Πολιτική|23.08.2021 21:48

Φωτιές: Κατατέθηκε στη Βουλή η ΠΝΠ για μέτρα αντιμετώπισης, αποκατάστασης και στήριξης

Newsroom

Στη Βουλή προς ψήφιση και συζήτηση κατατέθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που περιλαμβάνει τα μέτρα αντιμετώπισης και αποκατάστασης για τις φωτιές αλλά και τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την από 5.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου " ΄Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών" (Α' 138) και β) της από 13.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου " Έκτακτα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία και την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την άμεση στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές Ιουλίου/Αυγούστου 2021 και συναφείς διατάξεις" (Α΄143) και άλλες διατάξεις. 

Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Μεταξύ άλλων: 

  • Κυρήσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες  και αποκλείεται να διατεθούν  για άλλον προορισμό δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά
  • Συντέμνεται η προθεσμία έκδοσης της απόφασης για την κύρηξη αναδασωτέων εξαιτίας μερικής ή ολικής καταστροφής δάσους ή δασικής έκτασης ή άλλης καταστροφής. 
  • Θεσπίζονται μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν κατά τα αναφερόμενα χρονικά διαστήματα και ειδικότερα χορηγούνται ως πρώτη αρωγή εφάπαξ έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις. 
  • Ρυθμίζονται ζητήματα συμψηφισμού και επιστροφής στο Ελληνικό Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέντων, κατά περίπτωση εντόκως, των ποσών οικονομικής ενίσχυσης. Μάλιστα τα εν λόγω ποσά είναι αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα έναντι του Δημοσίου, των δήλων, των περιφερειών και των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Απαλλάσονται από τον ΕΝΦΙΑ ειδικά για τα έτη 2021,2022, 2023, τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές αρχής γενομένης την 27η Ιουλίου του 2021, τα αγροτεμάχια των οποίων οι ιδιοκτήτες τους είναι κάτοχοι βεβαίωσης καταστροφής από τα αρμόδια Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Τρίτη δόση με εμβόλια mRNA - Ποιοι θα κάνουν

Ντοκουμέντο ethnos.gr για φωτιά στα Βίλια: «Σπίτι έχει δεξαμενή αερίου» - Οι εκκλήσεις στους ασυρμάτους

Πανελλήνιες 2021: Στις 30 Αυγούστου η πιθανότερη ημερομηνία για την ανακοίνωση των βάσεων

Δολοφονία στη Θεσσαλονίκη: «Σε παρακαλώ, μη με σκοτώσεις» φώναζε το θύμα

φωτιάμέτραΒουλήφωτιέςπυρκαγιές