Πολιτική|21.01.2019 16:38

Δανέλλης και Μαυρωτάς στην αρμόδια Επιτροπή για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Κατερίνα Τζαβάρα

Σε ένα εξαιρετικά ρευστό σκηνικό, με τις ευαίσθητες ισορροπίες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας να εξασφαλίζονται οριακά από το βηματισμό των κομμάτων σε τεντωμένο σχοινί και να αλλάζουν ξανά και ξανά την εικόνα του πολιτικού παζλ, το σχέδιο νόμου για κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών συζητείται σήμερα και αύριο στην Επιτροπή και Τετάρτη και Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής. Όλα δείχνουν πάντως ότι «κλείδωσε» η πλειοψηφία υπέρ της Συμφωνίας στην Επιτροπή με εξασφαλισμένες 28 ψήφους, έστω κι αν δεν θα έκλεινε σε καμία διαφορετική περίπτωση ο δρόμος προς την Ολομέλεια.

Σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων θα διεξαχθούν δύο συνεδριάσεις στην Επιτροπή και άλλες δύο στην Ολομέλεια προκειμένου να ακολουθήσει ψηφοφορία. Μια σχετική συναίνεση εξασφαλίστηκε όσον αφορά όχι μόνο τις μέρες αλλά και τις ώρες των συνεδριάσεων στην Ολομέλεια, όπου συμφωνήθηκε να εξαντληθούν όλα τα χρονικά περιθώρια και μαζί τους η λίστα όλων των ομιλητών που θα εγγραφούν.

Λίγη ώρα μετά την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας, έγινε γνωστό ότι μέσω αυτής αναδείχθηκαν οι Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς για την κάλυψη των δύο θέσεων στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Ο τρίτος ανεξάρτητος βουλευτής που μετέχει ήδη στην Επιτροπή και θα παραμείνει είναι ο Δημήτρης Καμμένος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 29 θετικές ψήφους και άρα την πλειοψηφία, ανεξαρτήτως με το αν έχει ή όχι ουσιαστική σημασία στο δρόμο προς την Ολομέλεια. Η τελική ισορροπία θα διαμορφωθεί ωστόσο με βάση και τις εξελίξεις στη ΔΗΣΥ και το αν θα χαθεί από εκεί μια θέση με την έξοδο από την κοινοβουλευτική ομάδα του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Νωρίτερα, η απόφαση για τοποθέτηση του ανεξάρτητου βουλευτή κ. Δανέλλη μετά από αίτημά του στην Επιτροπή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΝΔ, που έκανε λόγο ακόμη και για «κοινοβουλευτική εκτροπή», αν και ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής ψηφοφορίας.

Το θέμα της τελικής πλήρωσης των θέσεων στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας παραμένει ανοιχτό και για τον λόγο ότι δεν έχει φθάσει ακόμη στη Βουλή η απόφαση για διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την ΚΟ της ΔΗΣΥ, κάτι που θα περιόριζε κατά ένα τα μέλη της στην Επιτροπή. Επίσης εκεί ακριβώς κολλάνε άλλα σενάρια για τρόπους με τους οποίους και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταφέρει να διατηρήσει τη δύναμη της εκπροσώπησής της στις Επιτροπές.

Νίκος ΒούτσηςΠάνος ΚαμμένοςΣυμφωνία των ΠρεσπώνΣπύρος Δανέλλης