Πολιτική|21.01.2019 17:54

Βουλή: Οξυμένα πνεύματα και υψηλοί τόνοι στην Επιτροπή

Κατερίνα Τζαβάρα

Προτού προλάβει καλά καλά να ξεκινήσει, τα πνεύματα οξύνθηκαν στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων όπου διεξάγεται η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Με παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας διατύπωσε αιτήματα να κατατεθούν στη Βουλή α. το σύνολο του κειμένου του Συντάγματος της γείτονος χώρας και «εάν δεν υπάρχει, αυτό να λεχθεί, να γραφεί στα Πρακτικά και να ληφθεί υπόψιν» και β. η επιστολή του πρώην υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά προς τον πρωθυπουργό. Επίσης γ. να κληθεί και να υποστεί τις οποιεσδήποτε ερωτήσεις επί της Συμφωνίας ο Νίκος Κοτζιάς και να του ζητηθούν εξηγήσεις ως προς το κείμενο και όλα τα ενδεχόμενα.

Το λόγο ζήτησε και έλαβε στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος που επίσης έθεσε διαδικαστικά θέματα, που αφορούν στη νομιμοποίηση της Επιτροπής λόγω του τρόπου ανανέωσης των μελών της καθώς και θέμα αντισυνταγματικότητας λόγω του ότι δεν κατατέθηκε δύο μέρες πριν τη συζήτηση στην Επιτροπή το κείμενο της σύμβασης αλλά και παράβαση του άρθρου 74 παρ.2 του Συντάγματος επειδή δεν ελήφθη απόφαση στη Διάσκεψη των Προέδρων για το αν θα γίνει ή όχι ψηφοφορία και στην περίπτωση ψηφοφορίας με αρνητικό αποτέλεσμα αν θα συνταχθεί σχετική έκθεση. Άλλες παρατηρήσεις του πρώην υπουργού κρίθηκε από τον προεδρεύοντα ότι μπαίνουν σε θέματα ουσίας και θα αναλυθούν στο πλαίσιο της περαιτέρω συζήτησης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε επίσης κατάθεση του κειμένου του συντάγματος της γείτονος χώρας όπως και του εφαρμοστικού νόμου, της ρηματικής διακοίνωσης και στις δύο γλώσσες και της επιστολής παραίτησης του κ. Κοτζιά. Ζήτησε επίσης το κείμενο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ μαζί με τη συμφωνία που τώρα ήρθε στην Επιτροπή, όπως προβλέπεται από το κείμενο αυτής.

Σε πολύ υψηλούς τόνους, με ενστάσεις για τη μη κατάθεση εγγράφων τοποθετήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ, Ηλίας Κασιδιάρης.

«Ας μην παρασυρθούμε από την εμπρηστική διάθεση αρνητών της δημοκρατίας και  υμνητών του Γκέμπελς», αν υπάρχουν τέτοιοι εδώ, παρότρυνε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης. Απηύθυνε επίσης έκκληση να «τιμήσουμε το Κοινοβούλιο, εκφέροντας πολιτικό λόγο» με επιχειρήματα, χωρίς «δικολαβίες»...

ΒουλήεπιτροπήΣυμφωνία των Πρεσπώνσυνεδρίαση