Πολιτική|25.08.2021 13:38

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Κανένας πρωθυπουργός δεν έκανε τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα»

Βούλα Κεχαγιά

«Κανένας πρωθυπουργός δεν έκανε τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη παταγώδη αποτυχία σε όλα τα επίπεδα.

«Στην πανδημία, στις πυρκαγιές, στην κοινωνική συνοχή, στην ασφαλή καθημερινότητα του πολίτη, στην προστασία της χώρας και των ανθρώπων της, με βαρύ κόστος για την κοινωνία», είπε.

Προέβλεψε μάλιστα πως έρχεται η στιγμή που θα υπάρξει ένα διαφορετικό μήνυμα εκκένωσης στο 112 από τους πολίτες προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Σχολίασε δε πως για την δημοκρατική αντιπολίτευση είναι πρόκληση «η απόγνωση και η οργή να μετατραπεί σε δύναμη αλλαγής και σ’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εργαστεί να γίνει σύντομα πράξη». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχολίασε καυστικά πως ο πρωθυπουργός με την ομιλία του πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε στον ελληνικό λαό τις ώρες τις καταστροφής καθώς από την ομιλία του ο κ Μητσοτάκης προσπάθησε να πείσει ότι όλα έγιναν φέτος εξαιρετικά. «Περιμένω σήμερα μία απάντηση: Γιατί ζητήσατε συγνώμη, έχετε καταλάβει τα λάθη σας;», ρώτησε επίμονα παραθέτοντας σειρά από παρεμβάσεις που δεν έκανε η κυβέρνηση από επιλογή για την ενίσχυση του τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης των φωτιών.

Ειδικά για το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στον πρωθυπουργό την απόλυτη και ακέραια ευθύνη λέγοντας ότι επέδειξε μία «απίστευτη ελαφρότητα» και  ζητώντας από τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με τις καταγγελίες του γαλάζιου περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια είχαν εντολή μη κατάσβεσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ύψωσε τους τόνους της κριτικής του με αιχμή το πρόσωπο του πρωθυπουργού σχολιάζοντας πως ήταν προκλητικό ότι επί 55 λεπτά ο κ. Μητσοτάκης με την στάση του και το ύφος του έδειξε να μην έχει καταλάβει τίποτα». Απευθυνόμενος στον ίδιο τού είπε εκτός κειμένου «να αφήσετε πια αυτό το αλαζονικό ύφος» σημειώνοντας: «Δεν έρχεστε εδώ ως κατήγορος αλλά ως απολογούμενος για την φυσική καταστροφή της χώρας. Φτάνει πια με αυτό το αλαζονικό ύφος».

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε στο βήμα της Βουλής (όπως και στη συνέντευξη Τύπου) χαμογελώντας και διερωτήθηκε: «Είναι χαμόγελο επιτυχίας ή αλαζονείας απέναντι σε μάς τούς αδαείς; για να σημειώσει: «Αυτό το γέλιο σας κύριε Μητσοτάκη πολλαπλασίασε τον πόνο, την απόγνωση, την οργή, για την τραγωδία της φωτιάς».

Ανέφερε ότι ευθύνη είναι μία και έχει μοναδικό ιδιοκτήτη τον ίδιο τον πρωθυπουργό «εσείς είστε όλα αυτά» και σχολίασε ότι το θέμα των ευθυνών δεν επιλύεται με καρατομήσεις, ανασχηματισμούς και μετακινήσεις των πολιτικών ζόμπι που έχει δίπλα του και μάλιστα κατόπιν εορτής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε με νόημα πως «η πρωτόγνωρη καταστροφή έσκισε το καταπέτασμα του ναού που είχε στηθεί γύρω σας κι αυτό που είδαν όλοι προκαλεί ανασφάλεια, ακόμη και φόβο».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό την πρόταση να θεσμοθετηθεί άμεσα και για όσο χρόνο χρειαστεί, για τους πληγέντες αγρότες, κτηνοτρόφους, ρητινοπαραγωγούς, ελαιοπαραγωγούς στη Βόρεια Εύβοια, στην Ηλεία, στη Μάνη ή σε όποια άλλη περιοχή έχει πληγεί, το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης. Για κάθε νοικοκυριό 400 ευρώ το πρώτο μέλος συν 200 ευρώ το δεύτερο μέλος, συν 100 ευρώ το κάθε τέκνο, σε μηνιαία βάση.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Πώς φτάσαμε στην παγκόσμια εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα

Σταϊκούρας στο OPEN: Εξετάζουμε μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 8% - Τι είπε για το ενδεχόμενο νέων φοροελαφρύνσεων

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν διέταξαν τις εργαζόμενες γυναίκες να μείνουν σπίτι

Κορονοϊός – Εξαδάκτυλος στο OPEN: Μέσα σε μία εβδομάδα χάσαμε έξι ανθρώπους 18 έως 39 ετών

ΣΥΡΙΖΑφωτιάΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης Τσίπραςπυρκαγιά