μία περίοδο έντονου καύσωνα για δέκα ημέρες, του μεγαλύτερου εδώ και 30 χρόνια» ανέφερε ο πύραρχος και μετεωρολόγος του Πυροσβεστικού Σώματος Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, που τόνισε ότι η Παρασκευή είναι ιδιαίτερης επικινδυνότητας, που μάλιστα μοιάζει με αυτές που υπήρχαν στη φωτιά στο Μάτι.

95 αναζωπυρώσεις σε μια ημέρα

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι στην Αττική απεστάλησαν πέντε μηνύματα από το 112, μετά την αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, για εκκενώσεις περιοχών.

Οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες με ακόμα πιο δύσκολη την αυριανή. Γι’αυτό το λόγο στάλθηκε μήνυμα από το 112 σε όλη τη χώρα να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Σε αυτό το σημείο ανέφερε πως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ισχύσει μέχρι τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.

Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει φωτιά, όπως για παράδειγμα οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης. Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

Συνολικά 95 αναζωπυρώσεις, και σήμερα περισσότερες από 12, σημειώθηκαν στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης που εκδηλώθηκε προχθές, ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Όλες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, υπογράμμισε, ενω η νέα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι στα πρώην βασιλικά κτήματα πήρε γρήγορα διαστάσεις προς τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας , με κατεύθυνση τη Δροσοπηγή και το Κατσιμίδη και προς στιγμή πέρασε την εθνικη οδό, στα διόδια των Αφιδνών, όπου και ανακόπηκε άμεσα».

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στην Αρχαία Ολυμπία. Επιχειρούν 310 πυροσβέστες, ενώ από αέρος επιχειρούσαν πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, υδροφόρες, μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συνολικά εστάλησαν SMS για την εκκένωση 32 οικισμών. Έμφαση δόθηκε στην προστασία του αρχαιολογικού χώρου.

Στη Βόρεια Εύβοια επιχειρούν περίπου 200 πυροσβέστες, 2 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, ενώ δυναμική ήταν και η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη Μεσσηνία, επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων, ενώ επιχειρούσαν 2 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη. Χθες και σήμερα εστάλησαν μηνύματα μέσω του 112 για εκκένωση οικισμών, για να απομακρυνθούν οι πολίτες σε ασφαλή κατεύθυνση.

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιά Μητσοτάκης: Τα δύσκολα είναι μπροστά, η νύχτα είναι απειλητική - Έξι περιφέρειες σε κόκκινο συναγερμό

Φωτιά - Χάνεται η μάχη με τις φλόγες: Καίγονται σπίτια και στις Αφίδνες

Τρίτη ημέρα πύρινης κόλασης: Στις φλόγες σπίτια, συνεχείς εκκενώσεις, ανησυχία για Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία

Φωτιά σε Δροσοπηγή και Κρυονέρι: «Αποχωρήστε, κινδυνεύετε», λένε οι αξιωματικοί σε πολίτες και δημοσιογράφους

 Φωτιά - ΑΔΜΗΕ: Κίνδυνος μπλακ άουτ στην Αττική

πυρκαγιάΑττικήΚυριάκος ΜητσοτάκηςφωτιάΝίκος Χαρδαλιάς