Πολιτική|19.08.2021 06:59

Φωτιά στα Βίλια: Η μάχη με τις φλόγες, ο κυβερνητικός σχεδιασμός και οι «σπίθες» στο πολιτικό σκηνικό

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με τα πύρινα μέτωπα του Αυγούστου να έχουν κάψει περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια στρέμματα δάσους η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει με διαδικασίες εξπρές στην ενίσχυση των πληγέντων και στην υλοποίηση των απαιτούμενων έργων υποδομής. Σε αυτή τη φάση η κυριότερη μάχη δίνεται  στα Βίλια  - όπου από τη Δευτέρα  μαίνεται η φωτιά στην περιοχή -  ωστόσο παράλληλα διεξάγεται μία συζήτηση για την επόμενη ημέρα. 

Η κυβέρνηση που έχει δεχθεί κριτική από την αντιπολίτευση για την έκταση των πύρινων μετώπων δε θέλει να επαναλάβει λάθη του παρελθόντος όσον αφορά στα μέτρα στήριξης των πολιτών. Η ταχύτητα υλοποίησης των εξαγγελιών αποτελεί ένα κρίσιμο πολιτικό «στοίχημα» και εκεί θα δοθεί μια μεγάλη μάχη

Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την Βόρεια Εύβοια, όπου δόθηκε και ένα στίγμα των επόμενων κινήσεων. Ουσιαστικά η κυβέρνηση ξεδιπλώνει πρωτοβουλίες σε τρία πεδία :

  1. Καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων στους πληγέντες με fast track διαδικασίες. Για το σκοπό αυτό άνοιξε ειδική πλατφόρμα  (arogi.gov.gr), ενώ λειτουργεί και  πλατφόρμα για την  έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των  718,65 ευρώ σε πρώην εργαζόμενους πυρόπληκτων επιχειρήσεων
  2. Υλοποίηση «οριζόντιων»  μέτρων στη Βόρεια Εύβοια, που βρέθηκε στο επίκεντρο της πύρινης λαίλαπας. Χθες ανακοινώθηκε πως όλες οι επιχειρήσεις της βόρειας Εύβοιας -ασχέτως αν έχουν πληγεί ή όχι- δεν θα «γυρίσουν» στο κράτος την επιστρεπτέα προκαταβολή την οποία είχαν λάβει. 
  3. Υλοποίηση έργων αποκατάστασης στις υποδομές, ενώ έμφαση θα δοθεί σε αντιπλημμυρικά έργα καθώς ο χειμώνας θα είναι δύσκολος στις πληγείσες περιοχές. 

Το  θέμα των πυρκαγιών προκαλεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με την αντιπολίτευση να ασκεί κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς και να μιλά για κατάρρευση του «επιτελικού κράτους». Οι  τόνοι στο πολιτικό σκηνικό ανεβαίνουν όλο και περισσότερο και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Βουλής την επόμενη Τετάρτη για τις φωτιές όπου θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί όλων των κομμάτων.

Πάντως όσο περνάνε οι ημέρες τόσο εντείνεται η κριτική στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για το ότι δεν έχουν αναγνωριστεί λάθη που έγιναν. Να σημειωθεί πως την προηγούμενη εβδομάδα ο Κ. Μητσοτάκης  σε τηλεοπτική του μήνυμα είχε ζητήσει συγγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν και είχε σημειώσει πως τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν και  θα αποδοθούν ευθύνες. Σε αυτή τη φάση κυβερνητικά στελέχη τονίζουν  πως προέχει η αντιμετώπιση των πυρκαγιών και σημειώνουν πως η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει εν θερμώ.

Βέβαια τα σενάρια περί ανασχηματισμού παραμένουν … ζεστά και η ονοματολογία συνεχίζεται σε «πηγαδάκια» παρά το ότι δεν έχει συμπληρωθεί ούτε μία εβδομάδα από τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν με στόχο την ενίσχυση του Μεγάρου Μαξίμου. Να σημειωθεί πως σήμερα θα γίνει και η πρώτη ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος χθες εξαπέλυσε βέλη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως επιστρατεύει «όχι τη συναίνεση αλλά τις φλόγες του λαϊκισμού».

Το επόμενο διάστημα- σύμφωνα με πληροφορίες- ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στην ανάγκη να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση για να αντιμετωπιστεί η «κλιματική κρίση». Παράλληλα το δρόμο για τη Βουλή θα έχει πάρει μέχρι το τέλος τους έτους ο πρώτος κλιματικός νόμος, με δεδομένο άλλωστε πως στην Ε.Ε. έχουν μπει και φιλόδοξοι στόχοι (μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050).

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιές: Ο «χάρτης» των 46 συλλήψεων για εμπρησμό

Φωτιά στα Βίλια: Γιατί δεν εστάλη μήνυμα 112 για εκκένωση

Κορονοϊός: Άρχισε η πίεση στα νοσοκομεία – Προετοιμασίες για νέο μεγάλο κύμα εισαγωγών

Αφγανιστάν: Η συγκλονιστική ιστορία της Najia που έπεσε νεκρή από τα χέρια Ταλιμπάν

ΕύβοιαπυρκαγιάφωτιάΒίλια